15.2.2023 klo 12:35
Uutinen

Tapaturva Oy ⭐ Espoon Yrittäjien Viikon vieras

Espoon Yrittäjien Viikon vieras -sarja esittelee upeita espoolaisia yrityksiä ja yrittäjiä. Viikon vieraana on työturvallisuuden asiantuntija ja yrittäjä Juha Merjama.

Yrityksen nimi?

Tapaturva Oy

Yrittäjän nimi?

Juha Merjama

Yrittäjänä vuodesta?

2006

👍 Tapaturvan löydät & tavoitat

👉 www.tapaturva.fi
www.linkedin.com/company/tapaturva
www.facebook.com/tapaturva
Instagram: @tapaturva

📞 040 752 5247
📧 juha.merjama@tapaturva.fi

Yrityksen toimiala?

Työturvallisuus; siihen liittyvä asiantuntijatoiminta, koulutus ja erilaiset tuotteet

Yrityksen tarina/historia?

Isäni, äitini ja siskoni olivat kaikki yrittäjiä, enkä itse millään tavalla haikaillut samaan. Kuitenkin 2006 tilanne oli se, että päädyin puolipakolla perustamaan Tapaturvan. Alkuun tein töitä yksin ja parin vuoden jälkeen tarjoutui mahdollisuus erään oman alansa huippuosaajan palkkaamiseen – minkä jälkeen kynnys yrityksen laajenemiseen olikin pienempi.

Lähdimme liikkeelle viranomaisten kanssa, ensimmäisten asiakkaidemme joukossa olivat mm. pelastuslaitokset, poliisi, rajavartiolaitos, puolustusvoimat sekä tulli. Nykyään toimimme niin suurten kuin pientenkin yritysten parissa, viranomaiset toki edelleen vahvasti mukana.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Varsinaisesti tavallista työpäivää ei ole, koska toimimme eri toimialoilla ympäri Suomen – matkapäiviä kertyykin noin 12-13 kuukaudessa. Työtehtävät vaihtelevat koulutuksista vaikkapa erilaisiin selvityksiin.

Tavallinen selvityspäivä rakennustyömaalla tai tehtaassa saattaisi alkaa esimerkiksi aamulla pölähtämiselläni paikan päälle joko yllättäen tai sovittuna. Lyhyen alkujutustelun ja kahvittelun jälkeen lähdemme vastuuhenkilön/-henkilöiden kanssa yleensä kiertämään työpaikkaa/työmaata ja tekemään työturvallisuuden kartoitusta erilaisilla työympäristön havaintomenetelmillä kuten TR-/MVR-/asfalttimittareilla tai Elmeri+:lla. Kierros kestää muutaman tunnin, jonka jälkeen käymme läpi turvallisuusjohtamisen kehittämillämme arviointimenetelmillä. Toisinaan raportoimme käynnin vielä erikseen.

Vaikka Tapaturvallakin on oma luokka, alkaa tyypillinen koulutuspäivä asiakkaan omissa tiloissa aamulla klo 8. Aihe liittyy asiakkaan tarpeisiin ja voi käsitellä esihenkilön vastuita, työturvallisuuden lainsäädäntöä, erilaisia altisteita tai vaikkapa putoamissuojainten käyttöä. Kuulijoita on 15-25 henkeä ja koulutus kestää yleensä työpäivän, mutta pidän myös pidempiä settejä, esim. viiden päivän työsuojelun peruskursseja.

Viime vuonna käymäni toimialat vaihtelivat raksoista ruumiinavauksiin, terästehtaista maksalaatikon valmistukseen – onhan työturvallisuuslaki voimassa kaikkialla, missä tehdään töitä.

Jotain muuta, mitä haluat kertoa (esim. yrityksestäsi, asiakkaistasi, työntekijöistäsi)?

Tapaturva on osaamiseltaan suurempi kuin kooltaan. Me emme ole toistemme klooneja ja siksi osaamisemme kattaa asiakkaidemme tarpeet laidasta laitaan – myös ruotsiksi. Asiantuntijapalveluidemme lisäksi Tapaturvalla on mm. turvallisuuslainsäädännön seurantapalvelu, yli 60 erilaista koneturvallisuusohjetta neljällä kielellä, raksa- ja tehdaspakat, turvakiekko nostoapuvälineiden tarkastusvärien seurantaan, suojainohjeet sekä keskeiset henkilönsuojaimet (mm. huurtumattomat suojalasit, kypärät, puolinaamarit, valjaat). Lisäksi olemme kirjoittaneet useita alan oppaita mm. Työturvallisuuskeskukselle sekä Rakennusteollisuus RT:lle.

Tapaturva on työturvallisuuden osaaja, joka toimii yhden luukun taktiikalla: mitä ei meiltä saa, sen saa yhteistyökumppaneiltamme.

Yrittäjä Juha Merjama, Tapaturva Oy

Mikä on se yrittämisen taito, jossa olet hyvä ja pystyt erottautumaan?

Uudistumiskyky ja monipuolisuus on pitänyt mielen virkeänä ja sitä kautta myös Tapaturvan menossa nämä, viime aikoina jopa vaikeatkin vuodet.

Miten purat stressiä?

Nukkumalla ja lukemalla. Ja olemalla stressaamatta – työtähän tämä vaan on.

Oliko sinulla ennakkoon uskomuksia yrittäjyydestä? Ovatko ne toteutuneet?

Epärealistisia ennakkoajatuksia ei ole ollut. Tiesin, että yrittäjyys on raakaa tekemistä – ja sitä se on ollutkin. Mitään en kuitenkaan vaihtaisi pois.

Mikä on sinun guilty pleasure, mitä häpeät tunnustaa muille (paitsi yrittäjägollegoille) TV-ohjelma, musiikkikappale, ruoka, kirja, harrastus, vaate?

Koska liikun jatkuvasti elämän perusasioiden parissa, ei minulla ole häpeällisiä paheita. Elämä on liian arvaamatonta, että kannattaisi nolostua mistään. Kaikkea saa kokeilla – jopa kansantanssia.

Onko sinulla aamurutiineja?

Herään niin monessa paikassa vuoden mittaan, ettei rutiineja pääse syntymään.

Vinkki yrittäjäkollegoille

Turvallisuus ei ole pumpulissa olemista, vaan aktiivista elämää: kaikkea (laillista) saa tehdä, kunhan sen tekee ajatuksen kanssa ja oikein.


Viikon vieras on Espoon Yrittäjien esittelysarja, jossa nostamme esiin upeita jäsenyrittäjiämme ja pääsemme kurkistamaan erilaisten yrittäjien arkeen kysymysten kautta.
Haluaisitko sinä olla meidän Viikon vieras?
Voit tiedustella vapaita paikkoja maililla: anni.onnela@yrittajat.fi

Etkö ole vielä Espoon Yrittäjien jäsen? Liity mukaan >