30.4.2018 klo 17:04
Uutinen

Tarvitsetko kännykkää erikoistarpeisiin?

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Erikoispuhelimilla hoituvat niin viivakoodit, lämpökuvaus kuin tietokonekäyttö.

Peruspuhelimissa kilpaillaan tehossa, muotoilussa, kamerassa ja uusissa käyttöjärjestelmissä. Nämä ominaisuudet eivät todellisuudessa lisää tuottavuutta tai tehosta työtä tavallisessa yrittäjän arkikäytössä. Sen sijaan lisämahdollisuudet, akkukesto ja yleinen kestävyys ovat ominaisuuksia, joista on käytännössäkin hyötyä.

Erikoismallit rakennetaan Android-puhelimiksi, mikä takaa laajan sovellustuen. Eli erikoispuhelimien omistajat eivät menetä suosikkisovelluksiaan vaan käytännössä vaan saavat uusia käyttömahdollisuuksia puhelimeensa – korvaten useimmiten tarpeen erillislaitteelle. Hyvänä puolena yhdysrakenteisuudessa on jo sekin, että tarvittu laite on aina mukana puhelimessa.

Perusominaisuuksiltaan erikoispuhelimet vastaavat keskihintaryhmän normaalipuhelimia. 4G-yhteydet, moniydinsuorittimet ja tehtävästään suoriutuvat kamerat taka- ja etupuolella ovat itsestäänselvyyksiä. Huippumalleista jäädään jälkeen suorituskyvyssä, näytön tarkkuudessa sekä usein vanhemmalla Android-versiolla.

Poikkeavat ominaisuudet riittävät usein perusteluksi laitehankinnalle. Lämpökamera (Cat S60), viivakoodin lukija (Zebra TC25) ja tietokone taskukoossa (Huawei Mate 10 Pro) ovat käytännöllisiä etuja, joilla hieman kalliimmankin puhelimen hankinnan voi helposti perustella. Isosta Samsung Galxy Note 8 -tehopuhelimesta kaiken ilon saa irti erikoiskynällä. Pelkkään puhumiseen hyvä valinta on Nokia 3310 3G.

Koska laitteet on luotu raskaaseen erikoiskäyttöön, on luontevaa, että ne pysyvät hyvin kädessä. Iso akku ja tiivistys ovat vakio-ominaisuuksia ryhmän puhelimissa. Jos erikoisominaisuuksia ei tarvitse, voi panostaa vain kestävyyteen edullisemman Samsung Galaxy Xcover 4:n kanssa.

IP-luokitus puhelimessa kertoo sen soveltuvuudesta käyttöön pölyn ja veden äärellä (esim. IP65). Ensimmäinen numero on tieto laitteen pölysietoisuudesta. Suojatuissa puhelimissa se on yleensä 6, joka takaa täydellisen pölysietoisuuden. Toinen luku tarkoittaa vesitiiviyttä: 5 kestää vesisuihkun, 6 kovan vesisuihkun, 7 hetkellisen upotuksen veteen ja 8 jatkuvan upotuksen veteen. Upotuksen maksimikesto ja upotussyvyys ilmoitetaan aina erikseen.

Viivakoodit haltuun: Zebra TC25

Paljon kauppaa ja kuljetusta harjoittavien arkeen kuuluu viivakoodien hallinta. Viivakoodiviidakon saa logistisesti haltuun ilman tarvetta erillislukijalle. Zebra TC25 on työkäyttöön suunnattu erikoispuhelin, jonka yläpäähän on sijoitettu viivakoodiskanneri. Sen varusohjelmilla voi lukea koodit talteen muihin sovelluksiin siirtoa varten ja kehittää oman työkulun.

Puhelin kestää arjen työolosuhteissa esimerkiksi pudotuksen betonille yli metrin korkeudelta. Se toimii -10-50 celsiuksen lämpötiloissa ja sietää hienoimmatkin pölyhiukkaset sekä roiskevedet.

Erillinen viivakoodilukija on käytettävyydellään aivan eri kokemus peruskameralla kuvaukseen verratessa. Luku onnistuu suoraan fyysisen pikanäppäimen ja punavalon avulla. Lukijan ripeys ja luotettavuus vakuutti testeissä pesten kaupan kassat. 4g-yhteyden ja sopivien sovellusten kanssa puhelin on täsmätyökalu kuljetusten hallintaan. Se sopii hyvin myös varastotöihin hyvän akkukeston ja kestävyyden ansiosta. Lisävarusteita on runsaasti, muun muassa lisäakku sekä pistoolikahva.

Zebra TC25

Hinta: 549 € (sis. alv)

IP-luokitus: IP65

Näytön koko: 4,3’’

Paino: 195 g

Akku: 3000 mAh

Lämpökuvia ääriolosuhteissa: CAT S60

CAT on tunnettu raskaaseen työkäyttöön suunnatuista työvälineistään. Cat-merkin alle brändätyt puhelimet eivät ole poikkeus. Cat-puhelimia ei saa rikki vahingossa ja niiden hajottaminen tarkoituksellakin vaatii jo mielikuvitusta. Rosoinen ulkopinta ja paksut reunat takaavat tukevan otteen joka tilanteessa. Puhelimen akkukesto on riittävä kestäen pitkänkin työpäivän ongelmitta.

Kestävyys on aivan eri tasolla kuin IP68-luokitelluissa huippupuhelimissa. Puhelin täyttää sotakäyttöön tarkoitetun MIL-STD-810G-sertifioinnin. S60 kestää tiputuksen lähes kahdesta metristä betonille ja tunnin upotuksen viiden metrin syvyyteen. Lisäksi se toimii hankalissakin sääolosuhteissa (-25 – 55 C) ongelmitta. Erikoisuutena näyttöä voi käyttää hansikkaiden kanssa, joten pakkasessa voi muutakin kuin puhua.

Varsinainen erikoisuus CAT S60-puhelimissa on Flir-lämpökamera. Se toimii jopa 20 metrin päästä ja soveltuu lämpötilojen mittaukseen -20 – 120 celsiuksen välillä. Kameralla löytyy nopeasti vaikkapa ongelmat lämmöneristyksessä tai eläimet ja ihmiset yöllä metsästä.

CAT S60

Hinta: 599 € (sis. alv)

IP-luokitus: IP68

Näytön koko: 4,7’’

Paino: 223 g

Akku: 3800 mAh

Muistiinpanot haltuun: Samsung Galaxy Note 8

Note 8 on ominaisuuksiltaan yksi tämän hetken parhaita puhelimia. Sen tunnistaa jättimäisestä näytöstä, jolta jaksaa lukea pidempiäkin tekstejä tai vaihtoehtoisesti käyttää kahta sovellusta rinnakkain vaakatilassa. Puhelimen kamerat ovat todella laadukkaat ja niillä pärjää joka olosuhteissa niin valokuvien kuin videonkin kanssa kuvavakaajien ansiosta.

Puhelimen todellinen erikoisuus on S Pen -kynä, joka on aina mukana puhelimen sisäisessä kotelossaan. Se on tarkoitettu helppojen ja luontevien muistiinpanojen tekemiselle. Todellisuudessa kynä on kuitenkin oiva apuväline kaikille käyttäjille. Terävän kynän käyttöedut kumipäisiin halpakyniin huomaan. S-Penin avulla ruudulla oleviin pienimpiinkin kohteisiin osuu ongelmitta ja näppäimistön käyttö muuttuu todella tarkaksi. Kun kynään tottuu, tuntuu sormikäyttö kömpelölle jo pienenkin testauksen jälkeen.

Note 8:n hinta on suurin este sen hankkimiselle. Se on tinkimätön tehokäyttäjän erikoismalli, jonka käyttö on huomattavan mukavaa kynän ansiosta.

Samsung Galaxy Note 8

Hinta: 999 € (sis.alv)

IP-luokitus: IP68

Näytön koko: 6,3’’

Paino: 195 g

Akku: 3300 mAh

Edullista kestävyyttä: Samsung Galaxy XCover 4

Useimmille käyttäjille suorituskyvyn sijaan puhelimessa merkittävämpää on kestävyys. Päiväkin ilman puhelinta on pitkä aika, kun lähes kaikki viestintä nykyään tehdään puhelimitse. Kestävä puhelin on järkevä huoleton ratkaisu, kun tarvitaan toimintavalmista puhelinta aktiiviseen peruskäyttöön. Vaikka puhelin on suunnattu seikkailijoille, ovat sen edut selkeitä yrityskäyttäjälle.

Samsung Galaxy Xcover 4 on edullinen vaihtoehto kestävää puhelinta etsivälle. Sen kuoret ovat kestävää muovia helposti hajoavan lasin sijaan. Kuoressa on lisäksi kuminen liukueste sekä takana että sivuilla, joten puhelin pysyy liukkaissa käsissä tai hansikkaissa tukevasti. Poikkeuksellinen kosketusnäyttö ei vaadi sormen kosketusta vaan sitä voi käyttää myös hansikkaat kädessä.

IP68-luokitus takaa, että puhelin kestää hienojakoisen pölyn. Puhelinta voi käyttää rakennustyömailla ja vaikka hiekkarannalla. Lisäksi se on vesitiivis. XCover 4 kestää puolen tunnin upotuksen makeaan veteen. Samanhintaisiin peruspuhelimiin verratessa Xcoverin heikkoudet ovat suorituskyky, näytön pienempi koko sekä tarkkuus.

Samsung Galaxy XCover 4

Hinta: 249 € (sis. alv)

IP-luokitus: IP68

Näytön koko: 5,0’’

Paino: 174 g

Akku: 2800 mAh

Tietokone taskussa: Huawei Mate 10 Pro

Runsaan sovellusvalikoiman, tehon ja isojen näyttöjen ansiosta puhelimilla selviää yrittäjän arjesta. Näppäimistön ja monitorin puute kuitenkin hidastaa työtehoa ajoittain.

Huawei Mate 10 Pro muuttuu tietokoneeksi, kun sen liittää parinkympin usb-c-hdmi-sovittimella näyttöön. Puhelimeen voi lisäksi kytkeä bluetooth-hiiren ja -näppäimistön, jolloin käyttö vastaa aitoa tietokonetta. Halutessaan puhelinta voi käyttää kosketuslevynä ja kirjoitukseen esimerkiksi esitykskäytössä.

Näkymä monitorilla ja puhelimessa on eri, joten puhelin toimii normaalisti tietokonekäytössä. Luonnollisesti erillistä wifi-verkkoa ei tarvita puhelimen kanssa, joten pilvipalvelut ovat käytettävissä kaikkialla. Yrittäjän kannalta kaikki olennaiset sovellukset, kuten Word, Excel, Powerpoint sekä Googlen vastineet toimivat työpöytätilassa yhdessä pikaviestinten ja tekstiviestien kirjoituksen kanssa. Yksi vai kaksi? Kannattaa miettiä, satsaisiko hieman enemmän puhelimeen vanhan monitorin kanssa edullisen puhelimen ja kannettavan sijaan.

Huawei Mate 10 Pro

Hinta: 749 € (sis. alv)

IP-luokitus: IP67

Näytön koko: 6,0’’

Paino: 178 g

Akku: 4000 mAh

Pitkään valmiuteen: Nokia 3310 3G

Kun äänikommunikointi ja pitkä valmiusaika ovat puhelimen selkeimmät käyttötarpeet, ei sen älyominaisuuksista ole mitään iloa. Paljon hyödyllisempää on panostaa puhelimeen, joka on pieni ja sen akku kestää useita vuorokausia ilman uudelleenlatausta.

Uuden sukupolven paremman Nokia-puhelimet ovat täyspainoisia Android-älypuhelimia. Niiden ohella valikoimaan kuuluu nykyään muitakin malleja, kuten 8110-banaanimalli sekä legendaarinen 3310 3G-yhteydellä. Nämä ovat tarkoitettu puhelinten perinteiseen käyttömalliin, jossa puhelut ja tekstiviestit ovat edelleen tärkeimmät yhteydet ulkomaailmaan.

Nokia 3310 3G on nykymittapuulla todella pieni ja kevyt puhelin. Se livahtaa taskun pohjalle tai laukun pienimpään lokeroon ongelmitta. 3310 onkin oiva kakkospuhelin. Sovellusvalikoimasta löytyy lähinnä Facebook, Twitter ja kehnohko selain. Kamera on vaatimaton ja näyttö varsin pieni. Käytön rajoittuneisuus heijastuu positiivisesti akkukestoon. Valmiusaika on yli kolme viikkoa ja puheaikaa saa yli kuusi tuntia akun vaatimattomasta kapasiteetista huolimatta.

Nokia 3310 3G

Hinta: 49 € (sis. alv)

IP-luokitus: ei

Näytön koko: 2,4’’

Paino: 85 g

Akku: 1200 mAh (vaihdettava)