28.3.2020 klo 13:16
Uutinen

Tarvitsetko rahaa, neuvoja tai juttuseuraa?

TARVITSETKO AVUSTUSTA?

Vajuuko sinunkin varat koronan takia tasaisesti pankkitililtä vai joko kassa huutaa hoosiannaa? Yrityksiä tullaan tukemaan koronan takia miljardilla eurolla.

Finnvera ja pankit joustavat maksujärjestelyissä. Finnvera myöntää halutessasi puoli vuotta lyhennysvapaata lainallesi. Ole siis heti yhteydessä pankkiisi! Turvaa kassavirtasi lomauttamalla ylimääräiset työntekijät. Tässä asianajajan huomiot lomauttamiseen liittyen. Kunnat ja muutkin vuokranantajat ovat tässä tilanteessa suopeita antamaan helpotuksia vuokrien maksuun, jotta maksukyky pidetään yllä. Kannattaa siis ehdottomasti tiedustella myös vuokranantajasi suhtautumista.

Olitpahan sitten pienyrittäjä tai vähän isompikin, niin jokaiselle löytyy kanava, jossa on rahaa tarjolla.

Tarjolla on kolme uutta ja helppoa kanavaa rahoituksen saamiseksi.

Sinun tulee nyt vain tehdä yksi valinta, eikä se ole ottaako vai eikö ottaa, vaan minkä ottaa!

Kustannustukea voi pian hakea valtiokonttorista

7.7.2020 lähtien yritykset, joiden liikevaihto on pudonnut koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia, voivat hakea tukea TÄÄLTÄ. Tukeen vaikuttavat yrityksen kiinteät kustannukset sekä palkkakustannukset tukikaudelta 1.4.-31.5.2020.

Katso tästä listasta kuuluuko sinun toimialasi tuen piiriin (toimialan liikevaihdon on täytynyt laskea 10%).

Vaatimuksena myös on, että yrityksen liikevaihto on laskenut vähintään 30% vertailuajankohtaan nähden. Liikevaihdon lasku todetaan Verohallinnolle annetuista alv-ilmoituksista.

Lisätietoja voit lukea tästä tai soittaa numeroon 0295 50 3050.

ELY-keskuksen avustus

1-5 työntekijän yritykset voivat hakea ELY-keskuksen rahoitusta. Ollessasi yksityinen elinkeinonharjoittaja, voi työntekijöitä olla enemmänkin kuin viisi. Muut vaatimukset kehityksen haluiselle yritykselle on, että korona vie yritystä vaikeuksiin, eikä se kuulu maa- metsä- ja kalatalouden tai maataloustuotteiden jalostuksen ja -kaupan toimialaan.

Miten tukea haetaan

Tukea voi hakea tilanneanalyysiin (enintään 10 000€) tai kehittämistoimenpiteisiin (enintään 100 000€). Molempien kohdalla kerrot vain miten korona on tuonut haasteita liiketoimintaan ja kuinka yritys aikoo kehittyä. Liitteitä ei lähtökohtaisesti tarvita.

Lisätietoa ELY-keskuksen avustuksesta voit hakea täältä ja hakeminen avautuu tiistaina 31.3. ELY:n sähköisellä hakemuksella aluehallinnon asiointipalvelussa.

Käytännössä siis näin:

1. paina tästä.

2. valitse oikea tukimuoto yritysrahoituskohdasta ”yrityksen kehittämisavustus koronavirusepidemiasta aiheutuneissa markkina- ja tuotantohäiriöissä”

3. Tunnistaudu pankkitunnuksilla (sinulla tulee olla nimenkirjoitusoikeus yrityksessä)

4. Vastaa kysymyksiin seuraten hakuohjeita.

Apua ELY:n hakemuksiin saa myös Business Joensuun tehotiimiltä puh. +358 10 419 8011.

Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteissa (Business Finland)

Business Finland tarjoaa rahoitusta kaikille yrityksille, joilla on 6-250 työntekijää, kunhan liikevaihto pysyy alle 300 M€. Myöskään tätä hakevat yritykset eivät toimi maatalouden alkutuotannon, kalastuksen tai vesiviljelyn aloilla.

Business Finlandin rahoitus tai avustus (tätäkään ei siis tarvitse maksaa takaisin) on jaettu kahdeksi vaihtoehdoksi. Ensimmäinen on ensiselvitysrahoitus enintään 10 000€ ja toinen on kehittämisrahoitus enintään 100 000€. Hakemiseksi näihin molempiin tulee vastata ainoastaan kahteen kysymykseen, mitä haasteita yritys kohtaa ja kuinka se aikoo kehittyä?

Hakeminen on siis tehty erittäin helpoksi ja sen voit tehdä nyt heti täällä

Tässä siis vaihtoehtosi. Tämä raha on tarkoitettu yrityksesi selviämiseksi ja käytettäväksi menetettyyn kassavirtaan. Älä epäröi vaan tartu näihin vaihtoehtoihin jo tänään, sillä emme voi koskaan tietää kuinka pitkään kriisi jatkuu, eikä rahaa ei ole jaettavaksi loputtomiin. Pidetään siis huoli että tämä raha löytää oikeaan osoitteeseen, eli sinulle.

Jos et ole varma kumpi ylläolevista on sinua varten soita Business Joensuun Tehotiimille niin he kyllä kertovat. Puh. +358 10 419 8011

Yksinyrittäjät voivat hakea TEM avustusta 2000€ kunnalta koronavirustilanteessa

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi yksinyrittäjille suunnatun tuen jonka suuruus on 2000€. Tukea haetaan kunnalta ja sen voi käyttää kaikkiin toiminnan kustannuksiin. Yksinyrittäjän tukea voi hakea myös rinnakkain työttömyysturvan kanssa. Jos siis yritystoimintasi on keskeytynyt koronan johdosta, ilmoittaudu välittömästi työttömäksi TE-toimiston asiointipalvelussa! Tuki voi kuitenkin vaikuttaa työttömyysturvan määrään jos käytät sitä muuhun kuin kiinteisiin kustannuksiin.

Yksinyrittäjät voivat hakea tukea nyt täältä!

Hakemukseen sinun tulee liittää

1. Tilinpäätös 2019 / viimeisin tilinpäätös tai veroilmoitus 2019 / viimeisin veroilmoitus

2. Jäljennökset kirjanpidosta ja / tai tiliotteista sen todentamiseksi miten myynti ja kustannukset ovat kehittyneet 2020

3. Todistus verovelkatilanteesta (verovelkatodistus), ja mikäli yrityksellä on verovelkaa, Verohallinnon hyväksymä suunnitelma verovelan maksamiseksi. Näin tilaat todistuksen OmaVerosta.

Varaudu siis näillä liitteillä sekä verkkopankkitunnuksillasi allekirjoitusta varten. Apua tämänkin hakemuksen täyttöön voi pyytää tarvittaessa Business Joensuun päivystyksestä puh. +358 10 419 8011.

”Pankit jakaa ja Finnvera takaa”

Jos jouston lisäksi kaipaat myös käyttöpääomarahoitusta lainan muodossa, voit saada sitä jopa 100 000€-150 000€, Finnveran 80% takauksella. Tällaista lainaa hakiessa sinun ei tarvitse edes olla yhteydessä Finnveraan.

Astetta isompien lainojen (150 000€ -1 000 000€) hakemiseen on tuotu nopeutettu Fast Track-menettely, jonka tavoitteena on sujuvoittaa lainanhakuprosessia. Neuvottele ensiksi lainasta pankkisi kanssa, jonka jälkeen voit hakea takausta täältä. Seuraathan siis tarkasti Finnveran ohjeita, jotta hakemuksesi on liitetietoja myöten kerralla kunnossa.

Yli miljoonan euron lainat hoidetaan toistaiseksi Finnveran asiantuntijoiden toimesta yhdessä rahoittajien kanssa normaaliin tapaan.

Maksetut arvonlisäverot lainaksi

Pian myös 2020 alkuvuoden aikana maksetut arvonlisäverot voidaan saada takaisin yritykselle lainaksi. Laina tulee maksaa kahdessa vuodessa ja sille asetetaan kolmen prosentin korko. Päivitämme tähän myöhemmin ohjeistuksen, kuinka arvonlisäverot saa perittyä takaisin.

Töitä Suomesta -palvelu helpottamaan työvoimapulaa

MMM, TEM ja MTK ovat panostaneet yhteistyöhön TE-palveluiden kausityövoimapulan selättämiseksi. Töitä Suomesta -sivusto on järjestöjen muodostama turvallinen ja täysin maksuton palvelu maatalousyrittäjien, työnhakijoiden ja avun tarjoajien yhdistämiseksi. Jos siis tarvitset työvoimaa tai haluat auttaa muita yrittäjiä, käy ilmoittautumassa Töitä Suomesta -palvelussa.

Joensuu kaksinkertaistaa työllistämisen kuntalisäpalkkion 350 eurosta 700 euroon kuukaudessa vuoden 2020 loppuun saakka

Työnantaja voi saada palkkiota 1- 8 kk ajan, kun työllistää työttömän työnhakijan määräaikaisesti tai vakituisesti. Tuki on tarjolla myös kausitöihin tai esimerkiksi kodeissa olevia tehtäviä varten työllistettäessä. Korotus on voimassa määräajan 1.4.- 31.12.2020. Korotus koskee sekä uusia että jo myönnettyjä kuntalisäpäätöksiä.

Työllistämisen kuntalisää voidaan myöntää 4–35 viikon ajalle. Työajan tulee olla vähintään 18 tuntia viikossa ja työsopimuksen keston vähintään 4 viikkoa.

Kuntalisä voidaan myöntää palkkiona työnantajalle, joka työllistää joensuulaisen työttömän. Työtön voi olla kaupungin työllisyyspalvelujen asiakas (ml. Luotsi ja Topakka). Asiakkuus on mahdollista aloittaa milloin tahansa eikä asiakkuuden kestolla ole merkitystä. Palkkio on käytössä myös muille kohderyhmille.

Täältä ohjeet kuntalisäpalkkion hakemiselle

TARVITSETKO NEUVOJA?

1. Kaikki Koronasta Yrittäjälle on Suomen Yrittäjien avaama sivusto, josta löydät nimensä mukaisesti kaiken koronasta. Sivustoa päivitetään lakkaamatta tärkeillä uutisilla ja monipuolisella neuvonnalla.

2. Hyödynnä sinulle ilmaista lakineuvontaa Kontturi & CO Oy:n lakiavun kuumalinja 0400 332 334. Lakiasiantuntija auttavat sinua myös toimistoajan ulkopuolella.

3. Myös Suomen Yrittäjien lakineuvonta palvelee normaalisti numerosta 09 229 222.

4. Kaikkiin liiketoimintaan liittyviin kysymyksiin saat vastauksen Business Joensuun Tehtotiimin päivystyksestä puh. numerosta +358 10 419 8011.

VAI HALUAISITKO KENTIES VAIN PUHUA JOLLEKIN?

Joensuun Yrittäjät järjestävät huhtikuun ajan etäkahvitaukoja arkisin 10:00-10:30 sekä 14:00-14:30. Tule juttelemaan mieltäsi askarruttavista asioista tai muuten vain hakemaan juttuseuraa yksinäiseen etätyöpäivään. Kahvihuoneeseen pääset tästä.

Jos sinusta taas tuntuu että tarvitset henkistä apua, soitathan kriisipuhelimeen 09 2525 0111. Kriisityön ammattilaiset tarjoavat keskusteluapua sinulle ympäri vuorokauden.

Jaksamista kaikille, älkää jääkö yksin!