5.12.2017 klo 18:10
Uutinen

Tässäkö apu työssä jaksamiseen? Kokeilimme Samsungin uusinta aktiivisuuskelloa

Samsung Gear Sport on oiva apuväline päivittäisen aktiivisuuden seuraamiseen. Laitteen parhaita puolia ovat hyvä akun kesto ja helppo käytettävyys.

Samsungin uusin fitness-kello Gear Sport tarjoaa yhden mahdollisuuden helpottaa päivittäisen liikunnan seuraamista. Tämän lisäksi kello seuraa myös kalorinkulutusta, unta ja toimii treeniapurina mitaten sykettä ja matkaa esimerkiksi juoksu- tai pyörälenkin aikana.

Fitness-kellojen markkinoilla Samsungin uutuus ei ole mullistava, mutta hintaisekseen se on kiinnostava laite. Laitteen etuna on, että se toimii sekä Android-puhelimen että iPhonen kanssa. Positiivista on sekin, että asennus käy käden käänteessä.

Kokeilimme kelloa muutaman viikon ajan aktiivisessa kuntoilukäytössä. Hyödyllisimmäksi ominaisuudeksi havaitsimme kiitettävän tarkan sykkeen mittauksen suoraan ranteesta. Joitakin kertoja maksimisyke tosin näytti liian korkeita lukemia. Tällöin syy löytyi yleensä siitä, että kello ei ollut tarpeeksi tiukasti ranteessa. Gear Sport mittaa käyttäjän niin halutessa sykettä tasaisin väliajoin pitkin päivää.

Gear Sport motivoi käyttäjäänsä sitä mukaa, kun asetettu päivittäinen askeltavoite (testin aikana 10 000 askelta) täyttyy. Kun tavoite on saavutettu, kello kiittää käyttäjää ja luo näin mukavan fiiliksen saavutetusta liikuntasuorituksesta.

Kello mittaa myös noustuja portaita ja unen laatua. Näiden kohdalla tulokset eivät vaikuttaneet riittävän tarkoilta. Portaiden määrä näytti joinakin päivinä huimia lukemia, vaikka kellon kanssa oli kävelty vain tasamaalla.

Akku kestää pitkään

Gear Sportin käytössä erityisen kätevää on se, että kello tunnistaa automaattisesti liikuntasuorituksen. Kun lähdin pyörälenkille, kello tunnistaa pyöräilyn ja ilmoittaa jonkin ajan kuluttua, kuinka kauan olin polkenut. Samoin tapahtui, kun lähdin juoksemaan. Kellosta voi toki käynnistää myös erillisen harjoituksen, jonka aikana kello mittaa taitettua matkaa ja sykettä. Tällöin akku kuluu selvästi nopeammin kuin peruskäytössä. Matkan ja sykkeen mittaus toimii myös uinnin aikana, sillä kello on vesitiivis.

Akun kesto oli positiivinen yllätys. Peruskäytössä, ilman erillisiä harjoituksia, virtaa riitti kevyesti pariksi päiväksi. Tällöin kello ei kuitenkaan ollut bluetooth-yhteydessä älypuhelimeen, mikä pidentää akun kestoa. Bluetooth-yhteydellä kellon näytölle saa ilmoitukset esimerkiksi viesteistä.

Jos käyttäjä kokee tärkeäksi tarkkailla päivittäistä kalorinkulutusta, Gear Sport tarjoaa siihen oivan mahdollisuuden. Kello mittaa kuitenkin vain oletettua kalorinkulutusta, joten kalorien laskeminen ei ole yhtä tarkkaa kuin ruokapäiväkirjaa pitämällä. Eniten hyötyä ominaisuudesta on niille, jotka tietävät suhteellisen tarkasti, kuinka paljon kaloreita kuluttavat päivän aikana.

Kätevä myös älykellona

Gear Sportin hankkimista puoltaa myös sen toimivuus älykellona. Kellon näytölle saa ilmoitukset sovelluksista ja sen kautta voi lähettää yksinkertaisia viestejä. Tallennustilaan mahtuu 4 gigatavua musiikkia. Spotify Premium -käyttäjät voivat tallentaa kelloon musiikkia lokaalisti, ilman tarvetta nettiyhteydelle. Näin ollen lenkille ei tarvitse ottaa mukaan älypuhelinta.

Kokonaisuutena Samsung Gear Sport on onnistunut älykäs kuntomittari, josta on hyötyä vapaa-ajalla, työssä ja kuntoilussa. Kellon käyttöä helpottaa aikaisemmista Samsungin fitness-kelloista tuttu pyörivä kellotaulun kehus, jonka avulla kellon käyttö on selvästi helpompaa kuin pientä kosketusnäyttöä hipelöimällä.

Gear Sportin hinta on noin 300 euroa.

Teksti ja kuva Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi