5.6.2019 klo 14:37
Uutinen

”Tekoäly aiheuttaa paljon turhaa hypeä ja pelkoa”

Tekoälyn ansiosta vapautamme aikaa luovalle ja tuottavalle työlle, toteaa Silo.AI:n Tero Ojanperä.

Helsingin Kaapelitehdas kuhisee kansainvälisiä puhujia ja liike-elämän ammattilaisia, jotka ovat kokoontuneet bisnesenkeleiden EBAN-tapahtumaan.

EBAN on Suomen bisnesenkeliverkosto FIBANin maailmanlaajuinen yhteistyöjärjestö. Sen vuosittainen kongressi järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa.

Yksi EBAN-tapahtumaan saapuneista huippunimistä on tekoäly-yhtiö Silo.AI:n hallituksen puheenjohtaja Tero Ojanperä. Hänen järjestämänsä työpaja käsitteli yhteiskunnan teknistä murrosta ja puhutteli osallistujia tämän murroksen johtamisesta. Tekoäly tulee olennaisesti muuttamaan perinteisiä toimitapoja, mutta sopeutumiskykyiselle yrittäjälle tämä on Tero Ojanperän mukaan mahdollisuus.

Tekoäly päätöksenteon apuvälineenä

– Tekoälyyn liittyen on tällä hetkellä vallalla paljon hypeä ja pelkoa. Kumpikaan ei ole täysin aiheellista. Seuraavan sukupolven palveluista tulee työkaluja, joita käytämme rinta rinnan oman päätöksenteon apuvälineinä. Esimerkiksi niin että kone ehdottaa, mutta käyttäjä tekee lopullisen päätöksen, Ojanperä toteaa.

– Tämä vuorostaan auttaa järjestelmää oppimaan ja tekemään entistä parempia ehdotuksia. Tuloksena vapautamme aikaa luovalle ja tuottavalle työlle, Tero Ojanperä kertoo.

Ymmärtääkseen tätä kehitystä ei Ojanperän mukaan tarvitse olla koodari, mutta tekoälyn yleiset periaatteet olisi hyvä oppia ja opettaa jo kouluissa. Julkisella vallalla tulisi olla merkittävämpi rooli datan kerääjä ja jakelijana.

– Tällä hetkellä katsomme sivusta kun isot yksityiset palveluntarjoajat keräävät valtavan määrän käyttödataa ja kehittävät entistä älykkäämpiä palveluita, Ojanperä huomauttaa.

– Samalla julkinen sektori kamppailee kustannussäästöjen paineen alla eikä käytä näitä samoja mahdollisuuksia hyödyksi … tuloksena palvelu on huonompaa ja maksaa enemmän, Tero Ojanperä toteaa.

EBAN investoi miljardeja

EBAN eli European Business Angel Network edustaa yli 150 järjestöä 50 maasta. Sen jäsenjärjestöt edustavat kasvuyritysten varhaisen vaiheen palveluntarjoajia, kuten bisnesenkeliverkostoja, pääomasijoittajia ja yrityskiihdyttämöitä.

EBANin jäsenten arvellaan suoraan tai välillisesti investoivan Euroopassa noin 7,5 miljardia euroa vuodessa.Vuosittain tapahtuman tarkoituksena on tuoda koolle sijoitus- ja kasvuyritystoiminnasta kiinnostuneet yrittäjät ja vaikuttajat, edistää näiden vuoropuhelua ja jakaa alan parhaita käytäntöjä. EBAN järjestettiin yhteistyössä Arctic15 -tapahtuman kanssa.

Teksti ja kuva:

Leo Kadieff

toimitus(at)yrittajat.fi