7.5.2018 klo 13:04
Uutinen

Tekoäly, business ja etiikka – a match made in SHIFT

Tänä vuonna SHIFTin painopiste siirtyy entistä enemmän pohtimaan teknologista kehitystä ja tekoälyä liiketoiminnan veturina, ja kävijämäärä kasvaa jälleen lähes kaksinkertaisesti.

Jo viime vuonna SHIFT mainosti viimeisiä lippujaan sloganilla ”Tekoäly valtaa Turun!”. Tuolloin tapahtuma keräsi 2300 uusista teknologioista ja niiden tuomista liiketoimintamahdollisuuksista kiinnostuneita yrityspäättäjiä Turun linnaan.

Tapahtumapaikka vaihtuu tänä vuonna Kakolan vanhaan Lääninvankilaan, ja pääteema on Redefining Normal – ihmisen ja teknologian tulevaisuus. Erityisesti huomiota kiinnitetään siihen, kuinka voimme varmistaa, että tulevaisuus ja teknologinen kehitys ovat eettisesti kestävällä pohjalla.

SHIFTissä tulevaisuuden teknologiat, tekoäly sekä liiketoiminta edelleen kohtaavat, mutta nyt tavoitteena on turvata entistä eettisempi ja kestävämpi liiketoiminnan kasvu.

Vuoden 2018 SHIFTin pääpuhuja on maailman johtaviin tekoälytutkijoihin kuuluva Nick Bostrom. Hän johtaa Future of Humanity -instituuttia, jonka tarkoitus on löytää sekä estää ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta ratkaisevia riskejä, jotka toteutuessaan voisivat syöstä ihmiskunnan sukupuuttoon. SHIFTissä hän keskittyy puhumaan aiheesta nimenomaan teknologian kehityksen sekä tekoälyn tuomien mahdollisuuksien ja uhkien näkökulmasta.

Toinen kansainvälisesti erittäin kova nimi on maailman johtaviin data-aktivisteihin kuuluva filosofian tohtori Cathy O’Neil, joka on tutkinut vuosikymmenten ajan suurten aineistomassojen käyttöä automatisoidussa päätöksenteossa. Kirjassaan Matikkatuhoaseet (eng. Weapons of Math Destruction) O’Neil rinnastaa jotkin algoritmien voimalla käyvät päätöksentekojärjestelmät joukkotuhoaseisiin. SHIFTissä kuultava puheenvuoro valottaa esimerkiksi sote-uudistuksen pisteytysmallinkin takana olevien automatisoitujen tietojenkäsittelyjärjestelmien riskejä, haasteita ja yleisiä puutteita.

Miksi teknologian tai tarkemmin tekoälyn etiikasta täytyy ylipäätään puhua?

”Teknologia tai tekoäly itsessään ei ole hyvää eikä pahaa. Keskustelussa usein ongelmana on joko liian tiukka teknokraattinen lähestyminen, tai toisaalta liiallinen polarisointi ja uhkakuvien maalaileminen”, taustoittaa SHIFTin toimitusjohtaja Alexander Törnroth.

SHIFT on mukana luomassa Turusta ja Suomesta teknologian ja tekoälyn etiikan huippukeskittymää, jossa keskustelua leimaa enemmänkin kiihkottomuus, tasa-arvo sekä ratkaisukeskeisyys. Turun pitkä kulttuurillinen ja humanistinen traditio yhdistettynä teknologiseen huippuosaamiseen luovat meille ainutlaatuiset mahdollisuudet lunastaa paikkansa teknologian etiikan edelläkävijänä. Turusta löytyy erittäin laaja-alaisesti huipputekijöitä aiheeseen liittyen, niin yrityksissä kuin oppilaitoksissakin ja myös yhdistyksiä, kuten Turku AI Society sekä SHIFT.

”Kansainvälisessä mittakaavassa voidaan sanoa, että Suomi on ns. normatiivinen supervalta useilla mittareilla, mitä tulee sivistyksen ja hyvinvoinnin tasoon. On luonnollista pyrkiä ottamaan oma asemamme maailmanlaajuisessa keskustelussa uusien teknologioiden ja tekoälyn eettisyydestä”, Törnroth päättää.

Mikäli uraauurtavat, liiketoiminnan toimintaedellytyksiä muuttavat teknologiat kiinnostavat sinua, kannattaa osallistua SHIFTiin 22.-23.5.2018. Luvassa on tuttuun tapaan niin inspiroivia maailmanluokan puheenvuoroja, käytännönläheisiä workshopeja sekä keynote-puhujien vetämiä pienryhmäkeskusteluja sekä elämyksellinen SHIFT Business -matchmaking.

Nähdään SHIFTissä!

Teksti: Mari Männistö, SHIFT Business Festivalin viestintä- ja markkinointipäällikkö, Turun kauppakorkeakoulun sekä Aalto Information Technology Program –alumni

SHIFT Business Festival on 22.-23.5.2018 Kakolan vanhassa Lääninvankilassa järjestettävä kansainvälinen yritystapahtuma.

Tapahtuman taustalla on voittoa tavoittelematon yhdistys, Shift ry, jonka pääasiallinen tavoite on varmistaa, että teknologinen kehitys on ihmiskunnan tulevaisuuden kannalta kestävää ja vastuullista.

Tapahtuman teema on Redefining Normal – ihmisen ja teknologian tulevaisuus. Pääpuhujina nähdään bestseller-kirjailija, tekoälyn huippututkija Nick Bostrom sekä bestseller-kirjailija, maailmankuulu data-aktivisti Cathy O’Neil.

Lisätietoja: www.theshift.fi