9.3.2020 klo 10:40
Uutinen

Televisioantenneista aurinkosähköön

Tekniikan kehitystä pitää seurata koko ajan, sanoo Joensuun Telemaailma Oy:n yrittäjä Samuli Pykäläinen.

Joensuun Telemaailma Oy:n tarjoamat palvelut ja tuotteet ovat vuosien saatossa muuttuneet paljon. Tenho Pykäläisen vuonna 1977 perustama yritys keskittyi alussa elektroniikan myynnin ja huollon lisäksi televisioantennien asennuksiin.

– Kodinelektroniikan osalta huolto on jäänyt jo 10 vuotta sitten. Esimerkiksi televisioiden huolto ei ole enää järkevää. Matkapuhelimille ja tableteille tehdään vielä takuun ulkopuolisia huoltoja, yrittäjä Samuli Pykäläinen kertoo.

Joensuun Salpakankaalla sijaitseva yritys tekee vielä antenni- ja yleiskaapelointiasennuksia esimerkiksi kerrostaloihin.

– Matkapuhelin-ja ammattiradiotuotteissa on jonkin verran yrityksiä asiakkaina. Myynnissä kilpailu on ollut kovaa jo vuosia, mutta meillä on oma asiakaskunta, Samuli Pykäläinen kertoo viitaten metsästäjiin, joille Joensuun Telemaailma tarjoaa erilaisia seurantalaitteita ja -sovelluksia sekä VHF-puhelimia.

– Haastavia vuosia on ollut, ja koko ajan pitää seurata markkinaa ja tekniikan kehitystä.

Aurinkosähköä myös yrityksille

Samuli Pykäläinen on keskittynyt viimeiset neljä vuotta päätoimisesti aurinkosähköön. SolarWorks on Joensuun Telemaailman kasvava yksikkö, joka suunnittelee, myy ja asentaa aurinkosähköjärjestelmiä.

– Se lähti omasta kiinnostuksesta uusiutuvaa energiaa kohtaan. Aurinkosähköön tuntui olevan intohimoa, ja asennustoiminta on meille tuttua, Pykäläinen kertoo.

Pykäläinen on Motivan ensimmäinen sertifioitu aurinkosähköasentaja Pohjois-Karjalassa. Aurinkosähköstä ovat nykyään kiinnostuneita niin tavalliset kuluttajat kuin yrityksetkin. Joensuun Telemaailma itsekin on hyödyntänyt aurinkosähköä vuodesta 2016 lähtien.

– Itse tuotetun sähkön hyödyntämisen lisäksi yritykset ovat ympäristötietoisia ja pyrkivät vahvistamaan yrityskuvaansa. Uskon, että osalla kotitalouksista on kyse samasta asiasta, sillä sähkön hinta on Suomessa vielä edullista muuhun Eurooppaan verrattuna. Toki silläkin on jo merkitystä, että kesäisin päivittäisestä sähkönkulutuksesta voidaan kattaa itse 40–50 % ja koko vuoden osalta jopa 20 %, Samuli Pykäläinen pohtii.

Paikallisuus tärkeää

Samuli Pykäläisen odotukset uudelle vuosikymmenelle ovat kovat.

– Kartoitustyötä on tehty paljon, jotta oltaisiin valmiina sitten, kun asiakkaat tekevät ratkaisuja. Kehitystyö kääntyy varmasti jossain vaiheessa positiiviseksi, Pykäläinen uskoo.

Yritys työllistää tällä hetkellä kuusi henkilöä.

– Jos kaikki toteutuu suunnitelmien mukaan, niin tarvitsemme jopa neljä työntekijää lisää.

Toimiminen Itä-Suomessa on ollut Pykäläiselle tietoinen valinta.

– Suomi on niin pieni maa, että tarjoajia tulee muualtakin, mutta tehdystä työstä ja tuotteista on helpompi vastata, kun on lähellä asiakasta. Paikallisuus on monelle tärkeää, ja itsekin suosin paikallisia yrityksiä ja tuotteita. Siinä tulee molemmin puolin tutuksi.

Kuva ja teksti: Katriina Mustonen