Kuva: Getty's Images
8.5.2024 klo 11:21
Uutinen

Teollisuuden tilausten lasku jyrkkeni – ”Taustalla epävarmuus vientimarkkinoilla ja poliittisten lakkojen vaikutukset”

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli maaliskuussa 19,1 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin, Tilastokeskus raportoi. Tammi-maaliskuun aikana tilaukset vähenivät 11,3 prosenttia.

Kuukausitason heilahtelut ovat tyypillisiä, mutta nyt tilaukset ovat vähentyneet joulukuuta lukuun ottamatta yhtäjaksoisesti jo yli vuoden ajan.

– Vaikean tilanteen taustalla ovat jatkuvat epävarmuudet Suomen tärkeimmillä vientimarkkinoilla, mutta myös poliittisten lakkojen vaikutukset näkyvät selvästi maaliskuun tilausluvuissa, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.

Ohlsbomin mukaan ilmassa on myös positiivisia merkkejä. Toisin kuin Suomessa, muun euroalueen luottamus tulevaan on kohonnut jo jonkin aikaa.

– Jossain vaiheessa euroalueen vahvistunut luottamus tulee näkymään myös Suomen teollisuudelle elintärkeinä uusina tilauksina, Ohlsbom ennustaa.

Myös teollisuustuotanto laski lähes kaikilla päätoimialoilla. Teollisuuden tuotanto laski vuodentakaiseen verrattuna 7,7 prosenttia ja edellisestä kuukaudesta 3,9 prosenttia.

Voimakkainta lasku oli sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollon toimialalla, missä tuotanto laski lähes 20 prosenttia verrattuna edelliseen kuukauteen. Metsäteollisuuden tuotanto laski lähes kymmenen prosenttia.

– Teollisuustuotannon lasku oli odotettavissa, sillä maaliskuussa monen yrityksen tuotanto seisoi lakkojen takia, Ohlsbom sanoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eeva Pesonen