13.9.2018 klo 12:04
Uutinen

Teollisuusliiton ja Pron ylityökielto alkaa: Tässä ohjeet yrittäjälle

Teollisuusliitto ja Pro päättivät eilen vastatoimista hallituksen kaavailemaa irtisanomissuojan kevennystä vastaan. Listasimme yrittäjän ohjeet ensi maanantaina alkavaan ylityökieltoon.

Teollisuusliiton ja Pron vastatoimet ovat ensimmäiset, joilla pyritään kampittamaan konkreettisesti hallituksen kaavailemaa henkilöperusteisen irtisanomisen kriteereiden keventämistä alle 20 työntekijän yrityksissä.

Suomen Yrittäjät on aikaisemmin puolustanut hallituksen suunnitelmia muun muassa työllisyyden parantumisella. Yrittäjien mukaan hallituksen valmistelema uudistus helpottaa tuntuvasti työllistämistä ja parantaa yritysten tuottavuutta.

Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron julistamat ylityökiellot alkavat 17. syyskuuta ja ovat voimassa toistaiseksi.

Yrittäjä, muista nämä ylityökiellon aikana

Mitä ylityökielto tarkoittaa?

Ylityökielto on työntekijäpuolen käyttämä työtaistelumuoto, jossa noudatetaan pelkästään säännöllistä työaikaa eikä ylityötä tehdä. Ylityökielto koskee sen julistamien työntekijäliittojen jäseniä ja ylityökiellon aikana työntekijöillä on muutoin velvollisuus työskennellä työsopimuksensa mukaisesti.

– Työnantajalla on oikeus teettää ylityötä ylityökieltoilmoituksesta huolimatta, mikäli työntekijä siihen suostuu, Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen muistuttaa.

Työtaisteluun, myös ylityökiellon noudattamiseen osallistuminen on työntekijälle täysin vapaaehtoista eikä työntekijöitä voida pakottaa osallistumaan ylityökiellon noudattamiseen.

– Jos järjestäytynyt työntekijä ei noudata liiton julistamaa ylityökieltoa, voi noudattamatta jättämisellä olla ainoastaan yhdistysoikeudellisia seuraamuksia, Rytkönen jatkaa.

Mitä laki sanoo?

Ylityötä on työnantajan aloitteesta työaikalain tai työehtosopimuksen mukaisen säännöllisen työajan lisäksi tehty työ. Työaikalain mukaan ylityötä saa teettää vain työntekijän kutakin kertaa varten erikseen antamalla suostumuksella. Työntekijä voi kuitenkin antaa suostumuksensa määrätyksi lyhyehköksi ajanjaksoksi kerrallaan, jos tämä on työn järjestelyjen kannalta tarpeen. Ylityön tekeminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja ylityön tekemisestä on siis sovittava työnantajan ja työntekijän välillä aina erikseen.

Miten ylityökielto vaikuttaa töiden järjestelyihin?

Työnantajan on syytä ennakolta suunnitella, millaisia vaikutuksia ylityökiellolla voi olla ja miten työt järjestellään ylityökiellon aikana. Mikäli ylityökielto vaikeuttaa yrityksen töiden valmistumista asiakkaiden kanssa ennakkoon sovittujen aikataulujen mukaisesti, on syytä ilmoittaa asiasta viipymättä asiakkaalle ja pyrkiä sopimaan ratkaisuista mahdollisten työtaistelun vaikutusten huomioimiseksi.

Lisätietoja ja neuvontaa saa Suomen Yrittäjien oikeudellisesta neuvontapalvelusta, joka auttaa jäsenyrityksiä arkisin klo 8 – 20 välisenä aikana numerossa 09 229 222.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi


Muita kiinnostavia aiheita