10.9.2020 klo 13:32
Uutinen

Teräsrakenteiden valmistaja kartoitti hiilijalanjälkensä – Tuotesuunnittelulla hyviä tuloksia

Teollisuuden kulkutieratkaisuihin erikoistunut perheyritys R-taso Oy on kartoittanut tuotantonsa hiilijalanjäljen, josta valtaosan, 93 prosenttia, muodostaa pääraaka-aine teräs.

Järkevän muotoilun ansiosta R-tason tuotteisiin menee yli 30 prosenttia vähemmän terästä. Yhtiön mukaan näin on päästy yli kolmanneksen pienempään hiilijalanjälkeen kuin kilpailevilla teollisuuden kulkutieratkaisuilla.

Materiaalitehokkuus säästää myös rahaa, erityisesti kansainvälisissä projekteissa, joissa logistiikkakustannusten vaikutus kokonaisuudessa on isompi.

– Teräsrakenteiden optimoiminen vaikuttaa hiilijalanjäljen lisäksi kokonaiskustannuksiin projektin kaikissa vaiheissa. Materiaalien optimoinnin merkitys kasvaa erityisesti vaativissa kansainvälisissä projekteissa, joissa logistiikan ja asennusvaiheen kustannukset suhteessa kokonaiskustannuksiin kasvavat, R-taso Oy:n toimitusjohtaja Ville Törmänen kertoo.

Modulaarisen rakenteen ansiosta tuotteet voidaan pakata tiiviimmin merikontteihin, jolloin esimerkiksi jo yhdessä Uruguayhin suuntautuvassa toimituksessa päästövähenemä on noin 150 tonnia verrattuna perinteisten ratkaisujen laivaamiseen.

– Tämä vastaa yli 600 000 kilometrin ajoa dieselkäyttöisellä autolla.

Teknologiateollisuus toimialana on sitoutunut Suomen hallitusohjelman mukaiseen Hiilineutraali Suomi 2035 -ohjelmaan. Toimialan vähähiilisyystiekartan päästövähennyskeinoista monet perustuvat prosessien ja koneiden sähköistämiseen, energia- ja materiaalitehokkuuden parantamiseen, kiertotalouteen sekä digitaalisten ratkaisujen käyttöön. Raahelaisen R-tason esimerkki näyttää, että materiaalitehokkuudella saavutetaan pienemmät ilmastopäästöt.

Yritys haluaa olla vastuullisuusasioissa edelläkävijä

Toimitusjohtaja-yrittäjä Törmäsen mukaan heidän tavoitteensa on olla vastuullisuusasioissa edelläkävijä ja suunnannäyttäjä toimialalla.

14 henkilöä työllistävän R-tason asiakkaina on muun muassa kansainvälisiä kone- ja laitetoimittajia. Yritys palkittiin vuonna 2005 Valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla.

– Koko yrityksen toimintaa koskeva hiilijalanjälkitutkimus oli hyödyllinen. Sen yhteydessä kehitimme laskentatyökalun, jonka avulla voimme kertoa asiakkaillemme yrityksemme tuotteiden hiilijalanjäljen jo tarjousvaiheessa, sanoo Törmänen.

Hiilijalanjäljen laskennan suoritti bio- ja kiertotalouden asiantuntijayritys Macon Oy.

– R-taso erikoistuu etenkin vaativiin teollisuuskohteisiin, jolloin kulkutien luotettavuus ja turvallisuus ovat meille tärkeimpiä tuotantoamme ohjaavia arvoja.

Törmäsen mukaan teollisessa rakentamisessa yritysten tahtotila ympäristönäkökulmien huomioimiseen on kasvanut viime aikoina.

– Erityisesti tämä on korostunut kotimaisessa metsäteollisuudessa. Uskon, että toimiala tulee kehittymään tulevaisuudessa vielä merkittävästi tämän osalta.

Teräksen kohdalla raaka-aineen alkuperä muodostaa merkittävän osuuden tuotteen lopullisessa hiilijalanjäljessä. Yritys suosii kotimaista terästä.

– Yksi konkreettisimmista esimerkeistä on kotimaisen teräksen käytön suosiminen, se edustaa hiilidioksidipäästöissä maailman vähäpäästöisintä päätä. Kiinassa tuotettu teräs puolestaan edustaa maailman suuripäästöisintä ääripäätä.

Teräksen tuotanto on merkittävä hiilidioksidipäästäjiä, mutta ympäristövastuullisuutta kehitetään myös terästeollisuudessa, esimerkiksi kierrätetyn teräksen käyttö on runsasta. Esimerkiksi ruotsalais-suomalainen SSAB on kertonut uusivansa tekniikkaansa vähäpäästöisemmäksi.

– Suuri osa raaka-aineestamme tulee ympäristöasioiden edelläkävijän SSAB:n tehtailta, sanoo Törmänen.

Lisäksi yritys käyttää Euroopassa valmistettua terästä.

Kuva: R-taso Oy

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi