19.10.2017 klo 12:11
Uutinen

Terveisiä Savonlinnasta

Etelä-Savon Yrittäjien järjestämä maakunnallinen kunnallisjohdon seminaari kokosi Savonlinnaan reilut 70 virkamiestä, kuntien luottamushenkilöä ja yrittäjää.

Yhteiskunta uudistuu yrittäjyyden kautta

Maakuntamme yrityskannasta on 99% Pk-sektorin yrityksiä. Pellervon Taloustutkimuskeskuksen Iiro Jussila piti alustuksen Pk-yritysten merkityksestä maakuntamme taloudelle. Jussilan mukaan yhteiskunta uudistuu talouden ja yrittäjyyden kautta – yritykset tuovat talouteen kaivattua vaihtelevuutta ja monipuolisuutta. Maakunta tarvitsee niin isoja kuin pieniä yrityksiä ja pk-kenttä täydentää hyvin suuryritysten toimintaa. Jussilaa huolestutti se, että Suomessa ei ole panostettu viime vuosina aineettomiin investointeihin. Se johtunee monesta eri syystä, mutta yksi syy voi olla rahoituksen puute aineettomiin investointeihin. Jussilan mukaan pidemmällä aikavälillä investointien puute tulee näkymään siinä, että työn tuottavuus ei kehity.

Markkinointiin panostetaan aivan liian vähän

Kuntien olisi syytä oivaltaa pk-yrityksien merkittävyys – kunta toimii alustana, yhdistäjänä ja sillanrakentajana. Kuntien on syytä ottaa huomioon pienet toimijat eikä vain aina kalastella suuria kaloja. Hallitusammattilainen Anne Korkiakoski kiteytti tämän hyvin: yritysten ja yhteiskunnan intressit ovat yhteiset – talouskasvu yrityksissä luo talouskasvua yhteiskuntaan joka luo lisää hyvinvointia sekä yrityksille että yhteiskunnalle.

Miksi Suomessa panostetaan paljon vähemmän markkinointiin kuin muissa maissa? Ajatellaan Suomen matkailumarkkinointia – matkailu kasvaa maailmassa hurjilla luvilla ja Suomessa vain 7% vuosivauhdilla. Yksittäinen Suomen markkinointikampanja ei vastaa maailmalla tunnetta vahvasta brändistä. Hetken aikaa vahva brändi oli Nokialla. Tiesittekö muuten, että 1970-luvulla Seppälä ja HM sekä Isku ja Ikea ovat olleet saman kokoluokan yrityksiä. Markkinointiin panostaminen lisää kysyntää ja kauppaa sekä samalla myös työpaikkoja, kasvua, hyvinvointia ja varallisuutta koko yhteiskuntaan.

Pienikin voi kansainvälistyä

LUT:n professori Mikko Pynnönen herätteli kuulijoita puolestaan pohtimaan innovaatioita ja pk-yritysten kansainvälistymistä. Erityisesti Pynnönen painotti sitä, että pieni yritys voi olla osa isompaa ekosysteemiä ja kansainvälistyä ilman, että on investoitava suuria summia ja ohjattava erikseen resursseja kansainväliseen toimintaan.

Yrittäjien näkökulmat toivat lisää syvyyttä seminaarin antiin

Yritysesimerkit toivat kuulijoiden tietoon aivan uutta osaamista ja yritystoimintaa, kasvutavoitteita ja investointien määrää, joka hyödyttää koko maakuntaa ja maakuntamme mainetta sekä niitä perinteisiä toiveita kuntien toiminnalle, jotta yrittäminen olisi mahdollisimman sujuvaa.

Kaikkien panostusta tarvitaan

Kuntien rooli muuttuu ja nyt jos koskaan on kunnissa ymmärrettävä yritysten ja elinkeinoelän merkitys kuntien hyvinvoinnille. Maakuntamme markkinointiin on panostettava yhteistyössä maakunnan, kuntien ja elinkeinoelämän voimin. Me luomme tänne elinvoimaa ja viihtyisän ympäristön asua, elää, vierailla ja yrittää.

Etelä-Savon Yrittäjien vuosikokous

Aluejärjestön vuosikokous pidettiin Savonlinnassa kunnallisjohdon seminaarin jälkitunnelmissa. Kokouksessa käsiteltiin sääntömääräiset asiat.

Vuoden 2018 toimintasuunnitelman mukaan toiminta keskittyy vaikuttamistyöhön ja edunvalvontaan. Tämä korostuu erityisesti tulevissa maakuntavaaleissa. Etelä-Savon Yrittäjät kannustaa yrittäjiä asettumaan ehdolle ja tuomaan yrittäjien näkökulmia sekä maakunnan että kuntien elinkeinopolitiikkaan. Tavoitteena on lisätä maakunnan ja kuntien elinkeinopolitiikan yrittäjämyönteisyyttä.

Hyppää kyytiin! – hankkeen avulla koulutetaan yrittäjiä ymmärtämään ja hyödyntämään erityisesti digitalisaatiota yritystoiminnassa sekä vahvistamaan yrittäjäjärjestön verkostoja ja sen luomaa vertaistukea.

Vuosikokous valitsi yksimielisesti puheenjohtajaksi allekirjoittaneen. Kiitos luottamuksesta – teen tätä hommaa meitä yrittäjien varten, täydellä sydämellä!

Etelä-Savon Yrittäjien hallitukseen vuodelle 2018 valittiin seuraavat henkilöt:

Jäsen Varajäsen
Tuomo Koponen, Heinävesi Seppo Kosonen, Savonranta
Arto Sepponen, Pieksämäki Piia Pikkarainen, Jäppilä
Jarmo Kemppainen, Mikkeli Hannu Pöntinen, Mikkeli
Jaana Kärkkäinen, Juva Paula Okkola, Puumala
Tuija Tanttu, Hirvensalmi Risto Salminen, Pertunmaa
Sari Jokinen, Rantasalmi Juha Reponen, Sulkava
Nina Reinikainen, Kangasniemi Seppo Lappalainen, Kangasniemi
Antti Naukkarinen, Savonlinna Satu Jalvanti-Hannikainen, Kerimäki
Ruth Lähdeaho-Kero, Punkaharju Jarkko Hirvonen, Joroinen

Onnittelut valituille!

Ylpeä Yrittäjistä!

Nina Rasola puheenjohtaja Etelä-Savon Yrittäjät