24.4.2017 klo 11:06
Uutinen

Terveydenhuollon mullistus lähestyy: Yhä harvempi matkustaa lääkäriin

Suomessa kohistaan sote-uudistuksesta, mutta terveydenhuollon todellinen mullistus on vasta edessä. Älyteknologian ansiosta entistä useampi voi hoitaa terveyttään etäseurantalaitteilla ja henkilökohtaisilla älylaitteilla, poistumatta kotoa.

Aktiivisuusranneke on vasta alkua oman terveyden hallinnalle. Jatkossa rannelaitteiden sensoreilla voidaan mitata paljon monimutkaisempia asioita kuin askelten määrää tai unen laatua.

Terveysteknologian kehittyminen saattaa vähentää selvästi lääkärikäyntien määrää lähitulevaisuudessa. Suomessakin kokeillaan parhaillaan lääkärin etävastaanottoa, jonka ansiosta potilas voi päästä lääkärin vastaanotolle nopeasti riippumatta asuinpaikastaan. Monien sairauksien hoidossa riittää kun potilaan tilanne kartoitetaan lääkärin kanssa videopuhelulla, jolloin fyysistä tapaamista ei välttämättä tarvita lainkaan.

Monet lääkemääräykset voidaan uusia etäyhteydellä käydyn keskustelun perusteella. Etävastaanottoon riittää ainoastaan internet-yhteys ja älypuhelin. Samalla kun etävastaanotto säästää potilaan aikaa, uudella teknologialla saadaan aikaan kustannussäästöjä.

Älylaite tarkkailee terveyttäsi

Jo lähitulevaisuudessa erilaisten mittausten tekeminen kotioloissa lisääntyy eikä potilaan enää tarvitse välttämättä lähteä pitkän matkan taakse laboratoriokokeisiin. Mobiililaitteen avulla voidaan jo nyt seurata esimerkiksi sydämen toimintaa. Rannelaite osaa lähitulevaisuudessa mitata verenpaineen. Optinen sykemittaus ranteesta auttaa tulkitsemaan henkilökohtaisia stressitasoja. Tiedot voidaan lähettää lääkärille reaaliaikaisesti, jolloin tulosten saaminen nopeutuu. Säännöllisesti tehdyt kotimittaukset helpottavat terveyden ylläpitämistä ja helpottavat sairauksien ennaltaehkäisyä. Parhaimmillaan etämittauksella voidaan tunnistaa sydänkohtausriski ja pelastaa potilaan henki.

Älykello voi varoittaa terveysriskistä

Älypuhelinvalmistaja Apple voi olla tulevina vuosina yksi merkittävistä terveysteknologian mullistajista. Se on jo viimeisen muutaman vuoden ajan tehnyt yhteistyötä Yhdysvaltain johtavien sairaaloiden kanssa. Jokin aika sitten yhtiö osti potilastietoihin erikoistuneen startupin Glimpsen, jonka tarkoituksena on kehittää potilastietojen hallinnointia. Applen toimitusjohtajan Tim Cookin tavoitteena on luoda Apple Watch -älykellosta varoitusjärjestelmä, joka ennakoi tulevia terveysongelmia.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi