15.11.2017 klo 13:31
Uutinen

Tet-harjoittelijat haluavat olla hyödyksi

Yhdeksäsluokkalainen Emilia Suokas päätti hakea tet-jaksolle optikkoliikkeeseen, koska toivoi monipuolista tekemistä. Hyvässä harjoittelupaikassa voi tuntea olevansa avuksi.

Emilia Suokas Nummen Yhtenäiskoulun yhdeksänneltä luokalta oli syksyn tet-harjoittelussa, eli työelämään tutustumisjaksolla Optikkoliike Kivisellä Hämeenlinnan keskustassa. Harjoittelupaikan löytäminen ei ollut vaikeaa, kun sitä kävi rohkeasti kysymässä. Kahdeksannella luokalla Emilia oli tet-harjoittelussa Juteinin koulussa.

– Valitsin optikkoliikkeen, sillä se vaikutti mielenkiintoiselta. En tiennyt alasta etukäteen juuri mitään. En halunnut kauppaan, sillä kaverit ovat kertoneet, että tehtävänä olisi vain hyllyttämistä, hän kertoo.

Emilia odotti harjoitteluun tullessaan saavansa erilaisia tehtäviä. Hän onkin saannut seurata linssien hiontaa, järjestää silmälasikoteloita sekä ohjatusti tehdä tilauksia ja käyttää kassaa. Näiden lisäksi hän on saanut myös muita pikku hommia, kuten pintojen pyyhkimistä. Emilia on viihtynyt hyvin Kivisellä.

– Harjoittelussa näkee millaista työelämä on ja optikkoliikkeen henkilökunta on mukavaa. Ruokatauolla voi käydä vaikka ulkona syömässä, Emilia kertoo.

Hyvä tet-paikka on Emilian mielestä sellainen, jossa harjoittelijaa opastetaan hyvin ja hänet huomioidaan. Harjoittelijalle annetaan tarpeeksi tehtävää, ja hän voi tuntea olevansa hyödyksi.

Yrittäjä Ilkka Kivinen kertoo, että tet-harjoittelijoita tulee liikkeeseen säännöllisesti jokunen vuodessa. Joskus heitä tulee muutama peräkkäin ja toisinaan aikaväli on pidempi. Harjoitteluun otetaan pääsääntöisesti yksi kerrallaan, jotta hommia riittäisi tarpeeksi.

– Harjoittelijoiden työllistäminen on mukavaa. Nuoret ovat innokkaita opiskelemaan ja katsomaan miten täällä tehdään töitä, hän toteaa.

Enni Ylä-Jarkko
Kirjoittaja on Nummen yhtenäiskoulun 9-luokan oppilas, joka on työelämääntutustumisjaksolla Hämeen Yrittäjien toimistolla.