10.6.2020 klo 09:00
Uutinen

TIEDOTE: Eteläpohjalaiset yrittäjät arvioivat kotikuntiensa toimintaa myönteisesti

Eteläpohjalaiset yrittäjät antavat kotikunnilleen paremmat arvosanat kuin yrittäjät muualla Suomessa. Tämä käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämän kuntabarometrin tuloksista.

– Keskiarvot elinkeinopolitiikan kokonaisarvosanoista olivat meillä Suomen parhaat. Itse asiassa peräti 13 alueemme kuntaa ylitti koko maan keskiarvon, sanoo Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Heikki Risikko.

Kuntabarometriin vastasi koko maassa 10 404 ja Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimialueella 741 vastaajaa.

– Vastaajamäärät kasvoivat reilusti edelliskertaan nähden. Meillä oli viimeksi kaksi vuotta sitten 391 vastaajaa. Tämä kertoo siitä, että yrittäjät arvostavat kuntia ja he pitävät yrittäjäjärjestön ja kuntien yhteistyötä hyvin tärkeänä, Risikko sanoo.

Seinäjoki kolmatta kertaa oman sarjansa kärjessä

Seinäjoki voitti jo kolmatta kertaa peräkkäin kuntabarometrin suurten kaupunkien eli yli 50 000 asukkaan sarjan saaden parhaat tulokset lähes jokaisesta aihealueesta. Seinäjoen lisäksi omissa sarjoissaan voittajiksi suoriutuivat Kärsämäki ja Lieto.

Eniten barometriin vastanneet seinäjokelaisyrittäjät arvostivat kotikuntansa onnistumista uusien yritysten saamisessa kaupunkiin. Hyvät arvosanat tulivat myös elinkeinopolitiikan asemasta kunnassa ja kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyydestä.

Ilmajoki, Alavus ja Isojoki pärjäsivät hyvin

10 – 50 000 asukkaan sarjassa Ilmajoki tuli kuudenneksi ja Alavus seitsemänneksi. Isojoki puolestaan oli seitsemäs alle 10 000 asukkaan kunnissa.

Erityisen tyytyväisiä näiden kuntien yrittäjät olivat kunnan päätöksenteon yrityslähtöisyyteen, kunnan hankintapolitiikkaan ja elinkeinopolitiikan asemaan kunnassa.

Kuntien kannattaa pitää paremmin yhteyttä yrittäjiin

Yrittäjien mielestä parhaiten suomalaiset kunnat hoitavat infrastruktuurin (esimerkiksi kulkuväylät, vesijohdot, tietoliikenneverkot), ja toiseksi parhaiten yrityspalvelut. Kolmanneksi parhaalla tolalla on elinkeinopolitiikan asema kunnassa.

Pahin ongelma päätöksenteossa on yrittäjien mielestä tehottomuus. Sen sijaan yritysten kuuleminen jo valmisteluvaiheessa saa paremman arvion.

– Yrittäjät ovat oman alansa asiantuntijoita ja kun heidät otetaan mukaan jo valmisteluvaiheessa, saadaan päätöksenteon tueksi monipuolisia näkökulmia. Näin ollen päästään myös parempaan lopputulokseen, toteaa Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Anne Niemi.

Yrityspalveluista kysyttiin tarkemmin, mitkä palvelut yrittäjät kokevat tärkeimmiksi. Kärkeen nousivat aloittavan yrityksen palvelut, verkostoituminen ja investointineuvonta. Sen sijaan kansainvälistymis- ja mentorointipalveluita yrittäjät eivät näytä kunnilta juuri kaipaavan.

Kuntabarometrin alueellinen raportti löytyy osoitteesta https://www.yrittajat.fi/wp-content/uploads/2020/06/kuntabarometri2020_etelapohjanmaa.pdf

Lisätietoja:

Heikki Risikko, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät, toimitusjohtaja, 050 3175 145