10.4.2018 klo 10:07
Uutinen

Tiesitkö, että valelaskuja voidaan tunnistaa uusilla ohjelmilla?

Rikolliset ovat tehneet huijauksia vaihtamalla aitoihin laskuihin omat tilinumeronsa. Nyt on kehitetty ohjelmistoja, jotka tunnistavat tällaiset valelaskut.

Eri puolilla Suomea valelaskuja on tehty esimerkiksi kaivamalla yritysten postilaatikoista tai roskalaatikoista aitoja laskuja ja matkimalla niitä. Rikolliset ovat vaihtaneet niihin omat tilinumeronsa ja uuden loppusumman.

Tällaisista tapauksista on tullut ilmi muun muassa Satakunnassa ja Pirkanmaalla.

Suomalaisen taloushallinnon ohjelmistoja kehittävän Baswaren datapalveluiden johtaja Teemu Toroi sanoo Tekniikka & Talous -lehdessä, että yritykset pystyvät tunnistamaan ja välttämään maksamasta virheellisiä tai petollisia laskuja pelkästään jo siirtymällä paperilaskuista sähköisiin.

– E-laskuissa lähettäjän nimeä ja maksutietoja on huomattavan vaikea väärentää, Toroi muistuttaa.

Hän korostaa sitäkin, että yrityksillä pitäisi olla ajantasainen toimittajalista, ja tätä listaa voidaan sitten verrata laskuihin.

Tekniikka&Talouden mukaan esimerkiksi Basware myy tällaista jo Vendor Manager -nimisenä ratkaisuna, joka on yrityksissä jo käytössä. Järjestelmää voidaan käyttää paperisten, tekstidokumenttien (edi/xml, pdf, ja niin edelleen) sekä esimerkiksi pci-standardin dokumenttien tarkistukseen.

Basware ja muut ohjelmistotalot kehittävät vielä edistyneempiä virheellisten ja huijauslaskujen tunnistusmenetelmiä, jotka voivat perustua poikkeamien tunnistamiseen. Poikkeama voi olla esimerkiksi laskun saajan tiedoissa tai laskutusvälissä.

– Kun dataa kertyy riittävästi, sitä voidaan jakaa anonymisoidusti muidenkin käyttöön. Näin voitaisiin nopeasti rakentaa esimerkiksi toimialakohtaisia kampanjoita, Baswaren Teemu Toroi visioi.

Katso Yrittäjän ABC:sta ohjeet huijaus- ja valelaskujen torjumiseen

toimitus(at)yrittajat.fi