3.1.2018 klo 13:25
Uutinen

Tiesitkö tästä kryptovaluutasta? Nousi arvossa toiseksi Bitcoinin jälkeen

Ripple on rajoitetusti saatavilla oleva kryptovaluutta, joka on virtuaalivaluutoista lähimpänä oikeaa rahaa. Ripplen kysyntä ja arvo on noussut merkittävästi viime aikoina.

Viime aikoina on ollut vaikea välttyä Bitcoiniin liittyvältä uutisoinnilta. Se on pääasiassa keskittynyt kryptovaluutan huimaan arvonnousuun.

Bitcoinin takana muut kryptovaluutat tekevät tuloaan. Niistä tunnetuimpia ovat Litecoin ja Ethereum, mutta kryptovaluuttojen kirjo on paljon laajempi.

Yksi mielenkiintoisimmista on Ripple, joka on noussut Bitcoinin jälkeen toiseksi arvokkaimmaksi virtuaalirahaksi. Ripple-kolikot tunnetaan kirjainyhdistelmästä XRP. Yhden XRP:n arvo on nyt noin 2,20 euroa kun vielä vuosi sitten se noteerattiin joissakin kymmenissä senteissä.

Ripple on siis yksittäisenä kolikkona huomattavasti halvempi kuin Bitcoin, jonka arvo on tällä hetkellä noin 12300 euroa.

Isot pankit jo mukana

Ripplestä tekee kiinnostavan paitsi sen arvonnousu, myös sen vakiintuneisuus. Ripple on moneen muuhun kryptovaluuttaan nähden suhteellisen turvallinen ja lähimpänä oikeaa valuuttaa. Ripple kehitettiin tarkoituksena nopeuttaa perinteisten pankkien välistä rahaliikennettä. Tähän mennessä noin 100 pankkia, muun muassa Bank of America ja UBS, on ottanut käyttöön Rippleen sidotun maksujärjestelmän. Tämä lisää selvästi kryptovaluutan uskottavuutta markkinoilla. Viime viikonloppuna kolme isoa japanilaispankkia liittyi joukkoon.

Ripple eroaa muista virtuaalivaluutoista myös siinä, että sitä on rajoitetusti saatavilla. Tämä on lisännyt kiinnostusta valuuttaa kohtaan ja oma osuutensa kiinnostuksen kasvuun on myös joidenkin asiantuntijoiden suosituksilla, joiden mukaan tämän hetken kiinnostavimpia virtuaalivaluuttoja ovat Bitcoinin sijasta Litecoin, Ethereum ja Ripple. Halukkaat ostajat saattavat joutua odottamaan, sillä Rippleä välittävät palvelut eivät pysty ottamaan vastaan kaikkia toimeksiantoja.

Bitcoinista poiketen Ripple-kolikoiden määrää ei kasvateta louhimalla niitä maksujärjestelmään liitettyjen yksittäisten käyttäjien tietokoneiden avulla. Ripplet on louhittu etukäteen ja niitä lasketaan hiljalleen markkinoille sitä mukaa kun verkosto kasvaa.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi