18.5.2022 klo 18:02
Uutinen

Tikkurilan terassifarssi vol 2

Vantaan Sanomat kertoi artikkelissaan 17.5, että kesäterassin yrittäjä Tikkurilaan on valittu.  Artikkelissa todettiin, että yritys valittiin kilpailutuksella ja loppusuoralle pääsi kaksi yritystä.

Kannatamme Tikkurilan keskusta-alueen elävöittämistä. Käytettävät keinot sen sijaan eivät tänäkään vuonna ole hyväksyttäviä vaan kertovat jostain muusta kuin hyvästä hallintokulttuurista. Olemme äärimmäisen pettyneitä terassifarssiin.

Tänä vuonna kilpailutus tehtiin huhtikuussa. Olimme esittäneet ja toivoneet kaupungilta sen kilpailutuksen pyöräyttämistä jo syksyllä, viimeistään alkuvuodesta. Samoin olisi ollut kohtuullista, että kilpailutukseen osallistumista pohtiville yrittäjille olisi annettu reilua viikkoa enemmän reagointiaikaa. Investointi terassiin on sen verran suuri ja työvoiman saatavuus haastavaa, että pääsiäisen aikana tehty kilpailutus oli varsin nopea.

Olennaista oli, että nyt kilpailutus koski pienempää terassialuetta Vantaan kaupungintalon edustalla. Sen kannattavuus ei ollut taattu. Monikaan ravintola-alan yritys ei halunnut tämän takia osallistua kilpailutukseen.

Kilpailutuksen jälkeen Vantaan kaupunki muuttikin terassialueen toiseksi, kooltaan kaksinkertaiseksi. Se olisi kiinnostanut paikallisia yrityksiä jo paljonkin. Prosessia jatkettiin vanhalta pohjalta, vaikka kyse oli täysin eri kohteesta. Potentiaaliset ja isommasta alueesta kiinnostuneet yritykset jäivät näin epäreilusti suljetuksi ulos kilpailutuksesta. Kaupunki allekirjoitti sopimuksen 17.5.

Tätä voisi pitää harmillisena virheenä. Kukapa ei joskus tekisi virheitä. Viime vuonna terassialueen kilpailutuksessa tosin oli samankaltainen kuvio. Alueen vuokrasopimusta ei kilpailutettu avoimesti, mikä aiheutti tyytymättömyyttä paikallisten yritysten keskuudessa.

Alueen kunnostamiseen kuten asfaltoinnin uusimiseen ja kunnallistekniikkaan käytetään veroeuroja melkoinen määrä. Onkin kysyttävä, että ovatko kohdennukset oikeita vai asetetaanko niillä yrittäjät eriarvoiseen asemaan? Onko oikein, että kaupunki potkaisee Tikkurilassa toimivia ravintola-alan yrittäjiä nivusiin jo toistamiseen?

On kohtuullista edellyttää Vantaan kaupungilta tasapuolisia, syrjimättömiä ja avoimia menettelyitä tällaisten keskeisten ja suosittujen liikepaikkojen kilpailuttamiseen.

Lisätietoja:

Esa Niinivaara
puheenjohtaja
Vantaan Yrittäjät
p. 0400 421 961
esa@niinivaara.com                

Esa Mänttäri
toimitusjohtaja
Vantaan Yrittäjät
p. 0400 557 411
esa.manttari@yrittajat.fi