16.10.2018 klo 14:10
Uutinen

Tilitoimistoyrittäjä Leena Savolainen, 84, jää eläkkeelle ensi keväänä

Leena Savolainen on pitkän yrittäjäuransa aikana kokenut miehensä ja oman yrityksensä konkurssin, kertoo Turun Sanomat.

Salon Tilikonsultti Oy:n yrittäjä Leena Savolainen, 84, on yksi Suomen vanhimmista yrittäjistä. Seitsenlapsisen perheen kotiäiti otti ensimmäiset askeleensa yrittäjyyteen käytännön pakosta 70-luvun alussa. Hänen silloisen aviomiehensä kolme yritystä tekivät konkurssin.

Leena Savolainen ryhtyi myymään kirjoja suoramyyntinä ovelta ovelle, provisiopalkalla.

– Se oli jo jonkinlaista yrittämistä ja erittäin kova koulu. Olin perusluonteeltani sairaalloisen ujo, Savolainen kertoo Turun Sanomissa.

Savolainen kiersi maata kirjamyyjänä – kunnes kerran kotiin palattuaan hän löysi miehensä kirjeen: mies oli jättänyt perheensä ja Leena jäi seitsemän alaikäisen lapsen yksinhuoltajaksi.
Reissuhommien oli loputtava ja Savolainen meni opettelemaan kirjanpitäjän hommia tuttavansa yritykseen.

– Muutaman päivän selasin papereita, enkä ymmärtänyt yhtään mitään. Mutta pakko on pirun kova opettaja, Savolainen sanoo Turun Sanomille.

Lama vei konkurssiin

Leena Savolainen opiskeli työn ohessa merkonomiksi. Vuonna 1983 hän perusti oman tilitoimiston.

1990-luvun lamassa tuli sitten konkurssin vuoro. LS-Toimistopalvelu työllisti tuolloin toistakymmentä henkilöä.

– Totesin alkuvuodesta 1993, että tästä ei tule mitään. Asiakkaat eivät maksaneet laskujaan. Luottotappiot olivat yli 30 prosenttia, Savolainen muistelee.

Hän päätti tehdä mahdollisimman siistin konkurssin, jota ennen muun muassa sukutalo siirrettiin täysi-ikäisten lasten nimiin.

Konkurssin jälkeen Leena Savolainen teki kirjanpitotöitä pitkään tytärtensä yritysten kautta. Muutama vuosi sitten hän osti asiakkaansa yrityksen ja muutti sen nimeksi Salon Tilipalvelu.

Ensi keväänä Savolaisella on edessä eläkkeelle siirtyminen. Hän myy yrityksensä yhtiökumppanilleen. Yhtenä syynä eläköitymiseen on viime vuonna tehty polvileikkaus, jonka vuoksi hän ei jaksa tehdä töitä entiseen malliin.

– Jo vuosia tein 12 tuntia seitsemänä päivänä viikossa, Leena Savolainen kertoo Turun Sanomissa.

Lue alkuperäinen juttu täältä.

toimitus(at)yrittajat.fi