21.12.2019 klo 09:04
Uutinen

Tohmajärven Vuoden Yritys 2019 – Lampaat luovat myös kuntakuvaa

Sirolan tila palkittiin Tohmajärven Vuoden Yrityksenä 2019.

Tohmajärveläinen Outi Sirola on asunut melkein aina vilkkaan tien, Niiralaan johtavan ysitien varrella. Toisella puolella lähellä on rautatie. Nykyään sijainnista on ennen arvaamatonta etua.

– Vain kerran on lampaita menetetty suden suuhun, toteaa Outi Sirola, joka puolisonsa Jari Sirolan kanssa on harjoittanut Sirolan tilalla lammastaloutta 90-luvun alkupuolelta saakka.

Suurin osa laitumista on nykyään varustettu suuurpetoaidoin, eikä elokuun puolivälin jälkeen pimeinä öinä eläimiä ulos sudenpentujen harjoituksia varten jätetä.

Sirolan tilalla toimii jalostuslampola Raja-Karjalan Oxford Down sekä Sirolan Tilan Puoti. Lisäksi muutaman kilometrin päässä, Kemien kylän toisella laidalla Sirolat pyörittävät Raja-Karjalan Liha-Hovia, joka leikkaa ja jalostaa lihaa myös palveluna muille.

Lammastilan eläinmäärä on kesällä karitsoinnin jälkeen suurimmillaan noin viisisataa, mistä riittää maisemanhoitoon useammalle laitumelle. Keväällä ennen karitsointia pienimmillään lampaita on alun toistasataa.

Luomutila tuottaa myös lampaiden tarvitseman rehun itse. Aperuokinta on pitänyt opetella ja monessa muussakin toimia ilman valmiita malleja. Outi Sirola onkin sekä Oxford down –rodun ja yleensä lampaankasvatuksen uranuurtaja maakunnassa ja valtakunnallisesti.

Nyt toiminnalle on varmistunut jatkaja, kun tytär Roosa Honkanen on mukana töissä ja ilmaissut halunsa jatkaa.

– Katsotaan nyt miten EU-ohjelmakauden muutoksessa käy, ja sovitaan sitten tarkemmin miten sukupolvenvaihdos etenee, lampurit tuumivat.

Teksti ja kuva: Riitta Mikkonen