28.1.2021 klo 08:14
Uutinen

Tohmajärven Yrittäjät hyvällä yhteishengellä finaalitaistoon

Vuoden paikallisyhdistys alle 100 jäsenen sarjassa Pohjois-Karjalassa on Tohmajärven Yrittäjät ry. Yhdistys pääsi myös viiden parhaan joukkoon taistelemaan finaalin ykköspaikasta Vuoden paikallisyhdistys -kisassa valtakunnan tasolla.

– Kyllähän tämä oli yllätys, pohtii Tohmajärven Yrittäjien puheenjohtaja Kai Pitkänen.

– Ei se nyt taas meille voi tulla, ehti miettimään hallituksen jäsen ja edellinen puheenjohtaja Sari Mikkonen.

Tohmajärven Yrittäjät voittivat siis maakunnallisessa vertailussa oman sarjansa nyt toisen kerran perättäin.

Nuotioretkeä odotellaan

Kysyttäessä, että miten yhteistyö pelaa kunnan kanssa, tulee vastauksesi

– Meillä on sellainen perinteinen tyytymättömyys ja rakkaussuhde.

Kai Pitkänen kiittelee, että kuntajohdon kanssa yhdistys kävi kuntabarometrin tulosten julkistamisen jälkeen nopealla aikataululla kunnan tulokset läpi. – Aloite tuli kunnanjohtajan puolelta. Nyt kaivataan taas aktiivista otetta. Kunta on ollut kyllä mukana tapahtumissa, kevät- ja syyskokouksessa on joku kunnanedustaja ollut mukana. Suunnitelmissa oli ennen koronaa kunnanhallituksen ja yrittäjien yhteinen yön yli nuotioretki, pamahtaa puheenjohtajan mieleen ja jatkaa

– Olemme yhdessä kunnan kanssa pohtineet myös tyhjilleen jäävän koulukeskuksen uusiokäyttöä jopa yritystarkoitukseen.

Uskalletaan puhua

Sari ja Kai kehuvat yhdistyksen yrittäjäporukkaa;

– Meillä on hyvä yhteishenki ja en muista, että olisi ollut riitatilanteita lainkaan. Tämä on meidän vahvuutemme, sanoo Kai.

– Meillä on yrittäjien kesken tiivis yhteydenpito, voidaan puhua vaikeistakin asioista ja tykätään tehdä yhdessä, kehaisee Sari.

Koronan ensimmäisen aallon aikana Tohmajärven Yrittäjien hallituksen jäseniä päivysti puhelimen päässä tarjoten apua yrittäjille. He eivät jättäneet ketään yksin.

– Minulle tuli muutama puhelu. Autoimme myös ei-jäseniä, toiveissa että näistä tulisi myös tulevaisuudessa jäseniä, vinkkaa Kai.

Kai ja Sari kokevat, että nyt olisi taas auttamisen aika. – Tarkoituksena on pitää Teams-tilaisuus, jonne tulisi yrittäjiä keskustelemaan avoimesti, miten heitä on kohdeltu koronan aikana?

Tohmajärven Yrittäjillä on aina suunnitteilla joku tapahtuma.

– Hämärätori, Potsipäivät ja viime syksynä järjestetystä perhetapahtumasta on tarkoitus tehdä pysyvä, kertoo Sari.

Hallituksen tehtäviä on jaettu ja puheenjohtaja kertoo, että hallituksessa on nyt myös virkistysvastaavat.

Tohmajärvellä on hyvä yrittää

– Heti, kun korona purkautuu ja rajaliikenne käynnistyy, niin täällä on hyvä yrittää. Odotan, että kunta alkaa markkinoida Tikkalaa, ehkäpä Tikkalasta tuleekin 50 vuoden päästä kunnan keskus, visioi Kai.

– Täällä on huiput liikuntareitit ja ammattiurheilijoillekin käypiä reittejä, vinkkaa Sari.

Sari ja Kai toivottavat kaikki jäsenet rohkeasti mukaan myös toimintaan.

– Parhaan hyödyn saat, kun osallistut! Järjestössä saa vertaistukea, ollaan saman henkisessä porukassa. Muistan, kun Jyrki Mäkynen eräässä tilaisuudessa kysyi, että mitä järjestö voi tarjota yrittäjälle. Haluatko uusia ystäviä? , hän kysyi. Ja tämä on jäänyt mieleeni. Yrittäjissä olenkin saanut parhaita ystäviä, kertoo Kai.

Sari muistaa ensimmäisen kerran kun hän osallistui kevätkokoukseen. Tämän jälkeen hän on ollut mukana lähes kaikissa tilaisuuksissa.

– Yksinäisempää tämä yrittäminen olisi, jos en olisi mukana toiminnassa, toteaa Sari.

Sarin yritys Meijän Kammari toimii Katri Helenan raitilla. Pihapiirin museossa on kesäisin Katri Helenan näyttely. Yrittäjäyhdistys pitää useasti myös kokouksensa Meijän Kammarissa.

Yrittäjyydestä kokopäivätyö

Puheenjohtaja Kai Pitkäsellä alkoi kuudes vuosi valokuvausyrittäjänä. Aiemmin hän toimi radiossa toimittajana ja myös dj keikat tulivat tutuiksi.

– Radion jälkeen opetin kansalaisopistossa tietotekniikkaa, sosiaalista mediaa ja valokuvausta. Tämä sai ajattelemaan yrittäjyyttä. Syntyi KuvakKain Oy. Ja en ole katunut päivääkään, että ryhdyin yrittäjäksi.

Korona ei ole vaikuttanut Kain yrittäjyyteen niin paljoa kuin hän odotti.

– Viime keväänä kalenteri tyhjeni, mutta nyt vaikutus ei ole ollut niin raju. Tällä hetkellä yritykset tilaavat kuvauksia enemmän kuin yksityiset.

Yrittäjän kiireen pelastajaksi Kai mainitsee perheensä ja varsinkin jälkikasvunsa.

– Harrastamme yhdessä poikani kanssa. Laskettelu löytyi uudestaan, airsoftia menin kokeilemaan ja välittömästi pelaamisen jälkeen piti laittaa netti auki ja heti tilasimme välineitä.

Teksti ja kuva: Merja Blomberg

Valtakunnallisen Vuoden paikallisyhdistys -finaalin tulokset julkistetaan Suomen Yrittäjien Vaikuttajafoorumissa perjantaina 29.1.2021.