29.5.2018 klo 16:35
Uutinen

Toimiva logistiikka on edellytys pk-yritysten kilpailukyvylle – E18-kehätie kuntoon

Varsinais-Suomen Yrittäjät järjestää maakunnan kansanedustajille suunnatun tapaamisen säännöllisesti kaksi kertaa vuodessa. Tapaamisissa käsitellään aina ajankohtaisia asioita elinkeinopolitiikkaan ja alueen kehittämiseen liittyen. Maanantaina 14.5. tämä porukka tapasi, tällä kertaa Liedossa.

Tapaaminen järjestettiin Liedossa silmien hyvinvointiin erikoistuneella Oy Finnsusp Ab:llä, jossa perustaja Olavi Nieminen ja perheyritystä nykyisin jatkava Riikka Järvinen kertoivat alasta ja puhdastilatyöskentelyä vaativan tuotantotoiminnan edellytyksistä. Lietolainen Suomen ainoa silmälasilinssitehdas ja piilolinssien hoitonestetehdas tulivat tutuksi ja kansanedustajat pääsivät ymmärtämään lisää tarkasti säännellystä toimialasta, jolla isot kansainväliset yritykset ovat vallanneet alaa.

Samassa tilaisuudessa Liedon kunnanjohtaja Esko Poikela kertoi Liedon kunnan toimintatavoista. Liedon kunta voitti tänäkin vuonna Suomen Yrittäjien Elinkeinopoliittinen mittaristo -kyselyn parhaasta 10 000-50 000 asukkaan yrittäjäkunnasta. Suomen Yrittäjät toteuttaa joka toinen vuosi kyselyn, joka kartoittaa kuntien ja yrittäjien yhteistyötä sekä elinkeinopolitiikan tilaa valtakunnallisesti, alueellisesti ja kuntakohtaisesti.

Lieto on ollut nopea reagoimaan yritysten tarpeisiin – kunta pyrkii poistamaan yrityksiltä kasvun rajoitteita.

Yritystoiminnalle logistiikan toimitusvarmuus on erittäin tärkeä kilpailuvaltti ja se on huomattu Liedossa. Suomalaiset pk-yritykset eivät ehkä aina voi kilpailla halvoilla hinnoilla, vaan usein kilpailukyky löytyykin luotettavuuden ja logistiikan saralta, esimerkiksi toimitusvarmuus on hiottu monessa yrityksessä erittäin kovaksi. Liedossa Avantin alueella toimii talouden suhteen merkittävä määrä yrityksiä, joiden valttina on toimiva logistiikka.

Raskaan liikenteen määrien ja rekkojen koon kasvaessa E18-kehätietä pitäisi parantaa vastaamaan käytännön tarpeita. E18-kehätie alkaa olla este kasvulle ja toisaalta riski onnettomuuksista on kasvanut, kun tie ei ole pysynyt tarpeiden vaatimalla tasolla, esimerkiksi liittymien vähäisen määrän takia. Telakalla investoitaessa satojen miljoonien edestä tarvittaisiin investointia myös kehätien parantamiseen, jotta logistiikka on sujuvaa jatkossakin ja pk-yritysten toimintaedellytykset pysyvät suotuisina.