9.7.2020 klo 09:00
Uutinen

Torsti Nieminen: Läpi harmaan kiven

Toivo kasvaa ihmisten mielissä, vaikka valoa ei olisi vielä välttämättä näkyvissä. Torsti Nieminen on selviytynyt toiveikkain mielin koronakevään läpi, vaikka matka ei ole ollut helppo. Niemisen ExpoNova on yhden miehen yritys, joka järjestää antiikki- ja vintagemessuja ympäri Suomea.

Alkuvuosi näytti lupaavalta ExpoNovalle. Useissa messutapahtumissa rikottiin kaikkien aikojen kävijäennätyksiä ja varauskirja koko messuvuodelle oli täynnä. Maaliskuussa alkaneet koronarajoitukset muuttivat kuitenkin kaiken.

– Tapahtuma-alalla korona vei totaalisesti mahdollisuuden harjoittaa elinkeinoa. Koko ala on ollut täysin seis ja tulee olemaan vielä pitkään. Elämme siis edelleen koronan keskellä, kaulaa myöden. Tilanteen ollessa päällä on vaikeaa nähdä, syntyykö tästä jotain hyvää, sanoo Torsti Nieminen.

Kevään aikana ExpoNova joutui perumaan kolme päätapahtumaansa, Tampere Antiikki & Vintage, Lahden Antiikki- ja keräilymessut sekä Hyvinkään Antiikkimessut. Kesän tapahtumista on jouduttu perumaan KAMA Secondhand Kantolan tapahtumapuistossa, joka olisi järjestetty ensimmäistä kertaa. KAMA:sta oli tulossa merkittävä, ehkä alan suurimpia kesätapahtumia.

– ExpoNovan pelastus on monivuotinen hallittu kasvu, suotuisa liikevaihdon ja tuloksen kehitys. Koronaseinään törmätessämme yrityksen kassa oli vahva ja tulemme selviämään korona-ajan yli. Paljon enemmänhuolettaa se, miten asiakkaamme selviävät ja se lopultaratkaisee myös ExpoNovan tulevaisuuden.

Syksyn onnistuminen riippuvainen rajoituksien purkamisesta

Tapahtuma-alalla syntyy kuluja jo paljon ennen varsinaista tapahtumaa. Ennen tapahtumia syntyneet kulut ja tehdyt työt ExpoNova kärsi tappiokseen. Tilavuokrien ja peruuntuneiden markkinointitoimien osalta kuluja saatiin osittain sovittua. Ennakkoperuutuksista johtuva pelko imagohaitasta oli turha, koska nyt ExpoNova nähdään vastuullisena yrityksenä, joka huolehtii asiakkaiden turvallisuudesta. Torsti haki yksinyrittäjän tukea ja antaa siitä pisteitä, koska hakeminen oli helppoa ja päätös tuli parissa päivässä myönteisenä.

Jotakin uutta tällä saralla on kuitenkin kehitteillä, lähinnä näytteilleasettaja-asiakkaidemme tueksi. Jää nähtäväksi, onko tämä se jokin hyvä asia mitä koronasta aiheutuisi, miettii Torsti Nieminen.

Torsti seuraa herkeämättä Aluehallintaviraston määräyksiä ja toivoo, että messutapahtumat jatkuisivat normaalisti elokuusta lähtien voimassa olevien rajoitusten mukaisesti. Jos rajoitukset päättyisivät kokonaan elokuuhun mennessä, on syyskuulle järjestetty kolme loppuunmyytyä tapahtumaa. Loppuvuonna ExpoNovalla olisi valmiudet järjestää neljä suurinta messutapahtumaansa.

Kuva: @KalleEemeli
Torsti Nieminen purkaa peruuntuneen KAMA secondhand tapahtuman ennakkomainoksia Kantolan tapahtumapuistossa.

Muita kiinnostavia aiheita