28.3.2017 klo 07:53
Uutinen

Trooppinen kasvatuskokeilu Uudessakaupungissa: Yrittäjä testaa katkarapujen kasvatusta

Suomen Katkarapu kasvattaa valkojalkakatkarapuja Uudessakaupungissa. Ensimmäinen erä valmistuu myyntiin tulevana kesänä.

Ensimmäiset ravunpoikaset saapuivat Suomeen Teksasista viime syksynä. Tuolloin niillä oli mittaa pari milliä. Kun tuotanto alkaa pyöriä kunnolla, ravunpoikaset on tarkoitus tuottaa itse.

Ensimmäinen katkarapuerä on myyntikunnossa tulevana kesänä. Aluksi yritys myy katkarapuja ravintoloille ja kalaliikkeille. Yrittäjän suunnitelmista uutisoi Maaseudun Tulevaisuus.

Katkarapujen kasvatukseen on valjastettu entinen kalanjalostushalli. Katkaravut saavat kasvaa 29-asteisessa murtovedessä kolmen kuukauden ajan. 12 viikon aikana niiden paino nousee 0,1 grammasta 20 grammaan.

Yrittäjänä toimivalla Juhani Salmisella on 40 vuoden tausta kalankasvatuksessa. Ajatus katkarapujen kasvatuksesta ja pilottiprojektissa alkoi heräillä viime kesänä.

– Euroopassa on muutama muu laitos, mutta kyllä tämä on kylmin alue minne tämä trooppinen eläin on tuotu kasvamaan, Salminen kertoi MT:lle.

Suomen Katkarapu vastaa kasvatuksesta, ja rehun katkaravuille toimittaa Raisioagro. Raisioagron kehityspäällikkö Olle Lerche uskoo kasvatuskokeiluun.

– Suomeen tuodaan 250 tonnia katkarapuja vuodessa. Tämä olisi taas yksi mahdollisuus korjata vähän kauppatasetta. Jos kysyntää on ja hinta on kohdallaan, en näe syytä miksi tämä ei voisi onnistua.

toimitus@yrittajat.fi