27.2.2024 klo 12:59
Uutinen

Tubettamisen ihmelapsesta kasvoi nuori yrittäjä – ”Vanhempani ovat olleet suuri inspiraatio”

Samuel Hynysen johti yrittäjyyspolulle oma kiinnostus videoiden tekoa kohtaan, mutta myös vanhemmilta saatu esimerkki.

Nuoria kiinnostaa yrittäjyys. Pelkästään 4H-yritysten ennätyksellisestä määrästä voidaan päätellä, että yrittäjyyteen kuuluvat itsenäinen tekeminen ja oman vision toteuttaminen innostavat tämän päivän nuoria. Enää esikuvina ei pidetä pelkästään tuttavapiirin yrittäjiä tai Supercellien kaltaisten yritysten perustajia, vaan esimerkit saadaan muualta – usein somesta. Viimeisten vuosien aikana ovat yleistyneet uudet yrittäjyyden muodot, kuten some-vaikuttajuus sekä ammattimainen tubettaminen. Suurimmalle osalle alan toimijoista yrittäjyys syntyy aikaisemman harrastuksen päälle.

Näin kävi myös 16-vuotiaalle Samuel Hynyselle, jonka ensimmäiset askeleet yrittäjyyden polulla otettiin jo vuosia sitten. Hynysen ollessa 8-vuotias kiinnostui hän tubettamisen maailmasta. Monet ikätoverit ja vanhemmat nuoret tuottivat omille youtube-kanavilleen videoita videopelien pelaamiseen ja esimerkiksi legojen rakentamiseen liittyen.

8-vuotias Samuel Hynynen innostui terveellisten mehujen tekemisestä ja niiden kuvaamisesta Youtubeen.

– Tubettaminen kiinnosti, mutta halusin jollakin tavalla erottautua joukosta. Koska meillä oli kotona olemassa mehukone, päätin ryhtyä tekemään videoita terveellisistä mehuista, Hynynen kertoo.

Kahdeksanvuotiaan Hynysen mehuvideot saavuttivat nopeasti suuren suosion ja saivat myös kansallista näkyvyyttä iltapäivälehtien palstoilla. Myös Veronica Verhon kaltaiset tubemaailman suurtähdet vierailivat Hynysen luona mehustamassa. Vain muutaman kuukauden tubettamisen jälkeen Hynynen valittiin Tubecon Awardsin Vuoden tähtilupaus -sarjan ehdokkaaksi. Vaikka voittoa ei onnistuttukaan pokkaamaan, käynnistivät tubettamiskokemukset yrittäjyyden palon nuoren miehen sydämessä.

Täysin ilman tukea ei Hynynen videoiden tekoon voinut lähteä, vaan hän sai alusta saakka paljon tukea vanhemmiltaan. Erityisesti markkinointialan yrittäjänä toimiva äiti on ollut Hynyselle sekä konkreettinen apu, että myös esikuva.

– Vanhempani ovat olleet suuri inspiraatio. Äitini yritystoimintaa seuraamalla olen päässyt näkemään pienestä pitäen yrittäjyyttä läheltä.

Nykyisin Digikids yrityksen omistajana toimiva Hynynen koki toisen tärkeän virstanpylvään 4H:n ja Nordean yhteisen yrittäjyyskurssin kautta, jonka johdosta hän myös osallistui vuonna 2021 Start Kick-liikeideakilpailuun.

– Voitin kilpailun ja sain siitä paljon itseluottamusta lähteä toteuttamaan ideaa myös käytännössä. Siksi päätin perustaa heti toiminimen, joka ryhtyisi tarjoamaan palveluita toisille yrittäjille.

Digikidsin palveluvalikoimaan kuuluvat monipuoliset videon tuotantopalvelut, kuten editointi, sisällön tuotanto ja litterointi. Tulevaisuudessa Hynynen haluaisi laajentaa liiketoimintaa enemmän sisällön tuotannon ja verkkokoulutusten puolelle, mutta aika on toistaiseksi kortilla.

– Kun käy lukiota ensin 8 h päivässä ja nuorena haluaisi myös viettää aikaa kavereiden kanssa, joutuu jonkin verran miettimään, millaisiin projekteihin lähtee mukaan ja mihin on aidosti aikaa.

Tällä hetkellä Samuel opiskelee Vantaalla Vaskivuoren lukiossa medialinjalla.

Nuoresta iästään ja verrattain lyhyestä yrittäjyysmatkastaan huolimatta on Hynynen ehtinyt oppimaan monia tärkeitä asioita yrittäjyyteen liittyen.

– Kun aloitin yritystoimintaa, minulla oli paljon suunnitelmia. Käytäntö on osoittanut, että kaikki suunnitelmat eivät aina käy toteen ja että itse toteutus on usein paljon työläämpää ja aikaa vievämpää. Nuorena joutuu usein myös muita enemmän vakuuttamaan toisia omasta asiantuntijuudestaan.

Lähtökohtaisesti Samuel Hynysen nuoreen yrittäjyyteen on suhtauduttu hyvin positiivisesti.

– Yrittäjyys on ollut loppujen lopuksi aika paljon rankempaa, kuin mitä lapsena luulin. Siitä huolimatta yrittäjyys on osa myös tulevaisuuden suunnitelmia ja fiilikset ovat positiivisen puolella.

Lähde mukaan Varsinais-Suomen Yrittäjien Yksinyrittäjäristeilylle, jossa pääset kuulemaan lisää Samuel Hynysen yrittäjyysmatkasta sekä ottamaan talteen vinkit, jota nuori diginatiivi voi muille yksinyrittäjille antaa. Lippukauppaan pääset täältä.

Haluatko verkostoitua Samuelin kanssa?

Inkeri Sundberg