Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Tulli hoitaa Euroopan unionin Venäjää koskevien pakotteiden valvontaa.
28.2.2022 klo 06:41
Uutinen

Tulli valvoo vientipakotteiden noudattamista Venäjän-kaupassa – ”Väistämättä vaikutusta viennin ja rajaliikenteen sujuvuuteen”

Euroopan unionin asettamien Venäjän vastaisten vientipakotteiden valvonta tehdään osana yritysten tullimenettelyjä.

Euroopan unionin Venäjää koskevien pakotteiden valvontaa hoitaa Tulli. Venäjälle kauppaa käy yli pari tuhatta yritystä, joista arvion mukaan neljänneksen kauppa voi olla pakotteiden alaista.

EU:n Venäjän vastaisiin pakotteisiin sisältyy kieltoja ja rajoituksia monien hyödykkeiden ja palveluiden osalta. Tullin tiedotteen mukaan vientipakotteet on kohdennettu korkeateknologian osalta erityisesti sotilasteknologian kehittämiseen mahdollisesti käytettävien tavaroiden ja komponenttien valvontaan. Pakotteiden kohteena on muun muassa myös ilmailuteollisuus ja niin ikään vientilupaa vaativien kaksikäyttötuotteiden osalta asetettiin uusia vientikieltoja.

Tullin mukaan luvanvaraisiksi asetettuja vientejä ei saa suorittaa ilman voimassa olevaa vientilupaa, ja yleisemminkin vientiyritysten tulee varmistaa lainsäädännön noudattaminen toiminnassaan kokonaisuudessaan.   

Noin neljännes käy sen tyylistä kauppaa, mikä saattaa olla näiden vientipakotteiden alaista.

Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit

Tullin mukaan pakotteiden valvonta vaikuttaa vientiin ja rajaliikenteeseen.

– Hoidamme vientipakotteiden valvonnan tietopohjaisesti mahdollisimman pitkälle, mutta pakotteiden valvonnalla on väistämättä myös vaikutusta viennin ja rajaliikenteen sujuvuuteen. Venäjän kauppaa käy yli 2 000 yritystä, ja meidän arviomme mukaan niistä noin neljännes käy sen tyylistä kauppaa, mikä saattaa olla näiden vientipakotteiden alaista, sanoo Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

Uudet pakotesäädökset julkaistiin EU:n virallisessa lehdessä 25. helmikuuta. Päätöksen voit lukea tästä ja asetuksen tästä. Tulli ohjeistaa yrityksiä normaaliin tapaan tullimuodollisuuksien osalta ja kehottaa myös yrityksiä itse seuraamaan aktiivisesti EU:n asettamien vientipakotteiden suhteen.

Toimitus
Toimitus