Oy SEK Ab:n toimitusjohtaja Jaakko Rantanen.
Oy SEK Ab:n toimitusjohtaja Jaakko Rantanen. Kuva: Tatu Pääskynen.
5.12.2023 klo 19:50
Uutinen

Tunnustus sinivalkoisten menestystarinoiden ja ikonisten brändien rakentajalle – Oy SEK Ab on Vuoden helsinkiläinen yritys 2023

Vuonna 1935 perustettu Oy SEK Ab palkittiin 5.12.2023 Vuoden helsinkiläinen yritys 2023 -tunnustuksella. Yritys on kasvanut kolmen taiteilijan unelmasta yhdeksi Suomen suurimmista markkinointitoimistoista ja työllistää yli 100 alansa ammattilaista.


Helsinkiläinen SEK on luova bränditalo, joka tarjoaa asiakkailleen laajan joukon alan palveluita, muun muassa mainontaa, konseptointia, viestintää, some- ja digipalveluita sekä brändistrategioita.

SEK sai alkunsa vuonna 1935 Ateneumin taidekoulussa, jossa graafikoiksi opiskelevat Jorma Suhonen, Holger Erkelenz ja Aarno Knuus haaveilivat SEK-nimisen piirtämön perustamisesta. Muutama vuosi myöhemmin toimitusjohtajaksi ja sittemmin myös omistajaksi pyydettiin Aarne Salomaata. Yritys on nykyään osa laajempaa Salomaa Group -kokonaisuutta.

Yrityksellä on toimitusjohtaja Jaakko Rantalan mukaan vahva historia, mutta sitäkin vahvempi tulevaisuus, sillä yrityksessä on aina pyritty katsomaan pitkälle eteenpäin.

– Luovuus ja perheyrittäjyyden arvot ovat kantaneet meitä aina. Luovuutemme lähtee taiteilijoista ja Ateneumissa jo vuonna 1935 luodusta mentaliteetista. Luovuus on syvällä yrityksemme dna:ssa.

SEK on ollut mukana rakentamassa Suomen ikonisimpia brändejä. Yrityksen ensimmäinen asiakas oli Aero Oy, nykyinen Finnair, jonka kanssa yhteistyö jatkuu edelleen. Yrityksen työpöydillä on luotu koko kansan tuntemia kampanjoita, muun muassa Pauligin Kädentaitajat. SEKin ammattitaitoon ovat luottaneet myös Fazer, Valio, Nokia ja monet muut kotimaiset ja kansainväliset yritykset.

– Moni suomalainen menestystarina olisi jäänyt syntymättä ilman meitä, Rantala summaa.

SEK on tehnyt paljon yhteiskunnallisesti merkittävää työtä. Esimerkiksi sota-aikana viestittiin yhteenkuuluvuudesta ja tuettiin Suomen ja suomalaisten ponnisteluja hurjina aikoina. Tuoreempia tunnettuja yhteiskunnallisia kokonaisuuksia ovat muun muassa Visit Finlandille rakennetut Rent a Finn – ja Happiness Camp -kampanjat, joissa kehitetään Suomen maakuvaa kansainvälisesti. Myös Suomi 100 -juhlavuoden viestintä on yrityksen kädenjälkeä.

Pitkäjänteinen työ on tuottanut tulosta: SEK on voittanut satoja alansa kotimaisia ja kansainvälisiä tunnustuksia. Yksi yrityksen historian kohokohdista on ollut Finnairin Omena-mainoselokuvalla 60-luvulla voitettu Suomen ensimmäinen Kultainen leijona -palkinto Cannesissa. Tänä vuonna SEK valittiin toistamiseen Finnish Comms Awards -kilpailussa Vuoden viestintätoimistoksi.

Rantalan mukaan SEK tunnetaan alalla markkinoinnin korkeakouluna. Yrityksessä vaalitaan luovaa erilaisuutta, ja palkkalistoilla onkin noin 130 ammattilaista erilaisista taustoista: taiteilijoita, insinöörejä, taloustieteilijöitä. Talossa halutaan panostaa ihmisiin, koska he ovat yrityksen suurin voimavara ja luovuuden lähde.

– Arvostamme työllistämistä ja koemme siitä sosiaalista vastuuta. Meille päätyy töihin ihmisiä, jotka haluavat olla edelläkävijöitä ja muuttaa maailmaa luovuudella. Luova kulttuuri vaatii kuitenkin ylläpitoa ja vaalimista, Rantala kertoo.

Yrityksessä työskentelee ihmisiä monenlaisilla taustoilla ja talossa on pitkiä, vuosikymmeniäkin kestäviä työsuhteita. Kaikkia yhdistää utelias asenne ja jatkuva halu kehittyä.

Vuoden helsinkiläinen yritys -palkinto

Vuoden helsinkiläinen yritys -palkinto on yrittäjälle tai yritykselle myönnettävä tunnustus yrittämisestä ja yrittäjyyden hyväksi tehdystä työstä. Palkinnon myöntämisellä korostetaan yksityisen yrittäjän ja hänen yritystoimintansa merkitystä Helsingissä. Tarkoitus on myös lisätä yrittäjyyden arvostusta ja korostaa oma-aloitteisen, taloudellisiin riskeihin uskaltautuvan yrittämisen merkitystä talouselämän terveelle kasvulle ja Helsingin hyvinvoinnin kehittymiselle.

Palkinnon jakaa vuosittain Helsingin Yrittäjät ry. Vuoden 2023 palkittu julkistettiin järjestön Itsenäisyysjuhlassa 5.12.2023. Tämän vuoden palkittavan valinnassa vaikuttivat SEKin pitkä historia, hieno tarina ja yhteiskunnallisesti merkittävä mahdollisuus työllistää.

– SEK on ylpeästi suomalainen, jo kolmannessa polvessa toimiva perheyritys, joka luovuudellaan auttaa muita kotimaisia yrityksiä menestymään, Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen kertoo palkitsemiseen vaikuttaneista syistä.

– Yritys on selvinnyt haastavista sota-ajoista ja lamoista. Näin pitkä historia osoittaa markkinointialan yritykseltä poikkeuksellista kykyä elää ajassa ja uudistua menestyksekkäästi, toteaa Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Oy SEK Ab

PERUSTETTU 1935
TOIMITUSJOHTAJA Jaakko Rantala
HENKILÖSTÖN MÄÄRÄ 130 henkeä
TOIMIPAIKKA Helsinki
MUUTA Yritys on osa Pohjoismaiden suurinta perheomisteista markkinointi- ja konsultointipalveluja tarjoavaa Salomaa Groupia sekä kansainvälistä AKQA Groupia ja Greytä.
LISÄTIETOA YRITYKSESTÄ sek.fi

LISÄTIETOJA
Tiina Oksala, toimitusjohtaja, Helsingin Yrittäjät, p. 040 548 1104, tiina.oksala@yrittajat.fi
Jaakko Rantala, toimitusjohtaja, Oy SEK Ab, p. 040 085 4443, jaakko.rantala@sek.fi

KUVA Tatu Pääskynen