Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Suomen Yrittäjien Työelämägallup
Kuva: Getty Images
9.2.2023 klo 08:30
Uutinen

Tuore gallup: Perussuomalaiset suosituin puolue työelämässä olevien keskuudessa

Yrittäjien työelämägallupin mukaan kolme puoluetta taistelee tasaväkisesti työelämässä olevien suosiosta.

Suomen Yrittäjien Työelämägallupin mukaan perussuomalaisten kannatus on suurinta työelämässä olevien suomalaisten keskuudessa. Perussuomalaisilla on 18 prosentin kannatus ja kokoomus on toisena 17 prosentilla. Kärkikolmikon kisa on tiukka, sillä SDP seuraa kolmantena 16 prosentin kannatuksella.

Perussuomalaisten kannatus on erityisen vahvaa miesten keskuudessa. Miehistä 26 prosenttia kannattaa puoluetta, naisista vain yhdeksän prosenttia. Työntekijöiden ja yrityksissä työskentelevien keskuudessa perussuomalaiset on selkeä ykkönen. Johtavassa asemassa olevien ja ylempien toimihenkilöiden suosikkipuolue on sen sijaan kokoomus. 

– Johtavat työelämäpuolueet eivät tule enää vasemmalta eivätkä ole ay-liikkeen ohjauksessa. Tämä voi ennakoida muutoksia työelämää koskevaan säätelyyn ensi vaalikaudella, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kommentoi gallupin tuloksia.

SDP:n kannatus on suurinta yli 55-vuotiaiden, työelämässä olevien ja alempien toimihenkilöiden keskuudessa.

”Kannustava verotus avainasemassa”

Vihreiden kannatus työntekijöiden keskuudessa on seitsemän prosenttia. Vasemmistoliitolla on kuuden prosentin ja keskustalla viiden prosentin kannatus. RKP:n osuus on kolme prosenttia. 

– Perussuomalaiset on edelleen johtava työelämäpuolue, mutta varsinkin kokoomus on noussut sen haastajaksi. Kokoomuksen kannatus työelämässä olevien parissa on selkeästi vahvistunut. Vielä kesäkuussa 2021 se oli 12 prosenttia. Olennaista on huomata, että moni äänestäjä ei osaa tai halua kertoa vielä kantaansa. Näitä oli vastaajista 17 prosenttia, Pentikäinen huomauttaa. 

Yrittäjien näkökulmasta Pentikäinen odottaa talous- ja kasvuteemojen korostuvan tulevissa vaaleissa.

– Tarvitsemme toimia, jotka vahvistavat yritysten kasvuhaluja. Kun yritys haluaa kasvaa, se investoi ja työllistää, mikä on työelämässä olevien etu. Siksi kannustava verotus on avainasemassa. 

Yrittäjien puoluekannatusta mitattiin Yrittäjägallupissa viimeksi joulukuussa. Silloin 39 prosenttia yrittäjistä äänestäisi kokoomusta. Kokoomus on pysynyt pitkään piikkipaikalla yrittäjien puoluekannatuksessa. 

– Kokoomus pystyy puhuttelemaan yrittäjiä. Yrittäjille tärkeitä aiheita ovat verot ja julkinen talous. Yrittäjät ovat huomanneet, että kokoomus lupaa olla korottamatta yritysten ja yrittäjien veroja. Se on tärkeä vaalilupaus, Pentikäinen sanoo. 

Näin kysyttiin

Työelämägallupin toteutti Kantar Public Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Tutkimukseen vastasi 1 029 työelämässä olevaa palkansaajaa, yrittäjää, lomautettua tai työtöntä. Gallupissa kysyttiin, minkä puolueen tai ryhmittymän ehdokasta äänestäisit, jos eduskuntavaalit olisivat nyt.

Tulosten virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kysely tehtiin 19.–26.1.2023.

Edit 10.2.2023 klo 16.40: Korjattu otsikkoon työelämässä olevat (sisältää myös yrittäjät) palkansaajien tilalle

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus