21.9.2017 klo 13:43
Uutinen

Tutkimus: Keskisuuret yritykset uskovat kasvuun

Tutkimuksen mukaan suomalaisyritysten suurin haaste on oikeanlaisen osaamisen löytäminen.

Tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö EY:n tekemän kansainvälisen kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset keskisuuret yritykset ovat muita luottavaisempia kasvun suhteen.

64 prosenttia suomalaisvastaajista uskoo yrityksensä kasvavan Maailmanpankin esittämää ennustetta (2,7 prosenttia) ripeämmin. Enemmistö luottaa jopa 6-15 prosentin kasvuun.

– Keskisuurten yritysten optimistisuus ja kasvunälkä ovat piristävää luettavaa. Kasvua haetaan ennen kaikkea markkinaosuuden kasvattamisesta, uusista maantieteellisistä markkinoista sekä yrityskaupoista. Kansainvälisellä tasolla reilu kolmasosa ja suomalaisvastaajistakin yli neljäsosa miettii tällä hetkellä yritysostoa tai yhdistymistä. Se kertoo siitä, että pääomamarkkinat eivät ole enää pelkästään isojen yritysten temmellyskenttää. Myös keskisuuret näkevät yrityskaupat ja listautumisen potentiaalisena välineenä kasvulle. Rohkeutta kasvaa siis löytyy, ja se on todella hyvä uutinen – myös Suomelle, sanoo kasvumarkkinoista vastaava johtaja Matti Copeland EY:ltä.

”Osaajat kiinnostuneita työpaikan sielusta”

Suomalaisvastaajien ykköshaaste on oikeanlaisen osaamisen löytäminen.

62 prosenttia yrityksistä aikoo palkata lisää osaajia vuoden sisällä.

– Tarve saada lisää osaajia näkyy tuloksista selvästi. Kilpailu parhaista asiantuntijoista on kuitenkin kovaa. Yritysten tulisi ymmärtää, miten parhaat osaajat saadaan houkuteltua ja pidettyä sitoutuneina. Yksi tärkeä erottava tekijä on yrityskulttuuri. Osaajat ovat kiinnostuneita työpaikan sielusta ja hakeutuvat paikkoihin, joissa on innostunut ilmapiiri ja mahdollisuus muutokseen.

Keskisuurten yritysten johdon näkemyksiä kasvusta tutkittiin 30 eri maassa. Suomalaisten lisäksi vastaajina oli noin 2 300 keskisuurta yritystä.

Pasi Lehtinen

pasi.lehtinen@yrittajat.fi