26.3.2019 klo 11:39
Uutinen

Tutkimus: Pienissä yrityksissä parhaat työolot – ”Luottamus syntyy suorista keskusteluista”

Pienillä työpaikoilla työntekijöiden työolot ovat hyvässä kunnossa ja monin paikoin parhaimmat, käy ilmi Työolobarometrista. Suomen Yrittäjät julkaisi barometrin tulokset Kasva Suomi -kiertueen päätteeksi tiistaina Helsingissä.

Tutkimuksen mukaan pienissä työpaikoissa on paras luottamus työntekijöiden ja työnantajan kesken. Peräti 87,6 prosenttia vastaajista alle 10 hengen yrityksissä kokee, että työntekijöiden ja johdon väliset suhteet ovat avoimet ja luottamukselliset.

­– Luottamus syntyy, kun asioista voidaan puhua suoraan. Pienessä yrityksessä tekeminen on selkeämpää ja avoimempaa, vakuuttaa Palkkataito Oy:n yrittäjä Jukka Tiihonen, joka on jakamassa leipiä Narinkkatorilla muiden yrittäjien kanssa.

Tuhat Haagan Leipä Oy:n eväsleipää jaettiin ennätysnopeasti aamukiireisille kulkijoille. Myös Profitcount Oy:n toimitusjohtaja Markus Seppänen on aurinkoisella torilla piristämässä helsinkiläisiä.

– Monta hymyä on saatu aikaiseksi.

Seppänen ei ylläty barometrin tuloksista, jonka mukaan tietojen välittäminen on sitä avoimempaa mitä pienempi yritys on kyseessä. Näin vastasi 78 prosenttia mikroyritysten työntekijäistä.

Myös tasapuolisen kohtelun kokemus on paras pienimmissä yrityksissä. 85,4 prosenttia mikroyritysten työntekijöistä kertoi kokevansa näin.

– Mikään näistä ei yllätä. Pienillä työpaikoilla voidaan hyvin, niissä on vähemmän sairauspoissaoloja ja kommunikointi on avoimempaa.

Molemmat yrittäjät liputtavat vapaamuotoisten keskustelujen puolesta. Kahvitunneilla ja muissa tilanteissa tulee puhuttua avoimesti yrityksen asioista.

– Kun tieto liikkuu, on vähemmän tietämättömyyttä ja siitä aiheutuvaa stressiä, Seppänen korostaa.

Barometrin mukaan pienillä alle 50 henkilön työpaikoilla työntekijät ovat varmimpia työpaikkansa säilymisestä, ja niissä työvoiman tarpeen vaihtelussa käytetään vähiten vuokratyöntekijöitä. Vähiten vuokratyöntekijöitä on mikroyrityksissä. Pienissä yrityksissä on myös parhaat mahdollisuudet osallistua työpaikan kehittämiseen.

Työ- ja elinkeinoministeriö seuraa vuosittain Työolobarometrilla suomalaisen työelämän laatua ja kehittymistä. Suomen Yrittäjät tarkasteli Työolobarometriin vastanneiden yksityisen sektorin palkansaajien vastaukset yrityskokoluokittain: alle 10 työntekijän mikroyritykset, 10–49 työntekijän pienyritykset, 50–249 työntekijän keskisuuret yritykset ja vähintään 250 työntekijän suuryritykset.

Barometri perustuu palkansaajien vastauksiin. Vuonna 2017 kyselyyn vastasi 1055 henkilöä yksityiseltä sektorilta. Tulokset voidaan yleistää koskemaan kaikkia palkansaajia.

Puhutaan massoista – valtaosa Suomen yrityksistä pieniä

Pieniä, alle 50 henkilöä työllistäviä yrityksiä on 98,8 prosenttia suomalaisyrityksistä. Niissä on töissä 45 prosenttia yksityisen sektorin työntekijöistä.

– Pienten yritysten hyvät työolot koskevat siis suurta joukkoa. Pienissä työpaikoissa on luottamusta ja tietoa yrityksen asioista, jota tarvitaan työpaikkasopimisessa, selvityksen tehnyt Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä huomauttaa.

– Valtiovallan tehtävänä on johdonmukaisesti parantaa yritysten toimintaedellytyksiä, sillä ilman kasvavia ja työllistäviä yrityksiä Suomi ei pärjää. Erityisesti työmarkkinoiden rakenneuudistukset ovat jääneet lähtötelineisiin. Eduskuntavaaleissa valittavien päättäjien kannattaa edistää niitä, jos halutaan nostaa Suomen työllisyysastetta, työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo.

Teksti ja kuvat: Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Kasva Suomi -sivusto