3.3.2023 klo 11:23
Uutinen

Tutustu helsinkiläisiin yrittäjätaustaisiin ehdokkaisiin

Eduskuntaan on tärkeää saada kansanedustajia, jotka ymmärtävät yrittäjien arkea. Siksi yrittäjäjärjestö haluaa viestinnässään nostaa esiin jäsenyrittäjiä, jotka ovat ehdolla kevään eduskuntavaaleissa.

Tutustu yrittäjätaustaisiin eduskuntavaaliehdokkaisiin

Petri Grönholm 

TITTELI Yrittäjä
YRITYS Café Boardgame
PUOLUE Liike Nyt
ÄÄNESTYSNUMERO 112

Petri Grönholm, mitä asioita yrittäjyyden edistämiseksi tulisi mielestäsi erityisesti toteuttaa tulevalla eduskuntakaudella?
”Aloittaville yrittäjille paremmat mahdollisuudet kokeilla siipiään. Starttirahan myöntäminen helpommaksi.”


Kati Jaakonen.

Kati Jaakonen

TITTELI Yrittäjä
YRITYS Hellapoliisi Oy
PUOLUE SDP
ÄÄNESTYSNUMERO 179

Kati Jaakonen, mitä asioita yrittäjyyden edistämiseksi tulisi mielestäsi erityisesti toteuttaa tulevalla eduskuntakaudella?
“Yrittäjien tulee saada samanlaiset perusoikeudet kuin kenellä tahansa palkansaajalla. Yrittäjät tekevät keskimäärin paljon enemmän töitä, monesti ilman lomia ja säännöllisiä vapaapäiviä. Meillä pitää olla mahdollisuus sosiaaliturvaan kuten kenellä tahansa. Lisäksi yrittäjien eläkevakuutusasiat tulee saattaa siihen kuntoon, että niiden maksamisesta on hyötyä ja ne perustuvat todellisiin kuluihin eikä arvioihin.

On myös selvää, ettei pienet yritykset ole halukkaita työllistämään niin kauan, kuin riski työn teettämisestä on niin suuri ja kaatuu yrittäjien niskaan. Itse ehdottaisin työntekijöiden sairauspäivämaksujen ja perhekulujen täysimääräistä siirtämistä yhteiskunnan vastuulle siten, että jokainen Suomessa työtä tekevä työntekijä osallistuu tähän kuukausittain palkastaan.

Nyt on syytä alkaa kuunnella meitä, jotka elämme tätä arkea päivittäin. Pienyrittäjät tuovat huomattavan summan rahaa yhteiskunnalle ja elättää omalla työllään itsensä ja perheensä.”


Mikko Lintunen.

Mikko Lintunen

TITTELI Yrittäjä
YRITYS Eventz International Oy
PUOLUE Liike Nyt
ÄÄNESTYSNUMERO 122

Mikko Lintunen, mitä asioita yrittäjyyden edistämiseksi tulisi mielestäsi erityisesti toteuttaa tulevalla eduskuntakaudella?
“Suomessa PK-yritykset ovat aina olleet jonkun ongelma tai haaste. Vähän on tehty pk-yrittäjien aseman parantamiseksi oikeudellisesti, sosiaalisesti tai taloudellisesti viimeiseen 20 vuoteen. Taloudelliset ja sosiaaliset asiat ovat itsepalvelua ja vaikuttaminen on betonoitu suuria yhtiöitä palveleviksi – Suomen korporativismia manifestoi työmarkkinalainsäädäntö ja palkkaneuvottelut. Pienet yritykset eivät tästä hyödy, vaikka ovat kokonaisuutena Suomen suurin työllistäjä. Me maksamme suhteessa enemmän eläkkeistä ja olemme täysin ulkona sosiaalisesta turvaverkosta. Tarvitsemme muutosta nyt. Kasvuinvestointeihin ehdotan investointivarausta ja rahoitukseen verovähennystä ja TKI-investointiin TKI-vähennyksen nostamista. Lisää: www.mikkolintunen.com/yrittajyys.”


Elina Myllymäki.

Elina Myllymäki

TITTELI Yrittäjä
YRITYS TiliElina Oy
PUOLUE Korjausliike
ÄÄNESTYSNUMERO 293

Elina Myllymäki, mitä asioita yrittäjyyden edistämiseksi tulisi mielestäsi erityisesti toteuttaa tulevalla eduskuntakaudella?
Yritykset ja yrittäjät tarvitsevat tukea ja kannustusta eikä jatkuvaa rankaisua, byrokratiaa, kustannuksia ja keppiä. Muutamana esimerkkinä tästä YEL-uudistus, arvonlisäveron alarajahuojennuksen poistaminen ja sosiaaliturvan ulkopuolelle jääminen.

Ensimmäisen työntekijän palkkaamista tulisi helpottaa. Työnantajina pienet yritykset eivät voi olla samalla viivalla työntekijän palkkauksen suhteen kuin suuret työnantajat, joilla on toisenlaiset resurssit käsitellä työntekijöihin liittyviä asioita kuten palkkaus, työehtosopimukset, lakisääteiset määräykset jne. Pienimpien yritysten kasvu tyrehtyy monesti juuri ensimmäisen työntekijän palkkaukseen byrokratia- ja kustannussyistä. Paikallinen sopiminen olisi ehdottoman tärkeää.

Yrittäjien sosiaaliturvaa tulee parantaa! Tällä hetkellä yrittäjät ovat käytännössä täysin ”oman sosiaaliturvan” varassa ja tätä ei ole pienillä yrityksillä useinkaan varaa kokonaan itse kustantaa. Tämä on merkittävä yhteiskunnallinen epäkohta ottaen huomioon yritysten riskinoton ja panoksen yhteiskunnassa.


Matti Niiranen.

Matti Niiranen

TITTELI Yrittäjä, valtiotieteiden maisteri
YRITYS Suomen Tiedonvälittäjät Oy
PUOLUE Kokoomus
ÄÄNESTYSNUMERO 143

Matti Niiranen, mitä asioita yrittäjyyden edistämiseksi tulisi mielestäsi erityisesti toteuttaa tulevalla eduskuntakaudella?
Yrittäjien hallinnollista taakkaa on vähennettävä. Arvonlisäverollisen toiminnan alaraja nostettava 20 000 euroon. Pienyrittäjän sosiaali- ja eläketurvaa on parannettava. Kynnystä tarjota työtä madallettava. Yrityskohtaista sopimista ja joustoja on lisättävä. Yritysverotuksen on kannustettava enemmän yrittäjyyttä. Listaamattomien yritysten verotuksessa on otettava erilaiset yritykset paremmin huomioon. Yritysten ja osinkojen verotuksessa oltava mahdollisimman vähän esteitä yritysten kasvulle ja listautumiselle. Yksityisten palveluiden käyttöä sote-sektorilla edistäisi yli 75-vuotiaiden parannettu kotitalousvähennys. Nuorten oppisopimuskoulutuksen aikainen palkkaus on porrastettava opiskelijan osaamisen kehittymisen mukaiseksi. Lisätietoja kotisivuiltani: www.mattiniiranen.fi.”


Petri Roininen

TITTELI Yrittäjä, toimitusjohtaja, diplomi-insinööri
YRITYS InvestorsHouse Oyj
PUOLUE Korjausliike
ÄÄNESTYSNUMERO 290

Petri Roininen, mitä asioita yrittäjyyden edistämiseksi tulisi mielestäsi erityisesti toteuttaa tulevalla eduskuntakaudella?
”Kolme asiaa hallitusohjemaan ja toteutukseen:
1) YeL -kokonaisuudistus. Kymmenien tuhansien yrittäjien kokema uhka elinkeinon päättymisestä harkintaverotuksen kaltaisen YeLin johdosta on otettava tosissaan.
2) Yritystukiviidakon perkaaminen ja supistaminen. Yritystuista säästettävät varat voidaan käyttää yrittäjien verotuksen keventämiseen ja mm Viron veromallin suomaliseen sovellukseen
3) Julkisten In-house yhtiöiden yksityistäminen tai saattaminen avoimen kilpailun piiriin. Markkinatalous avattava kaikkeen toimintaan.”


Mirita Saxberg

TITTELI Viestintäalan yrittäjä, hallintotieteiden maisteri
YRITYS Mirita Marketing
PUOLUE Kokoomus
ÄÄNESTYSNUMERO 148

Mirita Saxberg, mitä asioita yrittäjyyden edistämiseksi tulisi mielestäsi erityisesti toteuttaa tulevalla eduskuntakaudella?
”Parannetaan yrittäjien mahdollisuuksia elättää itsensä ja työllistää. Helpotetaan irtisanomista sekä lisätään paikallista sopimista. Suomen menestys tehdään pienissä yrityksissä. Niissä syntyy valtaosa uusista työpaikoista, mutta yrittäjistä puolet elävät köyhyysrajan alapuolella. 

Yrittäjien omaa toimeentuloa on parannettava. Lasketaan tuloveroa, parannetaan ostovoimaa ja lisätään käteen jäävän tulon määrää. Uudistetaan YEL-järjestelmä sekä parannetaan sosiaaliturvaa äitiys- ja vanhempainvapaan varalle. 

Eri kokoiset yritykset on eriteltävä lainsäädännössä. Yhden koon sukkahousut eivät sovi kaikenkokoisille. Selkiytetään kevytyrittäjien asema. Nopeutetaan työlupaprosesseja ja nostetaan arvonlisäveron alaraja 50 000 euroon. Yksityisten on saatava tuottaa nykyistä enemmän julkisia palveluita. Lue lisää ja katso videot: mirita.fi.”


Severi Virolainen

TITTELI IT-alan yrittäjä, arkkitehti
YRITYS Algoritmi Oy
PUOLUE Liberaalipuolue – Vapaus valita r.p
ÄÄNESTYSNUMERO 44

Severi Virolainen, mitä asioita yrittäjyyden edistämiseksi tulisi mielestäsi erityisesti toteuttaa tulevalla eduskuntakaudella?
”Olen ollut yrittäjä 20-vuotiaasta asti, enkä muunlaista työntekoa edes osaa. Yrittäjyyden edistämiseksi olisi ensisijaisesti poistettava esteitä, edistämistä kyllä tapahtuu nykyisen startup-buumin innoittamana. Sääntö-Suomi on monelle yrittäjälle haaste ja etenkin mikroyrityksissä menee aivan kohtuuton osa työajasta pelkästään byrokratiasta selviämiseen. Työn verotusta tulee keventää ja siirtää verotuksen painoa ympäristö- ja haittaveroihin. Suomen velkaantuminen on nopeasti käännettävä rikastumiseksi. Koko taloushallinto tulisi pusertaa yhteen älykkääseen appiin!”

Eduskuntavaalien aikataulu 2023

  • Ennakkoäänestys kotimaassa: 22.–28.3.
  • Ennakkoäänestys ulkomailla: 22.–25.3.
  • Vaalipäivä: 2.4.

Jäsenyrittäjä, oletko ehdolla kevään eduskuntavaaleissa? Laita meille viestiä osoitteeseen tiedotus.helsinki@yrittajat.fi, niin lisäämme tietosi tälle sivulle.


Nyt on aika nostaa rimaa!

Nostetaan rimaa on Yrittäjien teema eduskuntavaaleissa 2023. Tutustu Nostetaan rimaa -sivustolla yrittäjäjärjestön vaaliohjelmaan. Sivustolta löydät myös kaikki järjestön vaalitapahtumat ja myös listauksen valtakunnallisesti kaikista jäsenyrittäjistä, jotka ovat ehdolla eduskuntaan.