22.2.2017 klo 08:02
Uutinen

Tyhjille liiketiloille käyttäjiä yhteenliittymillä

Menestysreseptit -hankkeessa selvitetään, kuinka useamman yrittäjän on mahdollista vuokrata työtiloja yhdessä. Hankkeen työpajat on pidetty Rengossa ja Lammilla, seuraavaksi kokoonnutaan Hauholla.

Menestysreseptit maaseudun hyvinvointipalvelualan ammatinharjoittajille -hankkeen yhtenä tavoitteena on selvittää, saadaanko Hämeenlinnan pitäjissä syntymään hyvinvointiyrittäjien yhteispalvelupisteitä. Pitäjissä on liiketiloja jäänyt ja jäämässä tyhjilleen. Yhteistä pitäjille on, että moni tekee ostoksensa ja hakee palvelunsa muualta, mutta toisaalta kesäasukkaat on potentiaalinen ostajaryhmä.

Esimerkiksi Lammilla liiketiloja on tyhjillään, kun isot toimijat, kuten Eteva ja Mainiemen päihdehuollon kuntayhtymä, ovat lopettanut toimintojaan pitäjässä. Rengossa puolestaan Oma Säästöpankin toimipiste on tyhjenemässä ensi elokuussa ja Hauhon keskustassa on tyhjillään toinen puukouluista sekä entinen kunnantalo.

Rengon ongelma ja samalla vahvuus on, että se sijaitsee lähellä kaupunkia. Hämeenlinnassa työskentelevät tekevät helposti ostoksia ja hankkivat palveluja työpäivän aikana ja jälkeen kantakaupungissa. Työpajassa yhteinen näkemys oli, että Rengon keskusta pitäisi saada elävöitettyä. Hyvinvointipalveluiden yhteispalvelupisteessä voisi olla lisäksi muitakin palveluja, kuten esimerkiksi kahvila ja osa-aikaisia yritättäjiä. Rengossa nähtiin mahdollisuuksia hoivayrittäjyydelle sekä kesäaikaan kesäasukkaille suunnatuille palveluille.

Lammilla ajatukset olivat samansuuntaisia. Lammilla tyhjiä tiloja riittää. Niitä on vapautumassa nopeallakin aikavälillä keskustassa ja löytyypä sieltä myös yksi asunto, jonka voi remontoida liiketiloiksi. Lammin työpajassa Eero Lehtinen esitteli Mainiemessä vapaana olevia tiloja. Lehtisen mukaan esimerkiksi yksi vaihtoehto olisi entinen toimistorakennus, jossa on kahdeksan huonetta nopeastikin vuokrattavana joko yksittäin tai kokonaisuutena. Tilaan päätettiin tutustua jo parin viikon kuluttua.

Lammin Yrittäjien puheenjohtaja Päivi Kankaanmäki totesi, että Lammilla hiljaiseloa on riittänyt jo pitkään. Hän toivoi, että unohdettaisiin jo kaikki se, mitä Lammilta on viety pois ja keskityttäisiin kehittämään uutta. Yrittäjä Pentti Haka totesi, että yritystiloiksi sopivia tiloja täytyy tuotteistaa, muuten keskustelutilaisuuksien anti jää helposti pelkäksi keskusteluksi.

Hankkeessa on tehty opintomatka yhteispalvelupiste Figura Wellnessiin Hyvinkäällä, jossa toimii yhteensä 18 hyvinvointialan yrittäjää yhteisissä tiloissa. Opintomatka opetti, että hankkeella kannattaa olla vetäjä, joka markkinoi tilaa, tekee yrittäjien kanssa vuokrasopimukset ja sopii yrittäjien kanssa käytännön asioista. Figura Wellnessin vetäjä ei ole hyvinvointialan yrittäjä, vaan mainostoimistoyrittäjä.

Lammilla keskusteltiin myös siitä, että muillakin kuin hyvinvointialalla työskentelee yrittäjiä osa-aikaisesti ja kotitoimistoilla. Toimistotilan tarvetta saattaa olla heilläkin. Yksi idea oli tuoda Crazy Townin satelliittipiste Lammille. Crazy Town tarjoaa paitsi toimistotilaa myös työyhteisön jäsenilleen.

– Kaikkien yrittäjien ei välttämättä edes tarvitse olla hyvinvointialalla. Yhteispalvelupiste tarjoaa yksinyrittäjille työyhteisön, joka kotitoimistollaan puurtavilta puuttuu. Työhuonetta ei ehkä tarvitsisi vuokrata kokonaan itselle, vaan tiloja voisi vuokrata myös yhdessä, maalailee Timo Kärkkäinen.

Menestysreseptit -hankkeen kolmas työpaja pidetään torstaina 23.2. klo 18 Hauholla Oma Säästöpankin kerhotilassa.

Lammilaisia yksinyrittäjiä ja osa-aikaisia yrittäjiä kutsutaan tutustumaan Mainiemen entiseen toimistotilaan tiistaina 7.3. klo 17 alkaen.

Rengossa keskustelut jatkuvat 11.4. klo 18 Oma Säästöpankin kerhotilassa.

Hämeen Yritysviestintä Oy, SM
toimitus@hameenyrityssanomat.fi