Kuva: Pixhill
21.3.2023 klo 08:31
Uutinen

Työelämägallup: Pienillä työpaikoilla selvästi parhaat työolot 

– Mitä pienempi yritys, sitä parempi on tiedonkulku, luottamus ja avoimuus, sanoo Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula sanoo.

– Olemme tehneet tämänkaltaisia selvityksiä myös työ- ja elinkeinoministeriön Työolobarometrin tietojen perusteella jo yli kymmenen vuoden ajan, ja sama tulos toistuu jatkuvasti, Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula sanoo. 

Omalla työpaikalla on mahdollisuus sovittaa yhteen työ- ja perhe-elämää, ja työpaikalla on myös luottamuksellinen ilmapiiri. Näin vastaa lähes 80 prosenttia työllisistä Suomen Yrittäjien tuoreessa Työelämägallupissa.

Vastaajista 74 prosenttia arvioi, että omalla työpaikalla kohdellaan ihmisiä tasapuolisesti. Pienillä työpaikoilla tilanne on selvästi paras. 

Pienillä työpaikoilla on myös paras mahdollisuus sovittaa yhteen työ- ja perhe-elämää, korkein luottamus, tasapuolisin kohtelu, avoimuus ja hyvä johtaminen. 

– Työntekijöiden ja johdon väliset suhteet ovat avoimet ja luottamukselliset valtaosassa yrityksiä. Pienissä yrityksissä luottamusta on silti eniten, Janne Makkula Suomen Yrittäjistä sanoo.  

– On ristiriitaista, että lainsäätäjä rajoittaa sopimisen kielloilla juuri niiden työpaikkojen sopimismahdollisuutta, joissa edellytykset sopimiselle ovat otollisimmat, hän harmittelee. 

– Alkavalla vaalikaudella on nostettava rimaa, annettava lainsäädännöllä lisää mahdollisuuksia paikalliselle sopimiselle ja poistettava lainsäädännöstä liittoon kuulumattomia yrityksiä koskevat sopimisen kiellot, Makkula jatkaa. 

Johtamiseen ja avoimuuteen panostettava

Siitä, että omalla työpaikalla välitetään avoimesti tietoa, on samaa mieltä kaksi kolmesta. Työntekijöiden näkemys tasapuolisuudesta, avoimuudesta ja hyvästä johtamisesta on heikoin eri työelämäryhmistä.  

– Laadukkaaseen johtamiseen, avoimuuteen ja tiedonkulkuun pitää kiinnittää jatkuvasti huomiota työpaikoilla, Makkula sanoo. 

– Juuri aloittaneilla hyvinvointialueilla porukka on kaikkein kriittisintä. Tämä voi johtua uudesta tilanteesta, mutta myös kiireestä, työvoimapulasta ja julkisen sektorin ja hoitoalan johtamisen ongelmista, sanoo Makkula. 

Lue tutkimuksen tulokset tästä

Näin kysyttiin

– Työelämägallupin toteutti Kantar Public Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.    

– Tutkimuksessa oli 1 511 vastaajaa, joista työllisiä 1 028 (palkansaajat, yrittäjät, lomautetut ja työttömät).    

–  Aineisto edustaa kohderyhmän työelämässä mukana olevia suomalaisia. Tutkimusaineisto on väestöedustava vastaajien sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan.    

– Tutkimuksen kohderyhmä poimittu valtakunnallisesta Forum-nettipaneelista.    

– Tulosten luottamusväli kokonaistuloksen (n=1 028) osalta on +- 3,1 prosenttiyksikköä 50 prosentin tulostasolla.    

– Kysely tehtiin 19.–26.1.2023.   

Toimitus
Toimitus