Kuva: Pixhill
28.4.2023 klo 08:00
Uutinen

Työnantaja, muista hakea ajoissa Kelalta työterveyshuollon korvauksia

Jos yrityksen tilikausi päättyi vuodenvaihteessa, niin työnantajan on nyt aika hakea Kelalta työterveyshuollon korvauksia.

Työnantajan on haettava korvauksia työterveyshuollon kustannuksista kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun tilikausi päättyi. Jos yrityksen tilikausi päättyi 31.12.2022, niin työnantajalla on aikaa hakea työterveyshuollon korvauksia kesäkuun loppuun saakka.

Työnantajana toimiva yksityishenkilö tai kotitalous hakee korvauksen jälkikäteen kalenterivuosittain. Hakemus edellisen kalenterivuoden kustannuksista pitää jättää Kelaan viimeistään 30. kesäkuuta.

Hakemusten käsittelyssä voi touko-kesäkuussa olla ruuhkaa, koska suurin osa hakemuksista saapuu Kelaan silloin.

Korvattava työterveyshuolto pohjautuu aina työterveyshuoltosopimukseen, työpaikkaselvitykseen sekä työterveyshuollon toimintasuunnitelmaan, joiden pitää olla ajan tasalla, Kela kertoo verkkosivuillaan.

Korvausta voi saada ehkäisevästä työterveyshuollosta sekä yleislääkäritasoisesta sairaanhoidosta, jonka työnantaja hankkii samalta työterveyshuollon palveluntuottajalta kuin ehkäisevän työterveyshuollon palvelut. Erikoislääkärin palvelut ja tutkimukset voidaan korvata työterveyshuoltona, kun työterveyslääkäri on pyytänyt erikoislääkärin konsultaatiota arvioidakseen työntekijän työkykyä ja hoitoa. Työkyvyn arviointi- ja hoitovastuu säilyy kuitenkin työterveyslääkärillä.

Etäpalveluna annettua työterveyshuoltoa Kela korvaa rajatusti.

Näin Kela neuvoo:

Tarkista ja täydennä työterveyshuollon esitäyttämä korvaushakemus.

Varmista, että tilikausi on merkitty oikein korvaushakemuslomakkeelle.

Tarkista, että korvaushakemuksessa on oikean tilikauden toimintatiedot ja kustannukset.

Korvauksia voi hakea verkossa, vaikka olisikin saanut esitäytetyn hakemuksen työterveyshuollon palveluntuottajalta paperilomakkeella. Ohjeenn hakemustietojen siirtämiseen paperilomakkeelta verkkohakemukselle voi pyytää osoitteesta tyoterveyshuolto@kela.fi.

Verkossa hakeminen on helpompaa, jos työterveyshuolto lähettää hakemuksen pohjatiedot sähköisesti Kelaan.

Kun korvauksia hakee verkossa, hakemuksen käsittelyn etenemistä voi seurata.

Lisätietoa työterveyshuollosta löytyy täältä.