Kuva: Pixhill
9.8.2023 klo 11:41
Uutinen

Työnantajan korvausta työntekijän perhevapaasta ollaan leikkaamassa – ”Heikentää etenkin nuorten naisten asemaa”

Hallitusohjelman kirjaus työnantajalle maksettavan perhevapaakorvauksen laskemisesta herättää närää yrittäjissä.

– Suunta on väärä. Korvauksen alentaminen voisi heikentää etenkin nuorten naisten työmarkkina-asemaa. Nykyinenkään 2 500 euron korvaus ei kata kaikkia työnantajalle raskaudesta ja perhevapaista aiheutuvia kuluja, sanoo Suomen Yrittäjien asiantuntija Albert Mäkelä.

Juha Sipilän hallitus päätti kertakorvauksesta perhevapaista aiheutuvista kustannuksista. Työnantaja on voinut hakea toukokuusta 2017 alkaen 2 500 euron korvauksen Kelasta, kun naistyöntekijä̈ jää̈ palkalliselle äitiysvapaalle.

Nyt Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan on kirjattu kertakorvauksen laskeminen 1 500 euroon.

Mäkelän mukaan vanhemmuudesta aiheutuvat kulut pitäisi jakaa yhteiskunnassa tasaisemmin.

– Ei ole oikein, että työntekijän raskauden kaatuvat yksittäisten työnantajayrittäjien niskaan, Mäkelä sanoo.

Perhevapaiden palkanmaksu perustuu työehtosopimuksiin, ja siksi hallituksen keinovalikoima perhevapaiden kustannuksien tasaamiseen on Mäkelän mukaan rajallinen.

– Käytössä oleva korvaus on ollut tarpeellinen kädenojennus etenkin pienille yrityksille.

Suomen Yrittäjänaisten puheenjohtaja Katja Rajala kirjoitti viime viikolla järjestön verkkosivuilla perhevapaakorvauksen leikkausaikeiden olevan ”käsittämätön heikennys ajassa, jossa työllistämistä ja tasa-arvoista työelämää on kaikin tavoin edistettävä”.

– Vanhemmuuteen liittyvät kustannukset on jaettava jatkossa oikeudenmukaisemmin sen sijaan, että vain naisen työnantaja saa laskun hoidettavakseen, Rajala kirjoitti. 

– Suunta tulisi olla täysin toinen ajassa, jossa yrittämisen ja työllistämisen toimintaedellytyksiä tulee vahvistaa, Yrittäjänaisten Rajala jatkoi.

– Naisen palkkaamiseen ei saa liittyä hetkeäkään ajatusta, että se aiheuttaa enemmän kustannuksia kuin miehen palkkaaminen. Leikkaus heikentää nuorten naisten asemaa rekrytointitilanteessa, Suomen Yrittäjänaisten toimitusjohtaja Carita Orlando puolestaan kirjoitti mielipidekirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

Pienet yritykset hakevat vähemmän

Kelan melko Kelan tutkimuksen mukaan perhevapaakorvauksia maksetaan euromääräisesti eniten suurille työnantajille ja kunnille. Lisäksi nämä keskittyvät. Runsaat 40 prosenttia perhevapaakorvauksista on maksettu sadalle eniten korvauksia saaneille työnantajille.

Tutkimusaineistossa 80 prosenttia työnantajista työllisti alle viisi työntekijää, mutta vain viisi prosenttia perhevapaakorvausta saaneista työnantajista kuului tähän ryhmään. Myös liikevaihdon perusteella tarkasteltuna korvaukset menevät isommille yrityksille.

– Tämä ei täysin toimi kuten ehkä alun perin on ajateltu. Pienet yritykset eivät näitä hae, vaikka korvaukseen olisi oikeus, sanoo johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä.

Toimitus
Toimitus