3.5.2017 klo 08:04
Uutinen

Työpaikalla oppiminen kouluttaa parhaiten tulevaan

Työssäoppimisjakso on opiskelijalle tärkeä linkki työelämään. Jokainen opiskelija tekee opintojensa aikana 20 viikkoa työssäoppimista.

Ammattiopisto Tavastian kaupan ja tietojenkäsittelyn lehtori Esa Hiltunen on tottunut kyläilemään työpaikoilla. Parhaillaan hänen taloushallinnon ja markkinoinnin opiskelijoitaan on yhteensä 40 työssäoppimisjaksolla eri yrityksissä. Hiltunen vierailee niistä jokaisessa kaksi kertaa. Jakson aluksi on alkuorientaatio ja lopuksi arvioimassa opiskelijoiden talouspalveluiden osaamista. Näyttöön osallistuu lehtorin lisäksi opiskelija ja hänen työpaikkaohjaajansa.

– Työpaikalla tapahtuva oppiminen lisääntyy, mikä tarkoittaa työpaikkojen vastuun lisääntymistä. Tutkinnon suorittajilla tulee olla riittävät valmiudet siirtyä työssäoppimisjaksolle, Hiltunen toteaa.

Jokainen opiskelija tekee opintojensa aikana vähintään 20 viikkoa työssäoppimista. Työssäoppimisjaksoilla opiskelijat saavat tehdä oikeita työtehtäviä aidossa työympäristössä. Hiltusen mukaan kontaktien lisääntyminen yritysten kanssa on opiskelijoiden kannalta hyvä asia.

– Työelämää varten opiskelijoita koulutetaan. Työssäoppimisen täytyy kuitenkin tapahtua siten, että se palvelee opiskelevaa nuorta tai aikuista, yrittäjiä sekä työpaikkoja mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti, Hiltunen sanoo.

Kahden käynnin lisäksi tarvittaessa ollaan yhteyksissä yritykseen puhelimitse, sähköpostilla tai ylimääräisellä käynnillä. Opiskelijat hankkivat työssäoppimispaikkansa pääsääntöisesti itse, mutta koululta annetaan vinkkejä paikoista, jos paikkaa ei tunnu löytyvän.

Hämeen Yrittäjät tarjoaa työssäoppimispaikan kahdelle taloushallinnon opiskelijalle vuoden mittaan. Lisäksi toimistolla on vuosittain joitakin yläkoululaisia ja lukiolaisia työelämään tutustumisjaksolla. Myös ope-tetissä on ollut kaksi opettajaa ja yksi henkilö työkokeilussa.

Hämeen Yrityssanomat, SM
toimtus@hameenyrityssanomat.fi