26.4.2022 klo 08:59
Uutinen

Tyypillisin työelämässä oleva suomalainen seniori on osa-aikainen miesyrittäjä – Ruotsissa töitä tekevien yli 74-vuotiaiden määrä kolminkertainen

Suomessa on edelleen työelämässä hieman alle 20 000 seniori- eli yli 74-vuotiasta työllistä. Tyypillisin suomalainen seniorityöllinen on osa-aikainen miesyrittäjä.

Vuodesta 2021 työvoimatutkimuksessa ovat olleet mukana myös yli 74-vuotiaat. Tilastokeskuksen yliaktuaarit Miisa Andersin, Harri Nummila, Olli Ruuska ja Pertti Taskinen ovat tuoreessa artikkelissaan selvittäneet suomalaisten seniorityöllisten määrää.

Suomessa oli viime vuonna vajaat 20 000 seniorityöllistä. Valtaosa heistä oli 75–79-vuotiaita, ja 70 prosenttia Suomen seniorityöllisistä oli osa-aikatyössä.

Suomen seniorityöllisistä yrittäjiä oli viime vuonna 12 000. Tilastokeskuksen yliaktuaarit kirjoittavatkin, että todennäköisimmin iäkäs työllinen on miesyrittäjä osa-aikaisessa työssä.

Tilastokeskuksen yliaktuaarien mukaan seniorityöllisyyden lisääntymistä Suomessa selittää se, että suurten ikäluokkien ikääntyminen on kasvattanut yli 75-vuotiaiden määrää. Lisäksi eläkkeelle siirtymisen keskimääräinen odoteikä on noussut.

Ruotsissa iäkkäämpien työllisyysaste on perinteisesti korkeampi kuin Suomessa. Vuonna 2021 Ruotsissa oli Tilastokeskuksen mukaan seniorityöllisiä yli kolminkertainen määrä Suomeen verrattuna eli 62 000. Ruotsin seniorityöllisistä 85 prosenttia oli osa-aikatyössä.

Toimitus
Toimitus