19.4.2022 klo 13:18
Uutinen

Ukrainasta odotetaan osaamista alueelle

Kuopion Yrittäjät haluaa auttaa ukrainalaisia työnhakijoita työllistymään. Tässä tarkoituksessa tapasimme TE-toimiston palvelujohtaja Päivi Halosen sekä palvelupäällikkö Timo Soinisen palaverissa 13.4.

– Tällä hetkellä ukrainalaisia työnhakijoita on vielä vähän, mutta tilanteen odotetaan muuttuvan. Työantajat ovat kiinnostuneita erityisesti ukrainalaisista useammastakin syystä: he ovat koulututettuja ja maineeltaan ahkeria ja yrittäjillä on halu auttaa heitä. Lisäksi joillakin aloilla on todella kova tarve työntekijöistä, sanoo Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Janne Seppälä.

– Kuopiossa on 513 ukrainalaista jättänyt tilapäisen suojelun hakemuksen 8.4. mennessä. Hakemuksen jättäneistä 40 % on lapsia ja nuoria. Työnhakijaksi on tähän mennessä ilmoittautunut vain muutama, kertoo palvelujohtaja Päivi Halonen TE-toimistosta.

Oikeus työntekoon alkaa heti tilapäisen suojelun hakemuksen jättämisen jälkeen. – Yrittäjät voivat jättää ilmoituksen avoimesta työpaikasta normaalisti TE-palvelun sivuilla (https://asiointi.mol.fi/vapa/tyonantajapalvelut). TE-toimistoon voi esittää toivomuksen halustaan palkata nimenomaan ukrainalainen työntekijä. Hakuilmoitus on mahdollista julkaista myös esim. ukrainan kielellä, kertoo Timo Soininen.

Joissain tapauksissa ukrainalaisia työntekijöitä työllistävät yritykset ovat oikeutettuja myös palkkatukeen, mikä kannattaa aina selvittää TE-toimistolta erikseen. Palkkatuen myöntämisestä tulee saada päätös ennen kuin työntekijän kanssa tehdään työsopimus, muistuttaa Soininen.

Ulkomaalaisen työntekijän palkatessaan täytyy työnantajan tehdä ulkomaalaislain edellyttämä ilmoitus ulkomaalaisesta työntekijästä, jos työntekijällesi ei haeta oleskelulupaa työn perusteella. Ilmoitus tulee tehdä osoitteessa www.enterfinland.fi.