28.11.2022 klo 18:41
Uutinen

Ulkoministeri Haavisto Ylelle: Suomalaiselle osaamiselle käyttöä Ukrainan jälleenrakentamisessa

Ukrainan jälleenrakentaminen on erinomainen tilaisuus suomalaisten yritysten osaamiselle, sanoo maan pääkaupungissa Kiovassa vieraillut ulkoministeri Pekka Haavisto Ylelle.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vieraili maanantaina Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa yhdessä Baltian maiden ja pohjoismaiden ulkoministerien kanssa.

Haavisto totesi Ylelle, että ”Ukrainan jälleenrakentaminen muodostaa erinomaisen tilaisuuden suomalaiselle osaamiselle”.

– Energiajärjestelmien kunnostaminen, rakennusten kunnostaminen, tilapäisasunnot – tämä kaikki on sellaista, mitä Suomessa osataan, Haavisto kommentoi Ylelle.

Haaviston mukaan Ukraina voisi hyötyä myös suomalaisesta koulutusjärjestelmästä.

– Ukraina on toivonut erityistä apua koulutukseen ja koulutussektorin jälleenrakentamiseen. Ukrainalaiset tuntuvat toivovan, että jo tämän kriisin aikana jälleenrakennus alkaa. Eli ei jäätäisi odottamaan, kunnes sota joskus päättyy, Haavisto sanoi Ylelle.

Venäjä on viime aikoina moukaroinut Ukrainan infrastruktuuria, ja Ukraina onkin pyytänyt EU-mailta varaosa-apua sähkölaitosten korjaamiseen.

– Suomi on jo antanut EU:n pelastuspalvelukoordinaation kautta generaattoreita. Nyt selvitellään parhaillaan, onko tuhoutuneisiin sähkölaitoksiin sellaisia osia Suomessa, mitä täällä voidaan käyttää ja hyödyntää, Haavisto sanoi Ylelle.

Toimitus
Toimitus