6.6.2023 klo 10:04
Uutinen

Uusi Bistro Alvar hivelee makuhermoja Iittala Villagen artesaaniympäristössä

Iittala Village Hämeenlinnan Kalvolassa Lasimäellä on monipuolinen keskittymä muotoilua, taidetta ja artesaaniosaamista. Kasper Mäkinen päätti toteuttaa unelmaansa ryhtymällä Lasimäen ravintolan uudeksi yrittäjäksi. Uusi konsepti, Bistro Alvar, aloittaa toimintansa 9.6., sopivasti lomasesongin alkaessa.

Kasper Mäkinen valmistui ravintola-alan ammattilaiseksi vuonna 2010 ja jo alkuvaiheissa hakeutui töihin laadukkaisiin ravintoloihin hankkimaan kokemusta. Viimeiset 3,5 vuotta hän on toiminut Vanajanlinnassa keittiömestarina.
– Arvostan kaikkia kokemuksiani pienestä bistrosta Michelin-tähden keittiöihin ja suuriin gaaloihin asti. Myönnän, että olen kunniahimoinen ja paremman ruokakulttuurin puolestapuhuja, kertoo Mäkinen.

Oman ravintolan pystyttäminen on ollut haaveena jo jonkin aikaa. Ajatus paikasta löytyi, kun Mäkinen ja hänen puolisonsa Maijastiina Jokivalo olivat alkuvuodesta Iittalan lasimyymälässä ostoksilla. Lasimäelle avattava Bistro Alvar ei tavoittele heti taivaspaikkaa vaan on tuoreelle yrittäjälle tilaisuus, missä voi aloittaa toteuttaen itseään täysin vapain käsin.
– Tästä tulee rento kyläravintola, josta saa matalalla kynnyksellä ruokaa ja kahvilatuotteita omaleimaisesti, mutta kohtuullisella hintatasolla. Esimerkiksi liemet keitämme itse naudan ja porsaan luista, jäätelöt teemme käsityönä ja leivät leivomme satavuotiseen hapanjuureen.

Lasimäki on suosittu matkailukeskittymä ja asiakasvirta painottuu lomasesonkiin. Tähänkin Mäkinen on varautunut ja panostaa ympärivuotisesti kahvila- sekä lounastarjontaan ja catering-palveluihin.
– Olemme varautuneet pitämään myös bistroa avoinna vähintään perjantaisin ja lauantaisin ympäri vuoden. Kesällä terassiravintola tuo omat mahdollisuutensa.

Brändiyhteistyötä ja keittiöramboilua

Mäkinen kertoo saaneensa täyden tuen ja kannustuksen seudun yrittäjiltä ja eri toimijoilta. Yritys on hänelle ensimmäinen, mutta jo keittiömestarin töissä talousasiat ovat tulleet yhtä tutuksi kuin toiminta keittiössä.

Uuden ravintolan perustaminen on remontteineen, kalustamisineen ja keittiövälineineen suuri investointi. Talouselämän yleisesti epävarmassa tilanteessa rahoituksen saamisessa on omat haasteensa. Huolellisesti laaditut laskelmat ja perustelut näyttivät uudelle yrittäjälle vihreää valoa rahoitusasiassa.
– Lisäksi olen käynyt perustamisprosessia läpi Uusyrityskeskuksen kanssa. Linnan Kehitys ja Fiskars Group ovat olleet mukana niin kiinteistönomistajana kuin ravintolan konseptin ideoinnissa. Iittala-brändiä tukee myös ravintolamme nimi, Bistro Alvar.

Ravintola-ala on kärsinyt koronavuosien seurauksena työvoimapaosta muille toimialoille. Kasper Mäkinen suhtautuu kuitenkin luottavaisesti tulevaan. Uuteen ravintolaan ja kahvilaan on saatu pestattua kokenut luottoporukka keittiöön, saliin ja asiakaspalveluun.
– Itselleni vedän rambo-viivat poskiin ja aion olla kauhan varressa niin kauan, kuin tarve vaatii ja se vain on mahdollista. Haluan olla itse tekemässä juuri sellaista ruokaa, mitä olen myös suunnitellut tarjoavani. Maijastiina johtaa salin toimintaa ja vastaa tapahtumajärjestelyistä, kertoo Kasper Mäkinen uuden yritystarinan alkaessa.