25.7.2019 klo 11:12
Uutinen

Uusi EU-määräys pakottaa verkkokauppiaat muutoksiin, muuten voi käydä köpelösti

Ensi syksynä Suomessa käyttöön otettava Euroopan laajuinen vahva asiakastunnistaminen parantaa maksamisen turvallisuutta. Haasteena on, että arvion mukaan noin 30 prosenttia maksuliikenteestä ei täytä EU-direktiivin vaatimuksia.

Vahva asiakastunnistus (Strong Customer Authentication -tunnistus, SCA) muuttaa verkkokauppojen maksujen tunnistamista. Jatkossa verkkokaupan maksuja ei voi enää tehdä pelkkien maksukortissa olevien tietojen perusteella.

Viimeinen takaraja määräysten noudattamiselle on 14. syyskuuta. Sen jälkeen osa maksuista uhkaa jäädä toteutumatta.

Avainsana on 3D Secure

Finanssiala ry:n johtava asiantuntijan Teija Kaarlelan mukaan usein käytetty maksamisen tapa ei enää pian riitä.

– Tämän hetken isoin haaste on nimenomaan vahvan tunnistautumisen vaatimus. Se kohdistuu kaikkeen sähköiseen maksamiseen. Erityisen huomion kohteena on kortilla maksaminen, joka vielä tänä päivänä osin tapahtuu pelkästään korttitiedoilla syöttämällä kortin numero, voimassaoloaika ja takapuolen turvakoodi. Nämä tiedot eivät täytä vahvan tunnistautumisen vaatimusta.

Vahvaan tunnistautumiseen vaaditaan esimerkiksi verkkopankkitunnuksilla tehtävä ostoksen vahvistaminen. EU-direktiivin tarkoituksena on paitsi lisätä turvallisuutta, mahdollistaa uudenlaisia palveluita.

– Direktiivi mahdollistaa muun muassa uudenlaiset tilitietopalvelut, joiden avulla useammassa pankissa olevat tilitiedot voidaan kerätä samaan palveluun, Kaarlela kertoo.

Jatkossa verkkokauppiaan on mahdollista hankkia maksupalvelut sellaisilta palveluntarjoajilta, jotka käyttävät sovelluksissaan pankin maksurajapintaa.

– Kaiken tämän jälkeen on mahdollista, että korttimaksaminen vähentyy.

Jatkossa Apple Payn, Google Payn ja Mobile Payn kaltaiset palvelut on mahdollista rakentaa niin, että ne toimivat suoralla yhteydellä pankkiin ilman maksukorttia.

Kaarlelan mukaan kauppiaan kannattaa olla yhteydessä omaan maksupalvelutarjoajaan.

– Pitää tarkistaa, onko oma ratkaisu uusien säännöksien mukainen. Avainsana on 3D secure, se kertoo vahvasta tunnistautumisesta. Nyt viimeistään pitäisi herätä.

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita