5.3.2018 klo 15:30
Uutinen

Uusi huijaus – Viestiin ei kannata reagoida millään tavalla

World Business List -niminen huijausviesti leviää Suomessa. Uusi huijaus on vastaava kuin pitkään pyörinyt EBN European Business Numberin huijaus. Juridisesti kyseessä on vain tarjous, eikä siitä tarvitse erikseen reklamoida.

– Myös tässä tapauksessa on kyse klassisesta harhaanjohtavasta markkinoinnista, jossa palvelusta ja sopimukseen sitoutumisesta saatava vastine jää täysin epäselväksi. Yleisohjeena voi todeta, että tällaisiin kirjeisiin ei missään tapauksessa tarvitse vastata mitään, Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkönen neuvoo.

Useampi kohta pisti it-alan yrittäjän silmään

SolveIT Finland Oy:n osakas Ville Viitala otti yhteyttä Yrittäjiin kertoakseen huijauksesta. Viitala tekee tietoturvan parissa töitä, ja hän tunnistikin huijauksen helposti.

– Sähköposti tuli myynnin postilaatikkoon. Lähettäjänä oli World business registry. Eli tälle World Business Listille pitäisi lähettää firman tiedot ja ensin sanotaan tietojen päivittämisen olevan ilmaista, mutta sitten alempana liitteen dokumentissa kuitenkin sanotaan, että kyseessä on tilaus ja se maksaa 995 euroa per vuosi.

Tilaus olisi lisäksi kolmen vuoden mittainen. Viitalalla soi hälytyskellot, kun viesti tuli.

– Nykyään tulee paljon roskapostia. Olemme tarkasti tietoisia huijauksista ja haavoittuvaisuuksista, kun toimimme it-alalla. Viesti pisti silmään, sillä se näytti kovin samanlaiselta kuin EBN. EBN:n huijaus tuli meille useampana vuonna.

– Osasin katsoa, että hetkonen, että tuollahan lukee order (eli tilaus) alla. Viestikentässä luki, että updating is free of charge (eli päivittämien on ilmaista).

Hän kertoo aiemman EBN:n kirjeen olleen taitavasti tehty, sillä Viitalakin oli ajatellut sen ehkä liittyvän EU-asioihin.

– Laitoin sen silloin kirjanpitäjälle, silloin huijaus oli niin uusi juttu, mutta kirjapitäjä oli huomannut sen pienen printin. Tässä ihan sama juttu, kannattaa tarkkaan lukea pienet tekstit, Viitala muistuttaa.

Viesti näyttää päivityspyynnöltä – Lue tarkkaan pieni printti

Kirje ja yhteydenotto on pyritty tekemään niin, että se näyttäisi yksinkertaiselta tietojen päivityspyynnöltä.

– Harhaanjohtavasti viestissä annetaan ymmärtää, että yrityksen tietojen päivittäminen on ilmaista. Kuitenkin mikäli yritys täyttää lomakkeen, se sitoutuu sopimusehtojen mukaan useamman vuoden määräaikaiseen tilaukseen, Suomen Yrittäjien Atte Rytkönen opastaa.

Rytkösen mukaan tarkoituksena on siis harhaanjohtamalla saada yritykset sitoutumaan sopimukseen ja tämän jälkeen painostaa heitä maksamaan vuosimaksuja väitetyn sopimuksen perusteella.

– Tärkeää on ensinnäkin huomata, että kyseessä ei ole mikään viranomaistaho eikä kirjeeseen ole välttämätöntä reagoida millään tavalla. Koska juridisesti kyseessä on vain tarjous, ei siitä ole tarvetta myöskään erikseen reklamoida.

Hän muistuttaa, että kuten muidenkin tarjousten ja sopimusten kanssa, kannattaa aina lukea tarkkaan myös mahdollinen pienellä kirjoitettu teksti.

Jos kuitenkin olet maksanut kyseisen maksun, silloin kannattaa olla yhteydessä Suomen Yrittäjien neuvontapalveluun.

Yrittäjäsanomat

toimitus (at) yrittajat.fi

Muita kiinnostavia aiheita