3.1.2019 klo 14:18
Uutinen

Uusi kotimainen älypuhelin lupaa täydellistä tietoturvaa: Myynti alkaa tänään, hinta 1200 euroa

Necuno Solutionsin uudet älypuhelimet valmistetaan Suomessa.

Tänään myyntiin tulevat Necuno Mobile -älypuhelimet tarjoavat lämpimiä muistoja aikakaudelta, jolloin Nokia vielä valmisti matkapuhelimia Salossa. Erona on tosin se, että Nokian markkina-asemaan verrattuna Necuno on vielä varsin pieni tekijä älypuhelinmarkkinoilla.

Uuden kotimaisen älypuhelinvalmistajan valttina on tietoturva. Samalla ominaisuudella ratsasti muun muassa Salossa valmistusta jonkin aikaa yrittänyt Turing Robotin Industries, jonka puhelimet eivät koskaan päässeet myyntiin asti. Necuno Solutions on helsinkiläinen yritys, joka on kertonut valmistavansa tuotteensa Suomessa.

Ensimmäiset myyntiin tulevat laitteet ovat NC_1 ja NE_1. Niillä ei tavoitella massamarkkinoita, mistä kertoo sekin, että puhelimissa ei ole lainkaan sim-korttipaikkaa. Verkossa suhataan käyttämällä langattomia yhteyksiä kuten wi-fiä ja ethernetiä. Tällä hetkellä valmistajan verkkokaupassa on tarjolla vain NC_1, jonka hinta on noin 1200 euroa. Hintaan sisältyy toimitus minne tahansa maailmassa.

Vaihtoehto kiinalaisille

Necuno Solutionsin viestintäjohtaja Tanja Drca kertoo Tiville, että suuret tietoturvapuutteet, massavalvonta, sekä kilpailun puute mobiilikehityksen maailmassa olivat ongelmia, jotka Necuno päätti ratkaista. Sen puhelimet on suojattu esimerkiksi salakuuntelulta ja tietoturvan taso on korkeampi kuin massamarkkinoille suunnatuissa laitteissa. Jokainen Necunon myymä puhelin voidaan räätälöidä ostajan tietoturvan mukaisiin erityistarpeisiin.

– Lähes jokainen älypuhelin koostuu täysin samoista parin kiinalaisvalmistajan komponenteista. Android on yksityisyyden- ja tietoturvapuutteiden viidakko, iOS umpeen muurattu lainaohjelmisto. Ne ovat ainoat vaihtoehdot, joilla voit pyörittää tehokasta taskussasi olevaa tietokonetta, joka tietää sinusta ja ympärilläsi olevista ihmisistä kaiken.

Necunon ratkaisu tietoturvaongelmiin on sen oma Linux-pohjainen necunOS-käyttöjärjestelmä. Maaliskuusta alkaen toimitettava NC_1 on tarkoitettu ensimmäisille kokeilijoille ja osa sen tuotoista ohjataan ostajan valitsemalle käyttöjärjestelmäyhteisölle. Haluttu käyttöjärjestelmä klikataan verkkokaupassa oston yhteydessä. Laitteen ostaja saa myös itse valita, mitä ohjelmistoja laitteeseen asennetaan tehtaalla.

Kuva: Necuno Solutions

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi