Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

22.3.2023 klo 13:02
Uutinen

Uusi paikallisyhdistys

Heinäveden toimivista yrityksistä noin kolmannes kuuluu paikallisyhdistykseen.

Heinäveden Yrittäjät liittyi tämän vuoden alusta Pohjois-Karjalan Yrittäjiin. Aiemmin Heinäveden Yrittäjät toimi Etelä-Savon Yrittäjissä.

– Yhteistyötä pohjoiskarjalaisten yritysten ja aluejärjestön kanssa odotetaan innolla, kertoo Heinäveden Yrittäjien puheenjohtaja Tuomo Koponen.

Yhteistyö Pohjois-Karjalan suuntaan alkoi jo aiemmin, kun Heinäveden kunta alkoi ostaa yrityspalveluita Business Joensuulta. Tähän järjestelyyn Tuomo Koponen on ollut tyytyväinen.

– Heinäveteläisten yritysten ei tarvitse ajaa Joensuuhun hakemaan yrityspalveluja, sillä Business Joensuun jalkautuu Heinävedelle kahtena päivänä viikossa. Heli Hirvonen hoitaa Heinäveden asioita, ja muita Business Joensuun ammattilaisia on käynyt Heinävedellä luennoimassa hankinnoista ja sukupolvenvaihdoksista. Business Joensuu on kiitettävästi jalkautunut yrityksiin.

Palveluyrityksille kysyntää

Heinävedellä on yli 200 yritystä, joista toimivia on yli sata.

– Yrittäjäyhdistykseen kuuluu 57 jäsentä, Tuomo Koponen sanoo.

– Alueella on perinteisiä putki- ja sähköliikkeitä, partureita, hierojia ja rakennusalan yrityksiä useitakin, jotka sukkuloivat lähikaupungeissa työn perässä, hän kuvailee.

Heinäveden yrittäjille kuuluu Koposen mukaan keskimäärin ottaen ihan hyvää.

– Palvelualojen yrityksillä riittää töitä. Rakennuspuolen yrityksistä en ole ihan varma, miten niiden työtilanne tipahtaa tänä vuonna. Jos materiaalien hinnat laskisivat, niin tilanne siitä lähtisi tasaantumaan, hän pohtii.

Suurin osa alueen yrityksistä on pieniä, mutta isojakin yrityksiä alueella on, tunnetuimpina Berner, Orkla ja Tulikivi. Lisäksi Koponen mainitsee HANZAn, YX-Metalin ja Leväniemen toimintakeskuksen, jossa on yli 50 työpaikkaa. Leväniemessä on asumispalveluja vammaisille sekä mielenterveys- ja päihdepalvelujen kuntoutusta. Valamon luostari on puolestaan matkailun kannalta merkittävä Heinävedelle. Heinävedellä on myös merkittäviä metsäkone- ja kuljetusalan yrityksiä, jotka työllistävät merkittävästi. Mökkiyrityksiä alueelta löytyy paljon, mutta isompaa majoituskokonaisuutta ei kunnan alueella ole.

Hyvin kivijalkayrityksiä

Heinävedellä yrittäjien keski-ikää Tuomo Koponen luonnehtii korkeaksi, mutta nuorempaakin yrittäjäpolvea on olemassa.

– Sukupolvenvaihdoksia toki pitäisi saada enemmänkin toteutettua, mutta nykytilanne ei kuitenkaan huolestuta.

– Väkilukuun nähden kunnassa on enemmän kivijalkaliikkeitä kuin keskimäärin, jos ajelee Pohjois-Karjalan tai Etelä-Savon kunnissa. Kyllä Heinävedellä aika monessa liikkeessä valot palavat.

Koponen kertoo, että heinäveteläisiltä yrittäjiltä on vaadittu toisinaan muuntautumiskykyä. Jos aiempi liiketoiminta ei ole osoittautunut kannattavaksi, on yrittäjä kouluttautunut uudelleen ja jatkanut yritystoimintaa uudella alalla.

– Ihan radikaaleja muutoksia on siis täytynyt yrittäjien tehdä, Koponen kuvailee.

Hoiva-alan yrittäjien tilannetta hän harmittelee todella vaikeaksi.

– Siun sote ei osta palveluita järkevällä hinnalla, joten hoiva-alan yritykset ovat karsiutuneet aika vähiin. Nyt se huomataan, ettei ole riittävästi palveluntuottajia hoiva-alalla, kun matto vedettiin yrittäjien alta totaalisesti.

Teksti: Suvi Palosaari

Kuva: Merja Blomberg