8.1.2021 klo 09:02
Uutinen

Uusi suomalainen design kumpuaa historiasta ja tähyää maailmalle

Vahvasti kansainvälistymiseen tähtäävä Yoldia Scandinavia -tuotemallisto tuo uutta ajattelua suomalaiseen muotoiluun. Uusi kodinsisustus- ja kattausmallisto yhdistää käsityön ja teollisen tuotannon. Malliston takaa löytyy ansioitunut muotoilija, hattulalainen Jesse Kakkola.

Muotoilija, sisustussuunnittelija ja Koti-In Oy:n yrittäjä Jesse Kakkola on luonut koronakriisin keskellä kansainvälisyyteen tähtäävän – Suomen luonnosta, mytologiasta ja historiasta kumpuavan tuotemalliston. Nimi Yoldia viittaa jääkauden ajan Yoldiamereen eli nykyiseen Itämereen. Kakkolan Hattulassa sijaitsevaa protopajaa ja koko konseptin synty-ympäristöä reunustavat isot kivilohkareet. Jääkauden rantaviiva on yhä nähtävissä kotinurkilla.

– Koronan mukaantulo kuvioihin siirsi aloitusta eteenpäin. Tuotekehitys otti huiman lisäaskeleen, kun yritys sai Business Finlandilta hakemansa kehitystuen. Aikalisä antoi mahdollisuuden suunnitella kokonaisen suomalaisen lifestyle-malliston, kertoo yrittäjä Jesse Kakkola.

Ideat ja ainekset omasta maaperästä

Konseptissa yhdistyvät vahvasti jääkauden muovaama karu luonto, syvä henkisyys ja design. Suomen puhtaasta maaperästä louhitut vuolukiviastiastot, teräksestä valmistetut, luonnon muotokieltä mukailevat tarjoilualuset ja lasimaljat on tehty luomaan uudenlaista tunnelmaa kattaukseen ja ruokailuun. Mallisto laajenee jatkossa tulen ympärille luotuihin terästuotteisiin ja koru- sekä tekstiilipuolelle. Suomalaisille tärkeän saunan ympärille luodaan lisäksi omaa tunnelmaa.

– Tavoitteeni oli luoda veistoksellinen käyttöesinemallisto, joka koskettaa niin kauneudellaan, materiaaleillaan kuin myös uudenlaisella funktionaalisuudellaan. Koko konseptin filosofia on luoda syvä tunne yhteisöllisyydestä, joka kumpuaa kaukaa menneisyydestä ja alkuvoimasta, kuvailee Kakkola.

Kaikki tuotanto tapahtuu Suomessa ja hyvin pitkälti suomalaisista materiaaleista. Yritys valmistaa terästuotteet itse ja tarjoaa työtä monille käsityöalan pienyrityksille.

Yritys aloittaa toimitukset ensin kotimarkkinoille mutta hyvin pian on tarkoitus laajentaa voimakkaasti vientiin suuntautuen. Habitaressa 2019 tehty pienimuotoinen konseptin pilotointi herätti kiinnostusta Japania myöten.

– Samassa yhteydessä havaittiin myös Vanajanlaakson ja erityisesti Aulangon matkailullinen kiinnostavuus konseptin tarinaan liittyen. Toivon mukaan rakentamamme konsepti avaa alueelle tulevina vuosina uudenlaista matkailutoimintaa.

Muotoilija, suunnittelija, käsityöläinen ja monitoimiyrittäjä

Koulutukseltaan Kakkola on metallialan artesaani sekä puualan kalustemuotoilija-artenomi. Kansainvälistä kokemusta ja näkemystä hän on hakenut vaihto-opiskelijana Pietarin taideakatemiasta. Yli 30-vuotisella urallaan hän on toiminut mm. puuseppänä, metalliseppänä, lasinleikkaajana, huonekalumuotoilijana ja sisustussuunnittelijana. Lisäksi ansiolistalla on satoja ravintola- ja kahvilakonsepteja sekä julkisten tilojen sisustussuunnittelua.

Kakkolalle on myönnetty ensimmäisenä suomalaisena harvinainen Kultainen Avainlippu -tunnustus ansiokkaasta työstä yrittäjänä ja sisustusalan edelläkävijänä. Tämän lisäksi meriittejä ovat myös kunniamaininta Valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä -kilpailussa sekä valinta 2002 Hämeen Vuoden Uusyrittäjäksi Hämeessä.

KATSO MYÖS

Yoldia Scandinavia verkkosivut

Katso Yoldia Scandinavian tarinavideo