Uusyrityskeskusten tarjoaman neuvonnan kysyntä on kasvanut
Uusyrityskeskusten tarjoaman neuvonnan kysyntä on kasvanut. Kuva: Getty Images
28.10.2022 klo 10:25
Uutinen

Uusia yrityksiä ei perusteta entiseen tahtiin – ”Lomautusten jälkeen palataan työmarkkinoille”

Uusia yrityksiä perustettiin Uusyrityskeskusten kautta tammi-syyskuun aikana yhteensä 4 803. Määrässä on laskua neljä prosenttia vuoden 2021 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Uusyrityskeskuksissa arvioidaan, että laskun taustalla on koronalomautusten jälkeinen työmarkkinoiden palautuminen normaaliin.

– Yrityksen perustaminen ei ehkä enää ollut yhtä tärkeä vaihtoehto omalle työllistymiselle kuin koronan aikana, kun monella alalla kärsitään työvoimapulasta. Lisäksi yleinen markkinaepävarmuus voi vaikuttaa uusyritysperustantaan, Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Piia Malmberg sanoo.

Yritysneuvonnassa käydään siliti aikaisempaa useammin. Uusyrityskeskusten tarjoamia maksuttomia neuvontapalveluita hyödynnettiin yli 20 300 kertaa tammi-syyskuun aikana. Vallitseva markkinaepävarmuus heijastuu Malmbergin mukaan myös yritysneuvontaan.

– Yrittäjyyteen liittyviä asioita halutaan pohtia tarkemmin ja neuvonnassa käydään useamman kerran ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Käyntien pituus on pidentynyt, eli yritysneuvonnalle on nyt kova tarve, hän jatkaa.

Neuvontapalveluissa on osittain palattu kasvokkain järjestettäviin tapaamisiin. Kasvotusten tapaamisia toivotaan etenkin pienemmillä paikkakunnilla. Kaupungeissa palveluja halutaan enemmän etänä.

”Myös yritysostolla voi aloittaa”

Suomen Uusyrityskeskukset ovat mukana Omistajanvaihdosfoorumin toiminnassa sekä siten edistämässä yrittäjyyttä myös yritysostojen myötä. Tavoitteena on, että yhä useampi yrittäjyyttä suunnitteleva ottaa yrityksen tai sen liiketoiminnan ostamisen yhdeksi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi aloittaa oma yrittäjyys.

– Suomessa on merkittävä määrä yrityksiä, joita uhkaa alasajo, jollei niille löydy jatkajaa. Uusyrityskeskuksissa teemme osamme omistajanvaihdosten edistämiseksi ja otamme esimerkiksi neuvonnassa aina puheeksi myös sen, että myös yritysostolla voi alkaa yrittäjäksi. Olemme aktiivisesti mukana myös Maaseutuyritysten omistajanvaihdospalvelut -hankkeessa. Aina yrittäjyystaipaletta ei tarvitse aloittaa tyhjästä, Malmberg huomauttaa.

Toimitus
Toimitus