26.10.2019 klo 18:02
Uutinen

Uusin tieto ja perinteet yhdistyvät leipomon tuotekehityksessä

Forssan vuoden yrittäjänä on palkittu Antin Konditorian yrittäjä Pekko Koivisto. Hämeen Yrittäjät ja paikallisyhdistys Forssan Yrittäjät luovuttivat palkinnon Forssan yrittäjäjuhlassa lauantai-iltana.

Forssan Käsityöläiskadun leipomossa on leivottu paikallista leipää yli sadan vuoden ajan. Nykyään paikalla toimiva leipomoyritys on Pekko Koiviston isovanhempien Tauno Antero (Antti) ja Sirkka Koiviston vuonna 1956 perustama Antin Konditoria.

Leipomossa valmistetaan edelleen perinteisin tavoin puhdasta lähiruokaa kuluttajille. Antin Konditoriassa valmistuu päivittäin noin 40:tä eri leipomotuotetta sekä konditoriasta kakkuja ja leivoksia. Leivän juuret ja reseptit ovat periytyneet sukupolvelta toiselle.

Uusia ideoita haetaan niin messuilta kuin opiskellen. Pekko Koivisto suoritti kondiittorimestarin tutkinnon viime keväänä. Koiviston johdolla leipomossa kehitetään tuotteita uutta tietoa ja perinteitä yhdistäen. Tästä hyvänä esimerkkinä on yksi Antin Konditorian hittisesonkituote, perinteisellä tavalla käsityönä valmistettu mämmi.

Pekko Koivisto aloitti leipomon tsupparina, lähettinä, ollessaan 12-vuotias. Kokemukset pullantuoksuisessa mummolassa olivat myönteiset, joten hän lähti Turkuun opiskelemaan leipomo- ja konditoria-alaa. Tarkoituksena ei suinkaan ollut jatkaa Antin Konditoriaa, vaan katse oli suunnattuna Turusta länteen, veden taakse Ruotsiin.

Sirkka-mummon ollessa jo 80-vuotias oli päätettävä mitä leipomon kanssa tehdään. Pekko tuumasi, että miksei, ruvetaan sitten pyörittämään omaa leipomoa. Näin vuonna 2001 hän otti ohjat käsiinsä ja yrityksessä tehtiin sukupolvenvaihdos.

Tuolloin nuorella leipurilla ei ollut selkeää visiota yrityksen tulevaisuudesta. Kokeiluja tehtiin myös myyntityössä. Iän karttuessa visiot ovat lisääntyneet. Samalla rönsyjä on karsittu. Nykyisin logistisena tavoitteena on saada asiakkaat liikkumaan leivonnaisten luo Käsityöläiskadun myymälään. Noin 90 prosenttia yrityksen asiakkaista astuu kahvilan ovesta sisään ostamaan tuotteita.

Leipomon kahvila palvelee asiakkaita kuutena päivänä viikossa aamuvarhaisesta iltaan asti. Asiakaspaikkoja on 50 ja kesäaikana määrä kaksinkertaistuu kesäterassin avautuessa.

– Olemme myös matkailukohde. Meillä käy paljon ulkomaalaisia asiakkaita aistimassa tunnelmaa, kesällä jopa 80 prosenttia asiakkaistamme on jostain muualta kuin Forssasta.

Antin Konditoria työllistää vakituiseen 7 henkilöä, Sesonkiaikoina henkilökunnan määrä nousee 15-16 työntekijään.

Koiviston tulevaisuudensuunnitelmissa siintelee oluenpano. Mämmin valmistus on melkein kuin sahdin valmistamista. Tästä seuraava askel on oluen valmistus. Koivistolla on jo kiinteistö panimoa varten ja yritys valmiiksi perustettuna, Oy Forssa Pilsner Fabrik Ab. Jäämme mielenkiinnolla odottelemaan.

– Uusista ajatuksista ei välttämättä tule haluttua lopputulosta. Saattaa olla, että sivujutusta tuleekin se pääjuttu, kondiittorimestari tuumii tuotekehityksen ja ideoinnin tuloksista.

FAKTA

Antin Konditoria Pekko Koivisto Oy

  • Perustettu: 1956
  • Osakkaat: Pekko Koivisto (80 %) ja Ville Koivisto (20 %)
  • Työntekijöitä: 7 vakituista, lisäksi sesonkityöntekijöitä
  • Liikevaihto: 434 000 (2018)
  • Toimiala: Leipomo- ja konditoriatoiminta
  • Muuta: Forssan vuoden yrittäjä 2019.