Uusyrityskeskukset
Uusyrityskeskusten neuvontapalveluiden merkitys on kasvanut. Kuva: Getty Images

Uusyrityskeskukset: Sivutoiminen yrittäjyys kasvussa, täysipäiväinen yrittäjyys laskussa

Neuvontakäyntien merkitys yritysten perustamisessa on kasvanut.

Uusyrityskeskusten tarjoaman henkilökohtaisen ja maksuttoman neuvonnan avulla perustettiin vuoden 2022 aikana lähes 6200 uutta yritystä. Keskuksissa huomattiin, että poikkeuksellinen vuosi sai yritysten perustajat varovaisiksi.

Ukrainan sota, inflaatio ja aikaisempaa korkeammat korot heijastuivat myös Uusyrityskeskusten asiakaskuntaan. Yritystä perustavat kävivät yritysneuvojan puheilla useamman kerran ennen kuin tekivät päätöksensä, Uusyrityskeskusten tiedotteessa kerrotaan. Myös neuvontakäyntien pituudet ovat kasvaneet aikaisemmasta.

Sivutoiminen yrittäjyys suosiossa

Tuoreen Uusyrittäjyyskatsauksen mukaan Uusyrityskeskusten kautta perustettujen yritysten määrä jäi edellisvuodesta 11 prosenttia. Kaupparekisteriin merkittyjä yrityksiä on perustettu aiempaa vähemmän, joten Uusyrityskeskusten perustamismäärät seuraavat kokonaiskehitystä.

Katsauksen perusteella sivutoimisen yrittäjyyden osuus on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Myös kevytyrittäjyys on aikaisempaa suositumpaa.

– Uusyrityskeskusten neuvonnassa on näkynyt, että alkavat yrittäjät kaipaavat aiempaa enemmän tukea yrittäjyyden alkutaipaleella. Autamme tietysti kaikkia asiakkaita yritysmuodosta huolimatta, Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja Piia Malmberg sanoo.

Suomen Yrittäjien johtaja Harri Jaskari korostaa neuvontapalveluiden merkitystä.

– Uusyrityskeskustoiminnan avulla perustetaan elinvoimaisempia yrityksiä, joten toiminnalla on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Tarvitsemme erilaisia yrityspalveluita jo alkuvaiheesta lähtien sekä myös lupauksen yrittäjille siitä, että yhteiskunnassa tehdään ennakoitavia ja johdonmukaisia päätöksiä, Jaskari painottaa.

Uusia yrityksiä omistajanvaihdoksilla

Jo olemassa oleva yritys tilastoidaan uudeksi yritykseksi, kun se saa uuden omistajan yrityskaupalla tai sukupolvenvaihdoksessa. Uusyrityskeskusten valtakunnallisena tavoitteena on nostaa toimivan yrityksen ostaminen nykyistä vahvemmin esiin yhtenä tapana aloittaa yrittäjyys.

Yritysostolla yrittäjäksi lähtevä saa asiakkuudet ja toimivat käytännöt valmiina sen sijaan, että aloittaisi kaiken tyhjästä.

– Suomessa kymmenet tuhannet yritykset ovat vaarana jäädä ilman jatkajaa, ja samalla katoaa iso määrä osaamista ja työpaikkoja. Tämä on valtakunnallinen haaste, jota Uusyrityskeskusverkosto on osaltaan ratkaisemassa, Suomen Uusyrityskeskusten hallituksen varapuheenjohtaja, Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Jari Huovinen sanoo.

Suomen Uusyrityskeskukset ry on kattojärjestö 30 paikalliselle ja alueelliselle Uusyrityskeskukselle, joissa tarjotaan maksutonta ja ammattitaitoista yritysneuvontaa kaikille yrittäjyydestä kiinnostuneille.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus