Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

10.6.2020 klo 10:49
Uutinen

V-S Yrittäjät varautuu koronan talousvaikutusten toiseen aaltoon – Kasvuyrittäjäpalvelusta nyt apua yrityksen terveyttämiseen

Varsinais-Suomen Yrittäjien Kasvuyrittäjäpalvelu valmistautuu terveyttämään työllistäviä yrityksiä, sillä tilanteen odotetaan osissa yrityksiä pahenevan viimeistään syksyllä.

– Palvelusektori on onneksi kääntynyt koronan toistaiseksi hellitettyä osittain positiiviseen suuntaan. Valitettavasti lomien jälkeen vientisektorin puolelta saattaa kuitenkin olla tulossa voimakkaat negatiiviset kerrannaisvaikutukset myös laajemmin kotimarkkinoille. Esimerkiksi koronan vuoksi tehdyt maksujärjestelyt realisoituvat maksuun syyskuussa, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter sanoo.

Koronan talousvaikutusten toiseen aaltoon varaudutaan järjestössä nyt muun muassa palveluja muokkaamalla. Varsinais-Suomen Yrittäjien Kasvuyrittäjäpalvelulla on Varsinais-Suomen alueella merkittävä rooli työllistävien yritysten auttamisessa ja terveyttämisessä.

– Kasvuyrittäjäpalveluumme on sen toiminnan aikana osallistunut yli 1200 yritystä, joiden yhteenlaskettu liikevaihto on yli viisi miljardia euroa. Se on kattanut jo yli 60 prosenttia koko Varsinais-Suomen alueen kasvupotentiaalisista yrityksistä, Munter kertoo.

Yritykset ovat akuutissa koronatilanteessa selviytyneet ensimmäiset kuukaudet maksujen viivästyksillä, maksuohjelmilla, lainojen lyhennysten siirroilla ja lisälainoilla sekä erilaisilla tuki-instrumenteilla. Näillä on hetkellisesti voitu paikata koronapandemian synnyttämiä ongelmatilanteita.

– Mikäli liiketoiminta ei ole elpynyt normaalille tasolle kahden, kolmen kuukauden kuluessa, on syvällisemmän yritysten auttamisen ja terveyttämisen paikka, Kasvuyrittäjäpalvelun johtaja Antti Lehtimäki toteaa.

Kasvuyrittäjäpalvelua tarjotaan nyt koronatilanteessa kaikkien viisi henkilöä tai enemmän työllistävien yritysten avuksi Varsinais-Suomen alueella. Varsinais-Suomen Yrittäjien Tukiverkko-palvelu sekä alueen Yrityskummit ja käynnistyvä Varsinais-Suomen Yrittäjien vetämä Uudistumispolku-hanke ovat maakunnan mikroyritysten tukena koronakriisistä selviämisessä.

– Halusimme nostaa Kasvuyrittäjäpalvelun muutoksessa kärkeen TMC-sertifioidut terveyttämiskonsultit. Terveyttämisprojektit ovat kaikkein vaativimpia yritysten kehittämisprojekteja, koska niissä samaan aikaa sopeutetaan, valmistellaan uuden kasvu lähtökohtia sekä eletään taloudellisesti erittäin vaikeita aikoja kassakriisin ja muutokseen usein tarvittavan lisäpääoman haun välissä, Lehtimäki sanoo.

Suomessa on noin 30 aktiivista terveyttämiskonsulttia TMA Finland ry:n listoilla. TMC-sertifioidut konsultit ovat yritysten terveyttämistoiminnan ammattilaisia.

– Olemme myös varautuneet yritysten velkasaneerausten tarpeeseen. Kasvuyrittäjäpalvelusta löytyy nopea oikopolku velkasaneerausten asiantuntijoille, joiden arvioitavaksi pääsee tarvittaessa muutamassa päivässä, Lehtimäki kertoo.

Ilmoittautuminen palveluun on helppoa. Yritys voi täyttää ilmoittautumislomakkeen sivustolla www.kasvuyrittaja.fi. Ilmoittautumisen jälkeen yritys saa muutamassa päivässä yhteydenoton ja 20-30 minuutin puhelinhaastattelupyynnön. Tämän jälkeen yrityksestä tehdään asiantuntija-analyysi, jonka pohjalta yrityksen tilanne käydään läpi asiantuntijakäynnillä ja sovitaan mahdollisista jatkotoimista.

Kuvassa (vasemmalta ylhäältä) terveyttämisen asiantuntijat Urpo Pirilä ja Jukka Virta (RSM), Jukka Laakso, Touko Raitis ja Jari Malinen (Asianajotoimisto Eversheds), Antti Lehtimäki (Konsulttiyhtymä AIKA), Harri Mäkinen (Incoserv), Sam Hansen (LM Someco), Petri Merisaari (Merifam) ja Sari-Anne Poikkijoki (Åma). (Kuva: Kasvuyrittäjäpalvelu)