27.7.2017 klo 15:10
Uutinen

Vaatiiko työsi tavallista kestävämmän älypuhelimen? Nämä luurit soveltuvat rankempaan käyttöön

Pudotuksia, iskuja ja pölyä kestävä älypuhelin on oikea valinta esimerkiksi rakennustyömaalle. Valitsimme kolme parasta vaihtoehtoa.

Tavallinen, vahvistamattomala rakenteella varustettu älypuhelin on arka rikkoutumaan pienestäkin kolhusta. Jos siis työskentelet tai toimit alalla, jossa liikutaan paljon ulkona ja esimerkiksi rakennustyömaalla, työpuhelin kannattaa valita tarkoituksen mukaisesti.

Kestävä puhelin on vahvistettu paitsi tavallista kovemmilta iskuilta, myös vettä ja pölyä vastaan. Yleisin luokitus tällaisella puhelimella on IP68. IP-luokitusjärjestelmä on käytössä Euroopassa sähkölaitteilla ja laitekoteloilla. Luokitus kertoo laitteen ulkoisesta suojauksesta.

Moni uusista älypuhelimista on nykyisin vesitiiviitä, eli siinä mielessä kestävät erikoispuhelimet eivät erotu enää edukseen joukosta. Lähinnä niiden hankkiminen kannattaa, jos käytössä puhelin joutuu tavallista herkemmin alttiiksi erilaisille iskuille.

Rakenteeltaan vahvistettujen puhelinten heikoin lenkki on useimmiten näyttölasi, joka on kestävyydeltään samaa luokkaa kuin monissa ”tavallisissa” älypuhelimissa.

Markkinoilla ei ole tällä hetkellä ylitarjontaa kestävistä älypuhelimista. Valitsimme kolme tavallista kestävämpää mallia, joista uusin tulokas on Samsungin Galaxy Xcover 4.

DeWalt sen sijaan on tunnettu etupäässä työkoneistaan, mutta äskettäin yhtiö tuli mukaan myös älypuhelinmarkkinoille. Cat on ollut kestävien puhelinten markkinoilla Suomessakin jo pidempään.

DeWalt MD501

Hinta: Noin 500 euroa

Ominaisuudet: Viiden tuuman näytöllä varustettu DeWalt on 245 gramman painoinen. Puhelin on suojattu kumikerroksessa, joten se kestää pudotuksia melko hyvin. Kestävyysluokituksen perusteella laitteen pitäisi kestää tiputuksen kahdesta metristä betoniin ja upotuksen kahden metrin syvyiseen veteen puoleksi tunniksi. Laitteen toimintalämpötila ulottuu -20 asteesta +60 asteeseen. DeWaltissa voidaan käyttää kahta liittymää samanaikaisesti.

Puhelin tukee langatonta latausta ja se toimitetaan Android 6.0 -käyttöjärjestelmällä.

Samsung Galaxy Xcover 4

Hinta: Noin 250 euroa

Ominaisuudet: Samsungin puhelimella on DeWaltin tavoin IP68-luokitus. Laite kestää 30 minuuttia kestävän upotuksen 1,5 metrin syvyiseen veteen. Näytön koko on 5 tuumaa.

Puhelimen erikoisuutena on mahdollisuus sivupainikkeiden ohjelmoimiseen. Painikkeisiin voi ohjelmoida esimerkiksi taskulampun tai kameran käynnistyksen. Puhelin painaa 172 grammaa ja se toimii uusimmalla Android-käyttöjärjestelmällä. Puhelimessa on vaihdettava akku.

Caterpillar CAT S60

Hinta: noin 600 euroa

Caterpillar on kestävien älypuhelinten markkinoilla jo tuttu peluri. CAT S60 soveltuu hyvin esimerkiksi rakennustyömaalle, sillä puhelimessa on sisäänrakennettu lämpökamera, joka toimii 15-30 metrin etäisyydellä kohteesta. Puhelin toimitetaan Android 6.0 -käyttöjärjestelmällä.

CAT S60:ssa on 4,7-tuumainen näyttö. Laitetta voi käyttää enintään 25 asteen pakkasessa ja korkeintaan 55 asteen lämmössä. Laite kestää pudotuksen 1,8 metristä. Vesitiiviys on hyvää tasoa, sillä S60:n voi upottaa viiden metrin syvyyteen 60 minuutiksi silloin, kun erillinen ”lockdown switch” -kytkin on päällä. Tällöin puhelimen kaiuittimet kytkeytyvät automaattisesti pois päältä.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen@yrittajat.fi