31.8.2023 klo 08:26
Uutinen

Vahva yhteistyöverkosto ja muuntautumiskyky vahvuuksia epävarmalla rakennusalalla

Rakennusala on hiljentynyt ja varsinkin uudistuotanto on notkahtanut, mutta fakta on, että koko ajan rakennetaan jotain, kuvailee Suunnittelu Heijastus Oy:n Maarit Viljamaa.

Suhdannevaihtelun tuomat kysynnän muutokset eivät ole uusi asia rakennusalalla. Tälläkin hetkellä tunnelma on jo jonkin aikaa ollut odottavassa tilassa, mietitään mitä tulee tapahtumaan ja mihin suuntaan lähdetään.

-Olen tehnyt aika paljon uudistuotantoa ja onhan tarjouskyselyt selkeästi vähentyneet, toteaa yrittäjä Maarit Viljamaa.

Varsinkin yksinyrittäjälle aiempien projektien aikana rakentunut kontaktiverkosto on kullanarvoinen apu korvaavan työn hankinnassa.

-Olen yrityksen perustamisesta lähtien systemaattisesti kehittänyt omaa verkostoani. Kun on kattava verkosto alan ammattilaisia ympärillä, on kynnys matala ottaa luuri kouraan ja soittaa kun tarttee apua tai mahdollisesti lisätöitä. Yksin tällä alalla kun ei tehdä mitään! Kannattaa katsella ympärilleen mieli avoimena, Viljamaa vinkkaa.

Yrittäjänä ei voi jäädä odottamaan valmista, joten hiljainen suhdanne on mainio tilaisuus miettiä oman liiketoiminnan kehittämistä ja muuntautumista markkinoiden vaatimusten mukaisesti.

-Omaa osaamista kannattaa kehittää ja tuntosarvet saisivat tunnustella tulevaisuuteen vähintään pari vuotta eteenpäin – niin hiton vaikeaa kuin se onkin, Viljamaa toteaa.

-Omasta suunnitelmasta kannattaa pitää kiinni ja iltalukemiseksi ennemminkin faktat ja tilastot, ei iltalehtien joukkohysteriaa tavoittelevat lööppiotsikot.

Yrittäjäjärjestön tuki voisi Viljamaan mukaan liittyä erityisesti liiketoiminnan kehittämiseen, uusiin ideoihin ja verkoston kokoamiseen samalla alalla toimiville.

-Saisi jeesiä ja syötettä, vertaistukea silloin, jos meinaa aivojumi iskeä.

-Keski-Suomen Yrittäjillä on runsaasti tarjontaa liiketoiminnan kehittämiseen ja yrittäjien omana verkostona verkostoitumiseen. Alamme myös kartoittaa tarpeita ja tuntemuksia uudella WhatsApp-kanavallamme. Ensimmäisenä ovat vuorossa rakennusalan yrittäjät, joita on viidesosa jäsenistämme. Uudelle on tilausta ja ilolla vastaamme yrittäjien huutoon, kommentoi Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski.

Viimeiset kymmenisen vuotta ovat olleet kulta-aikaa rakennusalalla, mutta notkahduksesta huolimatta yhden ihmisen insinööritoimistoa pyörittävä Viljamaa on tulevaisuuden suhteen toiveikas.

-Nyt ollaan toivottavasti menossa kohti uutta terveen kasvun normaalia.

Pääkuva By Emmi